Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

62 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά: Εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Φέτος συμπληρώνονται 62 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» (6 – 7 Σεπτεμβρίου 1955) της Κωνσταντινούπολης – πογκρόμ κατά της εκεί ανθούσας ελληνικής κοινότητας. Το γεγονός αυτό ήλθε να διαταράξει την χιλιόχρονη παρουσία των Ελλήνων της Πόλης με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της μνήμης του πογκρόμ κατά του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης οργανώθηκαν εκδηλώσεις στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε συνεργασία των Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και Π.Π.Ι.Ε.Δ. από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Την Τρίτη 6/9/2017 στις 19.00 πραγματοποιήθηκαν:
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Διαχρονικό Στίγμα των Σεπτεμβριανών». Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Αριστείδης Βασιλόπουλος με εκτενή αναφορά στα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955.
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» με ομιλητές τους:
π. Γεώργιο Τσέτση (Μεγ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Πατριαρχείου),
Γεώργιο Λαιμόπουλο,( τ. Γ.Γραμματέας ΠΣΕ),
Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο ( Πρέσβης ε.τ.),
με συντονιστή τον Νικόλαο Ουζούνογλου (Προέδρος Οι.Ομ.Κω.).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά κ.Ελένη Σταματάκη, ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η Πρόεδρος του σωματείου «Νέα Σινασσός» κ.Βάσω Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος του συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Ντίνος Κυριαζής.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους Κωνσταντινουπολίτες και μέλη προσφυγικών σωματείων. Κατά την διάρκεια του τριημέρου προβλήθηκαν οι ταινίες:
•«Η Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή
•«Μάνα μου Κωνσταντινούπολη (Mana mou Istanbul) της Νιχάν Αρισόϊ
•«Η Νύχτα της Ντροπής» του Τζάν Ντουντάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ