Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μια “ανάσα” πιο κοντά στην ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Πέτρος Καπαγέρωφ» στον Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση για την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης «Πέτρος Καπαγέρωφ» στον Πειραιά, μετά και το «πράσινο» φως που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίνοντας τη νομιμότητα του σχετικού διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα έργο που επί χρόνια ήταν «παγωμένο», καθώς το γυμναστήριο παραμένει κλειστό από το 2007. Τελικώς θα γίνει πραγματικότητα κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρει τα έργο και να μπει στην τελική ευθεία υλοποίησης του.

Το έργο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 8.5 εκ. ευρώ και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες οι οποίες θα εκτελεστούν υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, θα παραδοθεί για χρήση και λειτουργία στη Γ.Γ.Α/ΕΑΚΝ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης του χώρου.

Οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου μήνα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής στα τέλη του 2024 τα σωματεία και οι φίλοι του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα διαθέτουν ένα σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο 1500 θέσεων, που σχεδόν για δύο δεκαετίες αποτελούσε αίτημα και προσδοκία όλων των φορέων και των πολιτών της περιοχής.

Επισημαίνεται πως οι πρώτες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου, ξεκίνησαν το 2012, οπότε και εντάχθηκε το έργο στο πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων και ανατέθηκε η εκπόνηση της γεωτεχνικής και στατικής μελέτης, ενώ οι προσπάθειες ολοκλήρωσης συνεχίστηκαν και από την επόμενη διοίκηση.

Αναλαμβάνοντας το Σεπτέμβριο του 2019, η νέα διοίκηση με Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη και Αντιπεριφερειάρχη την Σταυρούλα Αντωνάκου ενημερώθηκε ότι από το φάκελο έλειπε ο απαιτούμενος για τη δημοπράτηση του έργου έλεγχος λειτουργικότητας της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Άμεσα δόθηκε από τον Περιφερειάρχη εντολή επίσπευσης των διαδικασιών και μετά την αποστολή των παρατηρήσεων της Γ.Γ.Α. στις αρχές του 2020 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προχώρησε τάχιστα και κατά προτεραιότητα στην επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, πυροπροστασίας, πρόσβασης ΑΜΕΑ κ.λπ.) και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγινε η δημοπράτηση του έργου με διεθνή δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2021.

 

 

 

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Μετά από πολλά χρόνια αναμονής οι Πειραιώτες και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο-πρότυπο στην Αττική. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο γίνεται πραγματικότητα κατόπιν συντονισμένων ενεργειών μας σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν και κρατούσαν το έργο παγωμένο.

Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας, συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε όλη την Αττική, καθώς πιστεύουμε πως ο αθλητισμός είναι βασική προϋπόθεση για το ευ ζειν. Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητισμό γνωρίζουν την ιστορία του «Παπαστράτειου», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά. Βούλησή μας είναι σημαντικοί αθλητικοί χώροι όπως ο συγκεκριμένος, να αποτελέσουν πόλο έλξης των νέων παιδιών».

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου επισήμανε: «Ως Πειραιώτισσα, αισθάνομαι χαρούμενη, γιατί επιτέλους ο Πειραιάς «αποκτά ένα νέο υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που τόσα χρόνια επιθυμούσε και διεκδικούσε. Το πρώτο τέτοιου μεγέθους μετά από δεκαετίες!
Ως Αντιπεριφερειάρχης, νιώθω τεράστια ικανοποίηση, γιατί ως διοίκηση καταφέραμε μετά από 10 χρόνια που ξεκίνησε η ένταξη του έργου και μετά από προσπάθειες τριών διαδοχικών διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής, επιτέλους ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ!!
Ευχαριστώ ειλικρινά τις υπηρεσίες μας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν πολύ, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Ευχαριστώ και τον Περιφερειάρχη, γιατί το υποσχέθηκε ως προτεραιότητα και το έπραξε ακριβώς έτσι! Συνεχίζουμε με λίγα λόγια και πολλά και σημαντικά έργα!».

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν :

  • Προσθήκη κερκίδων κατ΄ επέκταση των παλιών, εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου.
  • Εκμετάλλευση του ενδιάμεσου ορόφου που δημιουργείται κάτω από τις νέες κερκίδες για την εξυπηρέτηση των θεατών (φουαγέ, wc κοινού και ΑΜΚ, διάδρομοι προσπέλασης που να μην περνούν από τον αγωνιστικό χώρο).
  • Διαμόρφωση του χώρου των πρώην αποδυτηρίων (βόρεια πλευρά) ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ΓΓΑ, συγκρότημα αποδυτηρίων αθλητών ΑΜΚ, χώρο φυσιοθεραπείας, αποδυτήρια διαιτητών ανδρών γυναικών, αποδυτήρια προπονητών, ιατρείο, χώρο ελέγχου anti-dopping.
  • Αναδιαμόρφωση των χώρων κάτω από τις κερκίδες στη νότια πλευρά για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης αθλητών, αίθουσας συνεντεύξεων και προβολών, γραφείων διοίκησης και χώρων Η/Μ εγκαταστάσεων.
  • Προσθήκη εξωτερικά του κτιρίου ανελκυστήρα και υπαίθριας μεταλλικής ράμπας ΑΜΕΑ για την προσπέλαση στις κερκίδες θεατών ΑΜΕΑ
  • Εγκατάσταση στον οικίσκο του περιβάλλοντος χώρου των απαραίτητων χώρων Η/Μ [Οικίσκος ΔΕΗ και Υποσταθμός]
  • Διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου για την εξασφάλιση της ανεξάρτητης εισόδου-εξόδου θεατών, αθλητών, δημοσιογράφων, VIP και εργαζομένων.
  • Εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης.
  • Επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης σιδηράς περίφραξης και συμπλήρωση περίφραξης όπου απαιτείται για τη διαμόρφωση των νέων εισόδων.
  • Κατασκευή νέων πυλών εισόδου – εξόδου αθλητών, θεατών και ΑΜΚ (οδό Φωκίωνος) από σκυρόδεμα.
  • Νέες σιδηρές (όμοιες με τις υφιστάμενες στην οδό Γραβιάς) θύρες εισόδου – εξόδου θεατών, διοίκησης, δημοσιογράφων και επισήμων (Γραβιάς)
  • Κτήριο Υποσταθμού και οικίσκος ΔΕΗ
  • Φύτευση υψηλού και χαμηλού πράσινου.
  • Δίκτυο ραμπών πρόσβασης ΑΜΚ σύμμικτης κατασκευής με μεταλλικό φέροντα οργανισμό στα μεγαλύτερα ύψη.
  • Καθαίρεση παλαιάς πλακόστρωσης και υπόβασης και δημιουργία νέας υπόβασης και επικάλυψης με πλακόστρωση στη νέα στάθμη εισόδου του κτιρίου.
  • Κατασκευή κλιμάκων από μπετόν περιμετρικά του κτιρίου για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.
  • Τέλος ο περιβάλλον χώρος θα εξοπλιστεί κατάλληλα με σκιάστρα, παγκάκια ξεκούρασης, κάδους απορριμμάτων, φωτιστικά κλπ.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ