Ελάτε στην παρέα μας

Νίκαιας - Άγιου Ιωάννη Ρέντη

«Η Μικρασιατική Μαγνησία του Σιπύλου» στο Δημαρχείο Νίκαιας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Μικρασιατική Μαγνησία του Σιπύλου: 975 π.Χ. – 1922 μ.Χ.» της ιστορικού-φιλολόγου και προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας Αρχοντίας Παπαδοπούλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νικαίας (οδός Τσαλδάρη 10).

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Νικαίας-Ρέντη και το βιβλίο παρουσιάζουν η Βουλευτής κ. Νίνα Κασιμάτη και ο ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αναφέρεται στην μακραίωνη ιστορική παρουσία και εξέλιξη της Μικρασιατικής Μαγνησίας του Σίπυλου που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Μυθολογίας. Η πόλη του Τάνταλου και των παιδιών του Νιόβης και Πέλοπα. Η πόλη απ΄ όπου κατάγονται τα μεγάλα αρχαιοελληνικά γένη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η δραστηριότητα και η έντονη παρουσία της είχε διάρκεια από το 975 π. Χ. μέχρι και την Γενοκτονία του 1922. Παρουσιάζεται μέσα από αρχαίες, βυζαντινές και νεότερες πηγές. Μέσα από διηγήσεις και γεγονότα της καθημερινής ζωής και των έντονων πολεμικών γεγονότων, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την Μαγνησία, που από ειδυλλιακός τόπος έμελλε να μετατραπεί, τον Σεπτέμβριο του 1922 σε τόπο φρίκης και σφαγών περίπου 40.000, κατά τον Η. Βενέζη, αμάχων και στρατιωτών… Η ζωή όμως συνεχίστηκε στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Μητέρας Πατρίδας…..

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ