Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Ο Δήμος Σαρωνικού τίμησε την Επανάσταση του 1821

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου, στον κήπο του Δημαρχιακού Μεγάρου, η αφιερωματική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, «Ιχνηλατώντας τον Μεσογείτικο Επαναστατικό Αγώνα για την Απελευθέρωση της Αττικής».

Στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, του νομικού προσώπου του δήμου «Αριστόδικος» και της Επιτροπής Πολιτισμού ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου που τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών.

Κατά την εκδήλωση οι καταξιωμένοι εισηγητές ανέδειξαν την προσφορά των Μεσογειτών αγωνιστών στην απελευθέρωση της πόλης που έμελε να γίνει η Πρωτεύουσα του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και φώτισαν ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας του τόπου μας, κατά την πολυτάραχη περίοδο της Επανάστασης, που δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει την ανάλογη αναγνώριση.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, επαναδιατύπωσε την πρότασή του για καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημερομηνίας επίσημου εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο που οι επαναστάτες από τα χωριά των Μεσογείων εισέβαλαν στην πόλη αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους και υποχρεώνοντάς τους τελικά να αποτραβηχτούν στην Ακρόπολη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα όλης της περιόδου της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1030.

Επίσης, ο γιατρός- ιστοριοδίφης Δρ. Κώστας Πρίφτης εστίασε κατά την εισήγηση του στους «Μεσογείτες αγωνιστές του ΄21» και ιδιαίτερα στη συμβολή των Μεσογειτών στον αγώνα, ενώ ο Λευτέρης Βεκρής, Δρ. φιλόλογος- εκπαιδευτικός στους «Αγωνιστές του ’21 στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους». ´Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα ονόματα των αγωνιστών τον Κουβαρά και τα Καλύβια. Στην εκδήλωση συμμετείχε η κυρία Σταματίνα Καρελιώτη με αφήγηση αποσπασμάτων και κειμένων καθώς και μουσικό παραδοσιακό σχήμα, από τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο – τραγούδι) και την Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος, του ΜΕΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδου, τα μέλη της δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι γειτονικών δήμων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ