Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Εκλογή εκπροσώπων του Δημ. Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α.

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Π.Δ. 75/2011, όπως αντικαταστάθηκε από αυτές του άρθρου 5 του Π.Δ. 3/2024.

Αναλυτικά στην εισήγηση του Δημάρχου, Γιάννη Τομπούλογλου, αναφέρεται:

“Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα:

• με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Π.Δ. 75/2011, όπως τροποποιήθηκαν από αυτές του άρθρου 5 του Π.Δ. 3/2024

• Την εγκύκλιο 72 (αριθ. πρωτ. 6110/19-1-2024) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών

• Το αριθ. πρωτ. 4690/16-1-2024 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών – Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) αποτελείται από τους εκπροσώπους των μελών τους, οι οποίοι είναι :

α) οι Δήμαρχοι και
β) οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της χωρικής αρμοδιότητας των οικείων Περιφερειών, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της Γενικής Συνέλευσης των ΠΕΔ.

Κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την εκλογή του Προεδρείου του και μέχρι τις 31/1/2024, εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τους εκπροσώπους του στη Γεν. Συνέλευση της Π.Ε.Δ.

Κατάρτιση συνδυασμών:

Οι υποψηφιότητες κατατίθενται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητα εκτός συνδυασμών δεν είναι επιτρεπτή.

Δικαίωμα καταρτίσεως συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον μία (1) έδρα.

Κάθε συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει υποψηφίους σε αριθμό ίσο με τον συνολικό αριθμό των εκπροσώπων όπως αυτός καθορίζεται στο άρθρο 4 του Π.Δ., αυξημένο κατά έναν υποψήφιο.

Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση, την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν. Στο επάνω μέρος της δήλωσης αναγράφεται ο συνδυασμός ή οι συνδυασμοί, που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, ο οποίος καταρτίζει τον συνδυασμό για τους εκπροσώπους. Από κάτω αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των υποψηφίων εκπροσώπων του Δήμου για τη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.

Η δήλωση του συνδυασμού κατατίθεται επί ποινή αποκλεισμού, μέχρι ώρα 15:00 της προηγούμενης ημέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με βάση τις ως άνω δηλώσεις των συνδυασμών καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού, τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα ανωτέρω στοιχεία και τους υποψηφίους με αλφαβητική σειρά. Σε κάθε δημοτικό σύμβουλο δίδονται όλα τα ψηφοδέλτια που έχουν καταρτισθεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας λαμβάνουν το ψηφοδέλτιο που έχει συγκροτήσει ο επιτυχών συνδυασμός και αντίστοιχα οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας λαμβάνουν το σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταρτίσει οι συνδυασμοί της μειοψηφίας. Ο σύμβουλος εκφράζει την προτίμησή του με σταυρό που σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του, μέχρι τόσους εκπροσώπους όσους εκλέγει η πλειοψηφία ή αντίστοιχα η μειοψηφία στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν σε μία κάλπη τον συνδυασμό που προτείνεται από την πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί της μειοψηφίας ψηφίζουν σε άλλη, ξεχωριστή κάλπη.

Για τον καθορισμό των εδρών που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό της μειοψηφίας, διαιρείται ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού με τον συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των εκπροσώπων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.

Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο μέρος του γινομένου αυτής της αριθμητικής πράξης.

Εάν οι έδρες που λαμβάνουν οι συνδυασμοί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν ξεκινώντας από αυτόν που έχει το μεγαλύτερο.

Στην κατανομή των εδρών βάσει αχρησιμοποίητου υπολοίπου μετέχουν και οι συνδυασμοί που δεν έλαβαν έδρα βάσει του εκλογικού μέτρου, κατά το προηγούμενο εδάφιο. Στην περίπτωση που το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο πλειόνων συνδυασμών είναι ίσο, τότε διενεργείται μεταξύ αυτών δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Τις έδρες των συνδυασμών καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι στην Π.Ε.Δ. κατατάσσονται με τη σειρά εκλογής τους, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει και αν δεν υπάρχουν σταυροί, με αλφαβητική σειρά. Οι υπόλοιποι κάθε συνδυασμού, κατά τη σειρά της εκλογής είναι αναπληρωματικοί εκπρόσωποι στην Π.Ε.Δ. και καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών εκπροσώπων του συνδυασμού στην περίπτωση που αυτές μείνουν κενές για οποιοδήποτε λόγο. Η αναπλήρωση διαρκεί μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου.

Σε Δήμους που για οποιοδήποτε λόγο, εκτός από λόγους ανωτέρας βίας, δεν εκλέξουν εκπροσώπους έως τις 31/1/2024 για τη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ., οι αντίστοιχες θέσεις παραμένουν κενές και δεν συμπληρώνονται.

Μετά από τα παραπάνω καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση και να εκλέξει τους εκπροσώπους του με μυστική ψηφοφορία”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ