Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ακατάλληλα σχολεία στο Χαϊδάρι λόγω του σεισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον πρόσφατο σεισμό στις 19 Ιουλίου, ζητά η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και τα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά το αίτημα του δήμου:

Όπως γνωρίζετε, ο σεισμός της 19ης/7/2019  έπληξε σε μεγάλο βαθμό την πόλη μας, προκαλώντας  σοβαρά προβλήματα σε οικίες (σύμφωνα με την μέχρι σήμερα καταγραφή έχουν πληγεί πάνω από 2.000 σπίτια), σε καταστήματα αλλά και σε Δημοτικές εγκαταστάσεις καθώς και σε σχολεία του Δήμου.

Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» σε ορισμένα από τα σχολεία του Δήμου, έλεγχος ο οποίος μας έχει διαβιβαστεί , όπως προκύπτει από το με αριθμό πρωτ. 11463/13-8-2019 έγγραφο της ΚΤΥΠ, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου, στις 16/8/2019, η διαμορφωθείσα κατάσταση μετά το σεισμό της 19ης/7/2019 έχει ως εξής:

  • Έχουν ελεγχθεί μέχρι και σήμερα 11 σχολεία από το σύνολο των 42 Σχολείων του Δήμου, διαδικασία η οποία συνεχίζεται.
  • Εξ αυτών, 6 (έξι) έχουν κριθεί ως ακατάλληλα και κατετάγησαν στις κατηγορίες Γ και Δ της σχετικής κλίμακας.
  • Συγκεκριμένα ως ακατάλληλα στην κατηγορία Γ κρίθηκαν 5 σχολεία (το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, το 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και το ΕΠΑΛ). Επίσης, ένα (1) σχολείο και συγκεκριμένα το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου κρίθηκε επίσης ακατάλληλο, κατετάγη δε στην κατηγορία Δ. Τα υπόλοιπα 5 σχολεία, κρίθηκαν μεν κατάλληλα, αφού κατετάγησαν στις κλίμακες Α και Β, πλην όμως απαιτείται να γίνουν και σε αυτά εκτεταμένες επισκευές, προκειμένου να είναι ασφαλή για την στέγαση των μαθητών κατά την έναρξη του σχολικού έτους.

Αναμένουμε τα πορίσματα των ελέγχων των αρμοδίων μηχανικών των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» και για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου, αν και δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα σχολεία που θα κριθούν ακατάλληλα για τη στέγαση των μαθητών ή χρήζοντα άμεσων και εκτεταμένων επισκευών.

Είναι προφανές ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα μεγάλη τόσο η έκταση όσο  και η σοβαρότητα των ζημιών που έχει προκληθεί στο σύνολο των σχολείων του Δήμου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η Αυτεπιστασία και τα Τεχνικά Συνεργεία, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών αυτών, τόσο λόγω της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης συγκεκριμένων και απαραίτητων ειδικοτήτων για την εκτέλεση των επιβεβλημένων εργασιών  όσο και λόγω της έλλειψης της απαραίτητης τεχνογνωσίας για τη διενέργεια των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των υλικών ζημιών των σχολείων της πόλης μας. Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έργα συνήθους συντήρησης των σχολικών μονάδων, ο οποίες πραγματοποιούνταν πριν  την έναρξη και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους από συνεργεία της Αυτεπιστασίας του Δήμου αλλά για συνθήκες ανωτέρας βίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά τον σεισμό της 19ης/7/2019, αφού έχουν κριθεί ως ακατάλληλα αρκετά σχολεία του Δήμου, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, το έργο δε της αποκατάστασης των υλικών ζημιών του συνόλου των σχολείων του Δήμου, απαιτεί αμεσότητα, λόγω της επικείμενης έναρξης του σχολικού έτους αλλά και επάρκεια από υλικά αλλά και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Με δεδομένη τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο μετά τον σεισμό της 19ης/7/2019, έχουμε ήδη αιτηθεί  προς τους αρμόδιους φορείς, την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (συν.1), προκειμένου να αντιμετωπιστούν  άμεσα οι δυσμενείς συνέπειες του σεισμού της 19ης/7/2019 και να διευκολυνθούν κατά το δυνατόν οι διαδικασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων υλικών ζημιών που έχουν προκληθεί σε οικίες, καταστήματα αλλά και δημόσια κτίρια, αίτημα το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι και σήμερα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω εκτενώς αναφερόμενα και με δεδομένο ότι η λειτουργία των σχολείων ξεκινά την 1/9/2019, ενώ η έναρξη των μαθημάτων στις 11/9/2019, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, προκειμένου με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης των εκτεταμένων υλικών ζημιών που έχουν υποστεί τα σχολεία του Δήμου, ώστε να καταστεί εφικτή η ομαλή και απρόσκοπτη έναρξη της σχολικής χρονιάς και η ασφαλής στέγαση των μαθητών του Δήμου.

Η άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας καθίσταται επιβεβλημένη λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνδυασμό με την έκταση και σοβαρότητα των προβλημάτων που ανωτέρω εκτέθηκαν καθώς και τον επικείμενο κίνδυνο να διαταραχθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς για χιλιάδες μαθητές του Δήμου μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ