Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Το πρώτο «πάρκο τσέπης» απέκτησε ο Δήμος Πετρούπολης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα πάρκο γειτονιάς παραδόθηκε πρόσφατα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Πετρούπολης.

Πρόκειται για το πρώτο «πάρκο τσέπης» που δημιουργείται στον Δήμο και αποτελεί ανάσα δροσιάς για τη γειτονιά, αλλά ταυτόχρονα δίνει υπέροχο χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης.

Τα «pocket park» όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή, αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Το πρώτο «πάρκο τσέπης» του Δήμου Πετρούπολης δημιουργήθηκε σε εγκαταλελειμμένο χώρο πυκνοκατοικημένης γειτονιάς της πόλης μας, στη συμβολή των οδών Ελαιών και Μακεδονίας, με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια έκταση 1060 τ.μ. όπου φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.850 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχητικά, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα ενώ επιπλέον, προστέθηκε αστικός εξοπλισμός, όπως αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδοι και παγκάκια.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ακόμη περισσότερων «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές της πόλης, ενώ τόνισε ότι η υλοποίησή τους δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες. «Το πρόβλημα στην Πετρούπολη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη ανοιχτών χώρων, αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Στόχος μας είναι η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους, αλλά και η αξιοποίηση κάθε δημόσιου χώρου, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενεργοποίησή τους, ώστε να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές της πόλης».

Δείτε το βίντεο από το «πάρκο τσέπης» Πετρούπολης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/tl4iyhaLhew

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ