Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Η ψυχική υγεία των πυρόπληκτων σε πρώτο πλάνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιοχές της Βόρειας Αττικής, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά επισκέφθηκε η Υφυπουργός Υγείας κα Ζ. Ράπτη.

Στο δημαρχιακό μέγαρο της Πεντέλης συναντήθηκε με την δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καρβουνάκη και τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας του δήμου Γιάννη Ξανθάκο, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες του δήμου και οι εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Η Υφυπουργός Υγείας επισκέφτηκε, επίσης, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, από το οποίο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου η Υφυπουργός Υγείας ενημερώθηκε από το Διοικητή για τη συμμετοχή των αστυνομικών δυνάμεων στη μάχη κατά των πυρκαγιών και ιδιαίτερα για τις ολονύχτιες προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων, όπου χρειάστηκε, για να μην κινδυνεύσουν.

 

 

 

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και πρόγραμμα ψυχικής θωράκισης από το Δήμο Πεντέλης

Εξειδικευμένο πρόγραμμα για όσους αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες εξ αιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό θα λειτουργήσει με γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης, τόσο στο Δήμο Πεντέλης, όσο και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ψυχικής προστασίας όσων δημοτών έχουν ανάγκη για συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πολιτών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες εξ αιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, την Ομοσπονδία Αργώ, την ΕΠΑΨΥ και το Θάλπος, την Περιφέρεια και τον ΙΣΑ. Για πρώτη φορά θα υπάρχει και δυνατότητα ανάλογα με την περίπτωση για κατ’ οίκον στήριξη.

 

 

 

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Βασίλης Τσιοπανάς, Ψυχολόγος Υγείας (MSc Health Psychology, Sussex).

Το 210 8100885 είναι ο δωρεάν αριθμός κλήσης για το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης του Δήμου Πεντέλης όπου οι πολίτες μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 π.μ. – 21:00 μ.μ.

Επίσης εναλλακτικά θα μπορούν να καλούν δωρεάν τη γραμμή 10306 του Υπουργείου Υγείας ή τη γραμμή 1110 της Περιφέρειας Αττικής η οποία σε συνεργασία με τον ΙΣΑ ενισχύθηκε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, για τη δωρεάν παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους συμπολίτες μας.

 

Τι δήλωσε η Υφυπουργός

Η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε: «Από την ενημέρωση που είχα, έγινε σαφές για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ανακοίνωσα την απόφασή μου να ενισχυθεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καλούν δωρεάν τη γραμμή 10306, οι ενήλικες την επιλογή 1 και τα παιδιά την επιλογή 3, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών.

Επίσης, θα συγκροτηθούν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών, μόλις επιχειρησιακά σταθεί αυτό δυνατόν. Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιοχή της Πεντέλης, θα λειτουργήσει, σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης , εξειδικευμένο πρόγραμμα και γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης από ειδικούς επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ψυχικής προστασίας όσων δημοτών το έχουν ανάγκη.

Το παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες «ΕΠΑΨΥ» και «Θάλπος», και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, για κατ΄ οίκον υποστήριξη.
Επίσης, στις πληγείσες περιοχές στην Παλλήνη, την Ανθούσα και το Ντράφι, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας των συμβεβλημένων με το Υπουργείο Υγείας Αστικών Μη Κερδοσκοπικών φορέων IASIS, ΠΕΨΑΕΕ και «Περιβολάκι»  παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Εξάλλου, στο δήμο Παιανίας λειτουργεί το συμβεβλημένο με το Υπουργείο Υγείας Κέντρο Ημέρας «Περιβολάκι», όπου παρέχεται επιτόπια ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και παιδιά.
Στο Υπουργείο Υγείας δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη, για να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!»”

 

Δ. Κεχαγιά: “Ιδιαίτερη φροντίδα μας για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν μόνοι τους”

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά από την πλευρά της δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη για τη βοήθεια και τη στήριξη στο νέο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης που δημιουργούμε, αλλά και τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής. Σε κάθε περίπτωση κρίσης έτσι και σε αυτή που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε σήμερα, προσπαθούμε ως Δήμος όχι μόνο να συντονίζουμε όλες τις υπηρεσίες μας, αλλά και να δημιουργούμε ανθρώπινες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με στόχο να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε κάθε δύσκολη χρονική περίοδο.  Φροντίζουμε έτσι και για τους συμπολίτες μας που αυτές τις μέρες νιώθουν την ανάγκη να συνομιλήσουν για τα συναισθήματά τους, ή για τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να υφίστανται από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Πεντελικό χθες. Ιδιαίτερη είναι η φροντίδα μας για τους ανθρώπους εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ζουν μόνοι τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ