Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Σαν σήμερα το 1962 εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας – Με τον ιστορικό αγώνα ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σαν σήμερα στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάζεται επίσημα το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον ιστορικό αγώνα ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα ο οποίος έληξε (0-6) Την εποχή εκείνη αποτελούσε το μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα.

Ο φιλικός , αυτός αγώνας έλαβε χώρα μπροστά σε 38.000 θεατές όπου ανάμεσα τους βρίσκονταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Σοφία στην οποία οι παίκτες προσέφεραν ανθοδέσμες.

Το κόστος των εισιτηρίων για τους θεατές που παρευρέθηκαν στο νεοσύστατο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας να παρακολουθήσουν το πρώτο ματς ανάμεσα στην στην ΑΕΚ και τη Μπαρτσελόνα ήταν 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο.

Το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» γνωστό ως «Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια (επί των οδών Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Ατταλείας) Κτίστηκε το 1930 και κατεδαφίστηκε το 2003, 41 χρόνια μετά τον πρώτο του αγώνα , ενώ ο χώρος παραμένει μετά το γκρέμισμα του γηπέδου στην κατοχή του σωματείου της ΑΕΚ.

Το στάδιο είχε σχήμα πετάλου έως το 1979, οπότε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου κτίστηκε μια διώροφη κερκίδα χωρητικότητας 9.000 θεατών, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο της εποχής εκείνης στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα. Το κάτω διάζωμα, που ήταν κλειστό ονομάστηκε «σκεπαστή», εκεί συγκεντρώνονταν όλοι οι φανατικοί οπαδοί της ΑΕΚ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το στάδιο πήρε το όνομα του παλιού προέδρου της AEK Νίκου Γκούμα. Ο Νίκος Γκούμας, που έχει κατακτήσει τον τίτλο “Πατριάρχης της ΑΕΚ” με μια σειρά από ενέργειες και χωρίς να φείδεται των απαιτούμενων εξόδων, προσπαθούσε να αναβαθμίσει την θέση της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα.

Ο τελευταίος αγώνας που έπαιξε στο γήπεδο αυτό η ΑΕΚ έγινε στις 3 Μαΐου του 2003, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη σε ένα ματς που η πρώτη ομάδα επικράτησε εύκολα με 4-0.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ