Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Γ. Παναγόπουλος στο Χ-τύπο: “Στάθηκε οικονομικά στα πόδια του ο Δήμος Σαλαμίνας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πορεία εντυπωσιακής ανάπτυξης έχει εισέλθει ο Δήμος Σαλαμίνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο ο δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Γιώργος Παναγόπουλος.

Χαρακτηριστικά, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό των έργων της διοίκησής του ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι από το 2014 που ουσιαστικά ο δήμος πτώχευσε και μπήκε σε πρόγραμμα εξυγίανσης πλέον έχει καταφέρει να σταθεί οικονομικά στα πόδια του. Παράλληλα, η καθαριότητα που αποτελούσε ένα σοβαρό πρόβλημα για το νησί, έχει μπει σε ένα σωστό δρόμο και ο δήμος μπορεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα προόδου, όπως στον τομέα της ανακύκλωσης, στις σχολικές υποδομές, τις παιδικές χαρές, την κοινωνική πολιτική και τις δομές υγείας.

Ο δήμαρχος, απάντησε και για τις επόμενες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και για το πως κατάφεραν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να ξεπεράσουν τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι λόγω της Απλής Αναλογικής.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Σαλαμίνας, κ. Γιώργου Παναγόπουλου έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στον Δήμο Σαλαμίνας.

Ο Δήμος Σαλαμίνας όταν αναλάβαμε την διοίκηση του βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Να θυμίσω ότι από το 2014 βρίσκονταν σε πρόγραμμα εξυγίανσης αφού στην ουσία το 2014 πτώχευσε. Εξασφαλίσαμε ποσό € 5,9 εκ. (ευρώ) από το ΥΠ.ΕΣ. και μπορέσαμε μετά από χρόνια να κάνουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2020 και να μπορέσουμε να σταθούμε οικονομικά στα πόδια μας. Έτσι, και το 2021 ο προϋπολογισμός με σφιχτή είναι η αλήθεια οικονομική πολιτική ήταν ισοσκελισμένος χωρίς να χρειαστούμε δανεικά και μάλιστα μπορέσαμε να κάνουμε και μείωση δημοτικών τελών κατά 8%. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της καθαριότητας, που αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα για το νησί. Πλέον η καθαριότητα έχει μπει σε ένα σωστό δρόμο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, έχουμε αναπτύξει την ανακύκλωση σε όλα της τα ρεύματα και κάνουμε σημαντικότατα βήματα προόδου (ως το 2019 δεν υπήρχε ανακύκλωση στον Δήμο) και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα μας με τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου σημείου.

Κατασκευάσαμε και παραδώσαμε στους δημότες 6 νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές και επισκευάσαμε άλλη μία, την μοναδική που υπήρχε στο Δήμο μας, όταν αναλάβαμε την διοίκηση του. Προχωράμε τώρα στην κατασκευή άλλων τριών νέων παιδικών χαρών, ώστε συνολικά να φτάσουμε τις δέκα.

Ανακατασκευάσαμε το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του Καματερού και προχωρήσαμε σε έργα οδοποιίας σε όλο το νησί.

Κάναμε και κάνουμε συνεχώς σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολεία του νησιού, που έχουν όλα σχεδόν σοβαρά προβλήματα. Βαψίματα, αντικαταστάσεις κουφωμάτων, κατασκευή αθλητικών δαπέδων, εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας, ράμπες ΑμεΑ είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις μας αυτές.

Στην κοινωνική πολιτική μας ιδρύσαμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας, όπου παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη για πολίτες με άνοια και για τις οικογένειες τους, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας, όπου με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρέχουμε νομική, εργασιακή και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, όπου παρέχουμε υπηρεσίες πρόληψης της υγείας. Καθιερώσαμε το “κουτί του φοιτητή” και παρέχουμε κάθε μήνα ένα κουτί με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους φοιτητές του νησιού που φοιτούν στην επαρχία και αυξήσαμε από 100 σε 220 τις οικογένειες που έχουμε εντάξει στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Ολοκληρώνουμε με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής εμβληματικά έργα, όπως την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Νεότητας με τη δημιουργία του πρώτου υπαίθριου gym park και 3D αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Ξεκινήσαμε το έργο της αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου Σαλαμίνας και του κλειστού γυμναστηρίου “Γ. Καραισκάκης” με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Αποπερατώσαμε έργα βασικών υποδομών όπως το νέο δίκτυο αποχέτευσης στη περιοχή των Παλουκίων και επεκτείναμε το δίκτυο αποχέτευσης στο κέντρο του νησιού.

Τέλος, με δωρεά από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ και τη κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που ανακηρύχτηκε και επίτιμη δημότης Σαλαμίνος, ανεγέρθηκε μια νέα πτέρυγα στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας δίνοντας λύση στο κτιριακό πρόβλημα που υπήρχε.

 

Σχετικά με τα σημαντικά έργα που γίνονται στην περιοχή, είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξή τους;

Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, που προκάλεσε μεγάλες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, έχουμε δουλέψει σκληρά και μπορώ να πω ότι βλέπουμε πια τους καρπούς της δουλειάς μας, αφού όσα έχουμε προγραμματίσει είτε ξεκίνησαν είτε θα ξεκινήσουν άμεσα.

 

Γενικότερα, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και ο δήμος και πως προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Το γεγονός ότι ο πληθυσμός του νησιού τους θερινούς μήνες τριπλασιάζεται τουλάχιστον, έχει σαν συνέπεια την δυσκολία στο ζήτημα της καθαριότητας. Μιλάμε δε για ένα νησί 96 τ.χιλ. κατοικημένο από άκρη σε άκρη. Έχουμε κάνει σε αυτό μεγάλα βήματα προόδου αλλά σαφώς συνεχίζει να αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα. Πρόβλημα μεγάλο είναι επίσης και τα αδέσποτα ζώα. Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτό μεγάλο. Κάνουμε υπεράνθρωπες, πραγματικά, προσπάθειες ώστε και τα ζώα να προστατέψουμε αλλά και τους συμπολίτες μας. Συνεχή προγράμματα στειρώσεων και εμβολιασμών των ζώων, ταΐστρες και ποτίστρες σε όλο το νησί για αυτά, συνεχή περίθαλψη τους, ειδικό όχημα για την ασφαλή μεταφορά τους για νοσηλεία, καμπάνιες ευαισθητοποίησης είναι μερικές από τις δράσεις μας για τους τετράποδους φίλους μας.

 

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Η πανδημία έφερε προβλήματα και καταστάσεις που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς μας. Καθυστερήσεις στις διαδικασίες, δυσλειτουργίες, οικονομικά προβλήματα στους δήμους. Άλλαξαν οι προτεραιότητες όλων και έπρεπε σε αυτό το περιβάλλον να κοιτάξουμε εκτός όλων των άλλων να προστατέψουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Με λίγα λόγια το έργο των δημοτικών αρχών και της δικής μας ασφαλώς έγινε πολύ πιο δύσκολο. Όμως, αυτές ήταν οι συνθήκες για όλο τον κόσμο. Δεν είχαμε και δεν έχουμε χρόνο να ‘κλαίμε’ για αυτές. Έπρεπε να προσαρμοστούμε και να δουλέψουμε ακόμη σκληρότερα. Αυτό κάναμε και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος μας.

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Ο προγραμματισμός των δράσεων μας και των έργων προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ έχουμε ανακηρύξει το 2022 ως ‘Έτος Ευριπίδη’ και θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου τραγικού ποιητή που έζησε στη Σαλαμίνα. Μεταξύ όλων των άλλων θα διεξάγουμε μαθήματα αρχαίου θεάτρου στη σπηλιά του Ευριπίδη, που βρίσκεται στην Σαλαμίνα, στο σημείο δηλαδή που ο μεγάλος ποιητής συνέγραψε τα σπουδαία έργα του. Έχουμε, επίσης προγραμματίσει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας και πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε 2,4 εκ. ευρώ για τη κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στη περιοχή των εργατικών κατοικιών, 2,3 εκ. ευρω για την επιδότηση των συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Αμπελακίων, δίκτυο, το οποίο αποπερατώνουμε. Ενισχύουμε με τον τρόπο αυτό βασικές υποδομές του νησιού. Ξεκινάμε έργα οδοποιίας συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ και δημοπρατούμε το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο νησί αλλά και της μελέτης ανάπλασης των δύο μεγάλων λιμανιών της Σαλαμίνας. Ξεκινάμε τη κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου τέννις από το πρόγραμμα Φιλόδημος αλλά και ενός ψηφιακού μουσείου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

 

Είναι γενική διαπίστωση ότι η Απλή Αναλογική δημιούργησε σημαντικά προβλήματα διοίκησης στους δήμους. Ποια είναι η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας, έχετε καταφέρει να αναπτύξετε συνεργασίες με την αντιπολίτευση ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα;

Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας δεν υπήρχε η κουλτούρα της απλής αναλογικής. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα στην διοίκηση σε πολλούς Δήμους. Στον Δήμο Σαλαμίνας δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιο ζήτημα. Δημιουργήσαμε συμπράξεις και συνεργασίες στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου και μπορούμε να διοικούμε απρόσκοπτα. Όταν όλοι, Δημοτική Αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι, βάζουν πάνω απ όλα το καλό του τόπου, μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ