Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Καιρός να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας κατά των γυναικών”, της Δήμητρας Κεχαγιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά για την Ημέρα της Γυναίκας στο Χ-τύπο

Χώρες που προωθούν την ισότητα των φύλων έχουν καλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες σε θέσης ευθύνης έχουν καλύτερη συνολική απόδοση. Κυβερνήσεις με περισσότερες γυναίκες εισάγουν και υποστηρίζουν περισσότερους ανθρωποκεντρικούς νόμους που εστιάζουν στην υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική δικαιοσύνη, όπως υποστηρίζουν διεθνείς έρευνες.

Κι όμως, διανύοντας πλέον την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η γυναίκα παραμένει, σε αρκετές κοινωνίες, παραγκωνισμένη, διωκόμενη, στόχος έμφυλης βίας και παρίας. Μπορεί δηλαδή η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό να έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, παρόμοια μετατόπιση στη σχετική συνεισφορά των ανδρών στη μη αμειβόμενη εργασία δεν έχει συμβεί, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της παραδοσιακής οικονομικής άποψης. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κερδίζουν περισσότερα από τους συζύγους τους κάνουν περισσότερες – όχι λιγότερες – δουλειές του σπιτιού.

Την ίδια στιγμή τα στερεότυπα και η προκατάληψη του φύλου εξακολουθούν να υφίστανται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως. Αυτά τα δεδομένα είναι άλλη μια πολύτιμη συμβολή στη γνώση και την κατανόηση των στερεοτύπων και των μεροληψιών, συνειδητών και άλλων, που αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα στην κοινωνική και την πολιτιστική μας ανάπτυξη.

Γροθιά στο στομάχι όμως αποτελεί η βία κατά των γυναικών. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μια στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Αυτό τον φαύλο κύκλο είναι καιρός να τον σπάσουμε. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά και πρέπει να απασχολεί όλα τα μέλη της κοινωνίας μας. Πρέπει επιτέλους να ξεριζωθούν οι αναχρονιστικές απόψεις για τον ρόλο της γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που έχει καθιερωθεί στις 8 Μαρτίου, αποτελεί μια καλή αφορμή για να παραμείνει στην επικαιρότητα αυτό το μείζον θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Και αυτό γίνεται αν δουλέψουμε όλοι μαζί και από κοινού για έναν καλύτερο κόσμο. Το οφείλουμε σε εμάς τους ίδιους, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές. Άλλωστε η γνώση και η αναγνώριση της πραγματικής κλίμακας και της φύσης του ζητήματος είναι ένα ουσιαστικό βήμα για δράση. Όπως και με την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούμε να πούμε στις μελλοντικές γενιές ότι δεν γνωρίζαμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ