Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

“Προίκα” 22 + 12 εκατ. ευρώ από την διοίκηση Βούρου στη νέα δημοτική αρχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο απολογισμός του δημάρχου και των αντιδημάρχων της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για την περίοδο 2019 – 2023

Το τέλος του έτους δίνει την αφορμή για να προχωρήσουμε σε πολλών ειδών απολογισμούς, από προσωπικούς και επαγγελματικούς μέχρι οικονομικούς και ότι άλλο κρίνει ο καθένας μας. Λίγες ημέρες λοιπόν, πριν ολοκληρωθεί το 2023, και μαζί η τρέχουσα δημοτική περίοδος, προχώρησε σε έναν “ολιστικό” απολογισμό η δημοτική αρχή του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μέσα από μία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ΠΠΙΕΔ, παρουσία των δημοτικών συμβούλων που διατέλεσαν αντιδήμαρχοι κατά την διάρκεια όλης της θητείας της.

Στο προφανές ερώτημα γιατί μία απερχόμενη δημοτική αρχή να κάνει τον απολογισμό της μέσω συνέντευξης τύπου η απάντηση ήταν πως λόγω της μη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσει με τον θεσμικό τρόπο.

 

 

 

Ικανοποιημένος και περήφανος ο Γιάννης Βούρος

Σε σύντομο απολογισμό του έργου του δήμου προχώρησε ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Βούρος, ο οποίος πολύ συνοπτικά περιέγραψε τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στον δήμο επί θητείας του και χαρακτηριστικά ανέφερε: “Έχοντας τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Αττική (0,90€ / τμ), με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια ξεκινήσαμε έργα από το μηδέν και τα ολοκληρώσαμε κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης θητείας. Ενισχύσαμε την υπηρεσία καθαριότητας και η διαφορά είναι πλέον εμφανής. Πραγματοποιήσαμε το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου led, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας.

Ξεκινήσαμε, και με την άψογη συνεργασία μας με την ΠΑΕ ΑΕΚ, το ΥΠ.ΕΣ. και την Περιφέρεια Αττικής, ολοκληρώσαμε τα λεγόμενα «συνοδά» του γηπέδου έργα (αναβαθμοί, περιμετρικοί πεζόδρομοι, κλπ.). Επίσης μία μεγάλη προσπάθεια έγινε για τα σχολεία της πόλης μας. Όπως πιθανόν γνωρίζετε τα σχολεία μας στεγάζονται σε κτίρια παλαιά και οι φθορές σε αυτά είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, το ΠΔΕ, αλλά και με ποσά από τα ταμεία του Δήμου και ολοκληρώσαμε τέσσερις (4) ενεργειακές αναβαθμίσεις (έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, εργασίες θερμοϋγρομονώσεων στις τοιχοποιίες των σχολείων, εγκατάσταση σκιάστρων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, βελτίωση λεβητοστασίων κα, ενώ εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στον αύλειο χώρο του 4ου Δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας – έργο που ανέμενε η σχολική μας κοινότητα για περισσότερα από 10 χρόνια).

Επίσης, με πολύ πίεση, συναντήσεις επί συναντήσεων και πολλή δουλειά είχαμε την χαρά να εγκαινιάσουμε τα νέα υπερσύγχρονα κτίρια του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Ν.Φ. Φτιάξαμε από το μηδέν το γήπεδο “Παυλάκη” και ανακατασκευάσαμε αυτό του Αττάλου.

Ολοκληρώνεται ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός 100 θέσεων που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Μητρόπολη και θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες. Δημιουργήθηκαν πολυδύναμοι πολιτιστικοί χώροι με αίθουσες συναυλιών, εικαστικών τεχνών, βιβλιοθήκη και αναψυκτήριο. Επίσης, στη θέση ενός παλαιού ακινήτου κάναμε μια νέα Λέσχη Φιλίας τριών ορόφων, προχωρά η ανάπλαση του Άλσους ώστε να ξαναγίνει πόλος έλξης για νέους και άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και η ανοικοδόμηση του αναψυκτηρίου του Κενταύρου, το οποίο είχε γκρεμιστεί.”

Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος και στην επόμενη ημέρα επισημαίνοντας ότι μένοντας προσηλωμένη στους στόχους της η διοίκηση βρήκε τρόπο να αντλήσει 22 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ μένουν 12 προς υπογραφή, που θα είναι η “προίκα” της νέας διοίκησης.

Στα αξιοσημείωτα -παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας- εντάσσονται ο σχεδιασμός και η διοργάνωση περισσότερων από 200 πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις για παιδιά) και η παράλληλη καθιέρωση εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης και πολιτισμού με τίτλο «Μνήμες Μικράς Ασίας».

 

 

Το έργο ανά Αντιδημαρχία

Μετά τον δήμαρχο τον λόγο πήρανε και οι αντιδήμαρχοι όλης της θητείας. Πρώτα τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου, κ. Μιχάλης Κουτσάκης. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός περιέγραψε πως υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες επιτελέστηκε τόσο σημαντικό έργο στο δήμο. Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο κ. Σωτήρης Κοσκολέτος, ο οποίος έκανε τον απολογισμό του για όλες τις θέσεις διοίκησης που ανέλαβε, υπογράμμισε ότι κατάφεραν και γύρισαν σελίδα στον δήμο και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Ενώ δήλωσε ικανοποιημένος που αφήνουν τόσο σημαντική “κληρονομιά” στην επόμενη δημοτική αρχή, καθώς αυτό είναι το καλό για τον δήμο και τους πολίτες του. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος για τα ζητήματα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, κ. Σπύρος Μπερδέσης, που αν και όπως είπε διάβασε μόνο το 1/3 από όσα έχει κάνει η υπηρεσία του, ανάγκασε το προεδρείο να του ζητήσει να ολοκληρώσει, καθώς ήταν πραγματικά πολύ αναλυτικός. Στην ομιλία του επισήμανε ότι απέδειξαν πως όντως η κοινωνική πολιτική βρέθηκε στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της διοίκησης Βούρου. Στο βήμα διαδέχτηκε τον κ. Μπερδέση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τάσος Κωνσταντινίδης, ο οποίος με αριθμούς έδωσε τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν για την οικονομική κατάσταση ου δήμου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο δήμος έχει έναν κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ και για φέτος θα έχει ταμειακά διαθέσιμα άνω των 2,8 εκατ. ευρώ, έχοντας καλύψει κάθε του οικονομική υποχρέωση. Συνεχίζοντας τον απολογισμό τους και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι δεν παρέλειψαν να σταθούν και στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν (υγειονομική, πληθωριστική και ενεργειακή κρίση) και στις συνέπειές τους στην καθημερινότητα των δημοτών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ