Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη: Κύκλος εκδηλώσεων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «1922-2022: Ιωνία – Μικρά Ασία – Πόντος: Προσφυγιά, Κοινωνία, Δημιουργία», αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για τρεις Δευτέρες και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου, 14 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια) στις 7.30 μ.μ.  Λόγος, μουσική , τραγούδι  «συμμαχούν» σ’αυτές τις ιστορικές αναδρομές και συνδέουν το χθες με το σήμερα  όπου κάθε λέξη γίνεται μνήμη και οι μελωδίες εικόνες ιστορίας που ζωντανεύουν.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου

«Ανιχνεύοντας τη Μικρά Ασία 100 χρόνια μετά»

Η σημασία της Μ. Ασίας στην Ελληνική Ιστορία και οι αιτίες της απώλειάς της.

Ομιλητής: Βλάσης Αγτζίδης, Δρ Ιστορίας

 

Μουσικές και τραγούδια από την Ιωνία, το Αιγαίο και τις γειτονιές του Πειραιά, επηρεασμένες άλλοτε από ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα και άλλοτε από ανατολίτικους μακρόσυρτους ρυθμούς.

 

Συμμετέχουν οι: Ιωάννης Μιχαήλ(λαούτο- έρευνα), Κωνσταντίνος Βιδάλης (ούτι-τραγούδδι-ενορχήστρωση), Τόνια Ρουγγέρη (τραγούδι)

 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 

«Ιωνία: Ο ευρύτερος πολιτισμός και η επίδρασή της στον κόσμο»

Ομιλητής: Γιάννης Παπαϊωάννου Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π, Δρ. Ιστορίας Τέχνης

Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη.

Αναφορές στην Ιστορία, τη Φιλοσοφία, το Θέατρο, την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική στον χώρο του Ιωνικού πολιτισμού καθώς και στους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

Συμμετέχει  το Κιθαριστικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη με μελωδίες της Ιωνίας που επέδρασαν στην μουσική του νεώτερου πολιτισμού μας.

 

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

«Αυτοί που έμειναν πίσω»

Ομιλητής: Νίκος  Μιχαηλίδης, ερευνητής

Η Γιούλα Γιαννάκη παίζει στο πιάνο μουσικές από τη Γαλλία, την Περσία και το Αζερμπαϊτζάν, που αποτελούν γέφυρα με τη Μικρασιατική μελωδία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει ο Θέμης Ροδαμίτης

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ