Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Τοποθετήθηκε μνημείο στη νέα πλατεία ως ένδειξη τιμής στην ιστορία των κατοίκων της Διασταύρωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς τοποθέτησε ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου στη νέα Πλατεία στην Οδό Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης της Δημοτικής Συγκοινωνίας με σκοπό να τιμήσει την ιστορία των κατοίκων της Διασταύρωσης.

Πρόκειται για ένα παλιό μηχάνημα τον «Λασπωτήρα» όπου με την χρήση του τα παλιότερα χρόνια το χώμα γινόταν πηλός, ο οποίος στη συνέχεια έμπαινε στα καλούπια για την κατασκευή πλίνθων.

Το μηχάνημα είναι προσφορά του Βασίλη Τζιλάβη, ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνού. Σύμφωνα με την ιστορία στη διάρκεια του 20ού αιώνα Λιγνιτωρύχοι και κεραμοποιοί, οι εργάτες γης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Διασταύρωση εκείνη την εποχή έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μέσα από μία σειρά παραγωγικών δραστηριοτήτων τεχνικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα. Έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στον τόπο μας και έχουν αφήσει με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους ένα ιδιαίτερο στίγμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και η Δημοτική Αρχή πρώτα με τη δημιουργία της Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε χώρο δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, και τώρα με την τοποθέτηση του μνημείου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να αναδεικνύει την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομία σεβόμενοι την μεγάλη ιστορική πορεία του τόπου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ