Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μοριοδότηση πυρόπληκτων μαθητών και φοιτητών Δήμου Παλλήνης για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (5306Β/05.09.2023) (δείτε εδώ) η Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μοριοδότηση των μαθητών του Δήμου Παλλήνης που επλήγησαν από την περσινή πυρκαγιά.

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρεται ρητώς στο ΦΕΚ, έλαβε υπόψη του, το αίτημα που υπέβαλε επισήμως με επιστολή (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) του στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη των πυρόπληκτων μαθητών του Δήμου μας.

«Διεκδικήσαμε και καταφέραμε την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για όλα τα παιδιά, όλων των  Δημοτικών Ενοτήτων, που επλήγησαν από την περσινή φωτιά.  Το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, θα είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι «ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό  έτος 2023-2024, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Λυκείων του Δήμου Παλλήνης, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2022-2023 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια της ανωτέρω περιοχής και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται επίσης για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στην ως άνω περιοχή και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ειδικό ποσοστό που αποδίδεται στους εν λόγω υποψηφίους βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 ανά κατηγορία Λυκείου, ορίζεται ως εξής:

  • (i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,23% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  • (ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Εσπερινών ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 1,95% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  • (iii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 0,26% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό του άρθρου 1 θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκει η πληγείσα περιοχή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της παρούσας και είναι τα εξής:

Α. Για τους μαθητές και αποφοίτους των Λυκείων του Δήμου Παλλήνης:

  1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.
  2. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Β. Για τους μαθητές και αποφοίτους των Λυκείων που κατοικούσαν μόνιμα στον Δήμο Παλλήνης και υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

  1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023.
  2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2023 (χρήση 2022) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του.
  3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ