Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τιμά τα ονομαστήρια της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τιμώντας τα ονομαστήρια της πόλης της Νίκαιας εγκαινιάζει την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. δύο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32, Νίκαια).

Οι εκθέσεις κινούνται στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για την έκθεση «Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών» και την έκθεση «Λυκούργος Κογεβίνας, ο χαράκτης. Από την Ακρόπολη έως τα Καράβια του Αγώνος». Η πρώτη αναδεικνύει την εν πολλοίς άγνωστη συμβολή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ η δεύτερη έχει κατεξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα εστιάζοντας στο ρόλο του Ναυτικού Αγώνα μέσα από χαρακτικές απεικονίσεις ηρωικών πλοίων του 1821 και καραβιών της εποχής γενικότερα.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

«Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών»
Η έκθεση βασίζεται στην πρόσφατα αναθεωρημένη έκδοση της Αρχοντίας Παπαδοπούλου, Νικαιώτισσας ιστορικού-φιλολόγου προσφυγικής καταγωγής, με τίτλο «Η συμβολή των Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821 μέσα από τις έγγραφες μαρτυρίες των Αγωνιστών» (έκδοση Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, 2022). Μέσα από αποσπάσματα πιστοποιητικών και αιτήσεων Αγωνιστών προς την ελληνική πολιτεία, δηλαδή μέσω του αυθεντικού λόγου των Μικρασιατών Αγωνιστών και των Ελλαδιτών οπλαρχηγών και ναυμάχων, ανασυστήνεται με απαράμιλλη αμεσότητα το χρονικό της Επανάστασης. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα παρακολουθήσει τη διάδοση των ιδεών της Φιλικής Εταιρείας στη Μικρά Ασία, τα αντίποινα που επιβλήθηκαν με την έναρξη των επιχειρήσεων και την πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού ελληνισμού στον αγώνα για την Ανεξαρτησία. Θα ενημερωθεί για τη συμμετοχή των Μικρασιατών στις πολιτικές και διοικητικές διεργασίες των επαναστατικών χρόνων και τις τιμητικές διακρίσεις που δέχθηκαν μετεπαναστατικά. Παράλληλα, όμως, στον αντίποδα όσων προηγήθηκαν, θα γνωρίσει τις τραγικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ανέστιοι πλέον Μικρασιάτες Αγωνιστές, οι χήρες και τα ορφανά παιδιά τους στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Επιμέλεια έκθεσης: Δέσποινα Αλεξιάδου, Μαρία Πούλου

«Λυκούργος Κογεβίνας, ο χαράκτης. Από την Ακρόπολη έως τα Καράβια του Αγώνος»

Ο ζωγράφος και χαράκτης Λυκούργος Κογεβίνας είναι ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής και ο εισηγητής του καλλιτεχνικού λευκώματος στην Ελλάδα. Η τελευταία έκδοση που φιλοτέχνησε, το λεύκωμα χαλκογραφιών «Καράβια του Αγώνος» (1938), είναι αφιερωμένη στα πλοία της εποχής του Αγώνα του ΄21, σε καράβια που πρωτοστάτησαν στις ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης και δημοφιλή σκάφη της εποχής γενικότερα. Για την απεικόνιση των πλοίων ο χαράκτης βασίστηκε ως επί το πλείστον στην αντίστοιχη ζωγραφική συλλογή του υποναυάρχου Αντωνίου Ε. Κριεζή, ο οποίος φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των ιστορικών καραβιών αντιγράφοντας έργα ξένων ζωγράφων, κυρίως των Μασσαλιωτών Αντουάν και Φρανσουά Ρου (Roux). Στην έκθεση παρουσιάζονται οι δώδεκα χαλκογραφίες του λευκώματος «Καράβια του Αγώνος» σε χρωμολιθογραφική αναπαραγωγή, χαλκογραφίες του Λυκούργου Κογεβίνα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης και το λεύκωμα χαλκογραφιών «Το Όρος Άθως» (1922) επίσης σε χρωμολιθογραφική αναπαραγωγή. Η έκθεση, που έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πλαισιώνεται από ευρύ συνοδευτικό υλικό σχετικό με το Ναυτικό του Αγώνα, τα εικονιζόμενα πλοία, τη ζωγραφική των πορτραίτων πλοίων και τη χαρακτική του Λυκούργου Κογεβίνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Πούλου

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 28 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 10.00 – 14.00
Παρασκευή: 17.00 – 20.00
Κυριακή 11/6 και 18/6: 10.00 – 14.00

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
΄ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ΄
Ραιδεστού 32, 184 53 Νίκαια

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ