Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΣΒΑΚ Παλλήνης: Αναπλάσεις, ηλεκτροκίνηση και ποδηλατόδρομοι στα σχέδια

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο περνάει πλέον και επίσημα σε φάση εφαρμογής.

Το ΣΒΑΚ αποτελεί το  Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Παλλήνης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με ορίζοντα 20ετίας. Είναι αποτέλεσμα αναλυτικής επιστημονικής μελέτης των προβλημάτων, των αναγκών αλλά και των ευκαιριών του Δήμου Παλλήνης, και προτείνει με απόλυτη τεκμηρίωση, στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν σταδιακά, για να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης που όλοι ονειρευόμαστε.

Το ΣΒΑΚ ολοκληρώθηκε, έπειτα από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, διάρκειας άνω του ενός έτους, υπό την καθοδήγηση των εξαιρετικών επιστημόνων του ΕΜΠ, καθηγητών Θάνου Βλαστού και Ευθύμιου Μπακογιάννη και των επιστημονικών τους ομάδων, σε συνεργασία με την εταιρεία «Lever» και το Τμήμα Κυκλοφοριακών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης.

Για την υλοποίηση των έργων, θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία από διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, όπως το εθνικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το Ευρωπαϊκό
Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», ενώ σε πολλά σημεία εφαρμογής θα απαιτηθεί η συνδρομή και η εμπλοκή των φορέων της Πολιτείας.

Αναλυτικά η λίστα με τα έργα

Ήδη, έργα που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται από τον Δήμο Παλλήνης.

Συνοπτικά, τα έργα που προτείνει το ΣΒΑΚ του Δήμου Παλλήνης, είναι, με σειρά ωριμότητας υλοποίησης, τα εξής:
1.       Δημιουργία νέων οδικών, κυκλικών κόμβων, σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Έργο που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.
2.       Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αρχής γενομένης από τα δημοτικά οχήματα και δημιουργία σημείων φόρτισης.
3.       Μεγάλες και ριζικές αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στα πυκνοδομημένα κέντρα Γέρακα και Παλλήνης.
4.       Εκτεταμένες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και παραρεμάτιων περιοχών καθώς και ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών (πχ Ανθούσας). Ήδη, ο Δήμος Παλλήνης έχει εκπονήσει μελέτες τις οποίες έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση και ετοιμάζονται και νέες.
5.       Κατασκευή και λειτουργία νέων χώρων στάθμευσης.
6.       Αποκατάσταση προβλημάτων προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμια και δημιουργία ασφαλών Σχολικών Διαδρομών. Ήδη, η σύνταξη της μελέτης είναι σε εξέλιξη.
7.       Κατασκευή πλήρους και ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλη την έκταση της πόλης.
8.       Δημιουργία θυλάκων ήπιας κυκλοφορίας στις πυκνοδομημένες περιοχές.
9.       Δράσεις ευαισθητοποίησης (ενημέρωση πολιτών, ευρωπαϊκά εθνικά συνέδρια, ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας).

10.   Πρόταση του Δήμου για αύξηση συχνοτήτων δρομολογίων και δημιουργία νέων γραμμών ΟΑΣΑ, ή αναθεώρηση γραμμών  (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη). Βελτίωση της πληροφόρησης και αναμονής επιβατών (έξυπνες στάσεις), εκσυγχρονισμός στόλου οχημάτων.
11.   Δρομολόγηση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων για δυνατότητα ενοικίασης.
12.   Ήπιες παρεμβάσεις για συνύπαρξη αυτοκινήτων – ποδηλάτων σε δευτερεύοντες οδούς. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά.
13.   Δημιουργία χώρων park and ride και bike and ride, πιάτσας ταξί (Κέντρο Κινητικότητας) πλησίον Σταθμών Μετρό/Προαστιακού Σιδηρόδρομου
14.   Ανάδειξη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου σε πράσινη διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες, σε όλη την έκταση του Δήμου.
15.   Εφαρμογή νέων τεχνολογιών (GIS), εφαρμογές «έξυπνων», καινοτόμων λύσεων για την κυκλοφορία – δυναμική ενημέρωση κυκλοφοριακών συνθηκών.
16.   Εμβληματική Ανάπλαση της Λεωφ. Μαραθώνος: Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο μητροπολιτικής σημασίας, το οποίο προτείνεται τεκμηριωμένα, από τον Δήμο Παλλήνης, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας.  Προτείνεται η πεζοδρόμηση, κατασκευή ποδηλατόδρομου και μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας. Η παρέμβαση θα εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ.

Σημειώνεται, ότι σημαντικό στοιχείο για την πλήρη εφαρμογή του ΣΒΑΚ είναι και το έργο κατασκευής του Μετρό στον Γέρακα, το οποίο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας. Ο Δήμος έχει ήδη υποβάλλει αίτημα από το 2017 και το επανέλαβε και το 2020 στο αρμόδιο Υπουργείο. Συνεχίζει να διεκδικεί την υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ