Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Βιώσιμη μετακίνηση και βιώσιμη ανάπτυξη για τους κατοίκους της Πεντέλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, στα πλαίσια εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Πεντέλης, και μετά από πρόσκληση της Δημάρχου κ. Δήμητρας Κεχαγιά πραγματοποιήθηκε η 1η διαβούλευση με τους φορείς μεταφορικού έργου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των όμορων δήμων, των αρμοδίων τμημάτων Τροχαίας και ΑΤ Πεντέλης, του ΟΑΣΑ, του Εμπορικού Συλλόγου, των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, καθώς και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Η Ομάδα Εργασίας και μελετητική ομάδα του ΣΒΑΚ παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου δίνοντας έμφαση στην πολεοδομική και συγκοινωνιακή συγκρότηση και των τριών δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου, με κεντρικό στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τους κατοίκους της πόλης.

Η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Κεχαγιά κατά τον χαιρετισμό της τόνισε ότι στόχος του Δήμου Πεντέλης είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας να δώσει έμφαση στον άνθρωπο και τη συμμετοχή του στην πόλη, στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους, ώστε να αποδεχτούν εναλλακτικές του αυτοκινήτου λύσεις που καταναλώνουν λιγότερο χώρο και ενέργεια.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή και τοποθέτηση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε στη σπουδαιότητα του ΣΒΑΚ ως ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για κυκλοφοριακό, χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ο κ. Μπακογιάννης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες και ενέργειες του Υπουργείου με κατεύθυνση την προώθηση των ΣΒΑΚ.

Το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο θα οργανώσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί στη διάρκεια των επόμενων ετών, για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης στις μετακινήσεις των κατοίκων, με στόχο την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου, αποδοτικότερου και συμβατού περιβαλλοντικά συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού συστήματος. Ενός συστήματος που στο επίκεντρο θέτει τον μετακινούμενο πολίτη ως πεζό, χρήστη ποδηλάτου και χρήστη μέσων μαζικής μεταφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ