Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Η ΚΕΔΝΦΝΧ ενώνει τις δυνάμεις της με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συμμετέχει ως εταίρος στο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών στην Ελλάδα «CAN-MDS II: από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή», με πρόσωπο αναφοράς τη Δήμητρα Ευθυμίου, κοινωνική επιστήμονα του προγράμματος ESTIA της ΚΕΔΝΦΝΧ.

Στο πλαίσιο αυτό σύναψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εφαρμόζοντας το σύστημα CAN-MDS.

Το σύστημα αποτελεί ένα ηλεκτρονικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, τα οποία εντοπίζονται από υπηρεσίες και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά, ενώ εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της Ε.Ε. και έχει ενταχθεί στην εργαλειοθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το CAN-MDS επιδιώκει να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην καταγραφή επαρκών δεδομένων και στοχεύει στην υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος πολιτικών και βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην Ελλάδα, το Σύστημα εκπονείται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού σε συνεργασία με τη Γραμμή Παιδικής Προστασίας του ΕΚΚΑ.

Μέσα από τη συμμετοχή στο εν λόγω πιλοτικό εγχείρημα, οι επαγγελματίες του προγράμματος ESTIA της ΚΕΔΝΦΝΧ πρόκειται να συνεισφέρουν στην ανατροφοδότηση του Συστήματος καταγραφής και διαχείρισης περιστατικών. Παράλληλα, αναμένεται η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προγράμματος με τη σχετική τεχνογνωσία, στοχεύοντας στη βέλτιστη στήριξη των ανήλικων παιδιών μέσα από την καλύτερη αναγνώριση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Σήμειώνεται ότι το πρόγραμμα «ESTIA 2021: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (ΚΕΔΝΦΝΧ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με 100% χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ