Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Η Ομάδα Γυναικών της Συμπαράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, η Ομάδα Γυναικών της Συμπαράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών – Η Πόλη της Καρδιάς μας» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μέσα από ένα ποιητικό-λογοτεχνικό αφιέρωμα στη γυναικεία υπόσταση.

Έστειλαν το μήνυμα πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα Μνήμης για όλες τις θηλυκότητες που διαχρονικά έχουν με κάθε τρόπο αδικηθεί, κακοποιηθεί, δολοφονηθεί, και μια μέρα Διεκδικήσεων για τα δικαιώματά μας ως γυναίκες, εργαζόμενες, μαμάδες, σύντροφοι, άνθρωποι.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της λίμνης του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας το πρωί του Σαββάτου 11/03/2023. Μοιράστηκε έντυπο σχετικά με το νομικό πλαίσιο σε σχέση με την έμφυλη βία, αλλά και οδηγίες για το πώς μπορεί να προστατευθεί κάποια επιζήσασα κακοποίησης.
Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοτική σύμβουλος Ευτυχία Παπαλουκά. Στην έναρξη, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας, τον λόγο πήρε η Έλενα Κάρουλα-Γούλα, καθηγήτρια Γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, και αναφέρθηκε στην εμβληματική επανάσταση του Ιράν, ενώ διάβασε ποίημα του Σαΐντ Γκασέμι, Ιρανού που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα και φοίτησε στα σχολεία μας.
Στη συνέχεια, η διακεκριμένη ποιήτρια και ψυχοθεραπεύτρια Άννα Μαυροειδή, απήγγειλε τα ποιήματα «Κακοποίηση» και «Σκοτωμένος γάμος», και τα δύο από τη  δεύτερη ποιητική της συλλογή, με τίτλο «Το πίσω δωμάτιο» (εκδόσεις Παπαηλιού).
Η ηθοποιός Βασιλική Κούλη διάβασε το ποίημα της Έλενας Παλαιολόγου «Εγώ η γυναίκα».
Ακολούθησε το ποιητικό αφιέρωμα στην γυναικεία υπόσταση από την Ομάδα Γυναικών της Συμπαράταξης. Συμμετείχαν οι: Μάρθα Πουλή, Ρένα Σταματοπούλου, Μάγδα Βελέντζα, Μαρλέν Σβέρκου, Ευτυχία Παπαλουκά, Όλια Αθανασοπούλου, Αγγελική Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παππά, Μαρία Τσικούρη και Κατερίνα Γιαζιτζή.
Την δράση έκλεισε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Τομπούλογλου, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για την ανείπωτη τραγωδία και συνεχάρη τις γυναίκες της Συμπαράταξης για την υψηλού συμβολισμού παρέμβαση που διοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ