Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: Ερωτήσεις για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων – Η θέση του Αντιδημάρχου Παιδείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτή επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Τ. Κωνσταντινίδη απέστειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέκος Γούλας και Ευτυχία Παπαλουκά.

Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν τη φετινή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων και πιο συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής: “Πληροφορηθήκαμε, και ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, πως ένα από τα τρία εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων του Δήμου μας , και συγκεκριμένα το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, στερείται συστήματος ασφαλούς μετάδοσης θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα των εξετάσεων θα μεταφερθούν με περιπολικό της αστυνομίας. Αν αναλογιστούμε πως πέρα από την αποστολή των θεμάτων υπάρχουν στη συνέχεια και διευκρινιστικές αλλά και συμπληρωματικές αποστολές, τίθεται θέμα μεγάλης καθυστέρησης και άνισης μεταχείρισης των υποψηφίων, γεγονός που θα επιβαρύνει την ήδη δοκιμασμένη ψυχολογία τους. Ήταν η έλλειψη αυτή σε γνώση της Δημοτικής Αρχής και αν ναι, σε ποιες ενέργειες προβήκατε για την αποκατάσταση του προβλήματος; Θυμίζουμε πως η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει επισκεφτεί στο παρελθόν σχολεία του Δήμου μας αλλά προφανώς δεν φρόντισε μέσω του Υπουργείου, του οποίου ηγείται, για την εγκατάσταση του απαιτούμενου συστήματος μετάδοσης θεμάτων στο 3 ο ΓΕΛ ΝΦ.

Επιπλέον μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η υπερβολική καθυστέρηση της ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου καθώς οι εγκαταστάσεις δεν θα τεθούν ούτε την ερχόμενη σχολική χρονιά στη διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών. Πληροφορίες που μιλούν για προβλήματα με την αποχέτευση των νέων σχολικών κτιρίων, με τη σύνδεση με το φυσικό αέριο και ελλείψεις σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό πιθανώς να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στο υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα.

Κύριε Αντιδήμαρχε, Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από εσάς ή τον Δήμαρχο , ώστε να ασκήσουμε και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, τις απαραίτητες και αναγκαίες πλέον πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση!”

 

Τ. Κωνσταντινίδης: “Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών χρειάζονται κλίμα ηρεμίας”

Ο Αντιδήμαρχος από την πλευρά του έσπευσε να απαντήσει ξεκαθαρίζοντας τι ανήκει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και τι όχι αναφέροντας:

“Με ενδιαφέρον, αλλά και σχετική έκπληξη όσον αφορά το πρώτο σκέλος του εγγράφου σας, διάβασα την ανοικτή επιστολή που μου απευθύνατε κατ’ αρχάς σχετικά με το θέμα του τρόπου μετάδοσης των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας και κατά δεύτερον σε σχέση με το ζήτημα της καθυστέρησης των εργασιών ανέγερσης των νέων κτιρίων του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας.

Επί του πρώτου ζητήματος που θέτετε, και αφού εκ προοιμίου εκφράσω και εγώ την άποψη ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα που δεν έχουν υπαχθεί στο (νέο) σύστημα ηλεκτρονικής μετάδοσης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:

Α. Ουδεμία ενημέρωση είχα μέχρι εχθές περί του θέματος, οπότε και επικοινώνησα με τον κ. Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων που ήρθαν σε γνώση μου.

Β. Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν οι αγαπητοί συνάδελφοι, ουδεμία απολύτως αρμοδιότητα έχει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και ο Δήμος γενικότερα επί των ζητημάτων που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη μετάδοση των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα. Αυτά τα ζητήματα είναι αυστηρά υπηρεσιακά και δεν πρέπει ο Δήμος να εμπλέκεται σε αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο  Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ δεν με είχε ενημερώσει σχετικά, όπως τούτο επιβεβαιώθηκε στην ανωτέρω χθεσινή επικοινωνία μας. Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, πολύ καλά έκανε ο διευθυντής που δεν δημοσιοποίησε τέτοια αυστηρά υπηρεσιακά θέματα, που σχετίζονται επιπλέον με την ασφάλεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Το γεγονός αυτό, δηλαδή της μη προηγούμενης ενημέρωσής μου, άλλωστε, θα μπορούσε να πληροφορηθεί ευχερώς ο αγαπητός φίλος Αλέκος Γούλας από τον ίδιο τον Διευθυντή κατά την προ δύο ημερών μεταξύ τους επικοινωνία.

Γ. Επί της ουσίας του προβλήματος, αν και όπως επαναλαμβάνω ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμος επ’ αυτού, κατόπιν μιας σχετικής σύντομης έρευνας που έκανα, αλλά και μετά την πληροφόρησή μου από τον κ. Διευθυντή του Λυκείου, προκύπτει, πράγματι, το γεγονός ότι το 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας δεν έχει συμπεριληφθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής  μετάδοσης των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα ισχύσει από εφέτος, για λόγους που αφορούν αφενός την μη προεπιλογή του για αυτό τον σκοπό από την προηγούμενη κεντρική διοίκηση και αφετέρου εξαιτίας δυσχερειών, καθυστερήσεων και εν τέλει αδυναμίας έγκαιρης υπαγωγής του σχολείου στο νέο σύστημα. Αυτό, όμως, ουδόλως σημαίνει, όπως με διαβεβαίωσε ενημερωτικά και ο κ. Διευθυντής του σχολείου, ότι θα προκύψουν καθυστερήσεις, πέραν των εξαιρετικά ολίγων λεπτών, στην παράδοση των θεμάτων στους υποψηφίους, αφού τα θέματα θα μεταφερθούν τάχιστα και με ασφάλεια στο 3ο Λύκειο. Επίσης, όπως και εκ πείρας κάποιοι από εμάς γνωρίζουν, όποτε υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις στη διαδικασία των εξετάσεων για διάφορους λόγους, δίνονται προφανώς ανάλογες παρατάσεις της ώρας της εξέτασης ώστε να μην υπάρχει ούτε καν υπόνοια άνισης μεταχείρισης προς υποψηφίους.  

Δ. Κατόπιν των ανωτέρω, οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ώστε να μην επιτείνουμε την αγωνία μαθητών και γονέων εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιδιαίτερα σε μια εποχή ήδη επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας και της αναστάτωσης που προκάλεσε και εξακολουθεί αυτή να προκαλεί στη σχολική κοινότητα. Ομοίως οφείλουμε να μη δημοσιοποιούμε λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα και ακολούθως των γραπτών από αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να εκφράσω την βεβαιότητά μου ότι τόσο ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ, όσο και η αρμόδια Λυκειακή Επιτροπή που θα ορισθεί στο σχολείο (αποτελούμενη ως είθισται από έμπειρους εκπαιδευτικούς και πρόεδρο τον Διευθυντή του σχολείου), ως η μόνη υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις εξετάσεις στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο. Έχω εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και στο έργο που επιτελούν και ως εκ τούτου θεωρώ χρέος όλων μας να αποφορτίσουμε τους μαθητές και τους γονείς του 3ου ΓΕΛ  που αγωνιούν μετά τον, υπερβολικό κατά τη γνώμη μου, θόρυβο που προκλήθηκε. Δεν προσφέρουμε στα παιδιά θετικές υπηρεσίες επιτείνοντας την αγωνία τους. Οι υποψήφιοι χρειάζονται κλίμα ηρεμίας και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τους το προσφέρουμε.

Επί του δεύτερου ζητήματος που θέτουν οι αγαπητοί συνάδελφοι στην επιστολή τους, πράγματι είναι γνωστό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανέγερση των νέων κτιρίων του 3ου ΓΕΛ και 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας. Να θυμίσω ότι όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή, το έργο είχε ουσιαστικά παγώσει επί μήνες και για αυτό η επανέναρξή του αποτέλεσε βασική μέριμνα της νέας διοίκησης του Δήμου.  Το ζήτημα των καθυστερήσεων στα έργα (που έχουν ως βασική αιτία διαφορές εργολάβου και ΚΤΥΠ) έχει απασχολήσει τον Δήμο μας ιδιαιτέρως και αφενός έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως σε επανειλημμένες συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με τις ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ), που είναι ο κύριος του έργου, αφετέρου δε αποτελεί βασική και συχνή αιτία επικοινωνίας με την Περιφέρεια, τις Κτιριακές Υποδομές και τους υπευθύνους υλοποίησης του έργου. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να πιέζουμε ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις των συναδέλφων για τυχόν προβλήματα σχετικά με τις συνδέσεις των νέων κτιρίων με την αποχέτευση και το δίκτυο φυσικού αερίου οι υπεύθυνοι του έργου μάς έχουν ενημερώσει ότι τα ζητήματα αντιμετωπίζονται. Τέλος, το ενδεχόμενο κάποιων ελλείψεων της μελέτης, που αφορούν το ηλεκτρολογικό δίκτυο των κτιρίων και πληροφορηθήκαμε και εμείς πρόσφατα, θα συζητηθεί με τον εργολάβο και τον κύριο του έργου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου. Εν πάση περιπτώσει το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί και δεν θεωρώ ότι μπορεί από μόνο του να προκαλέσει καθυστέρηση στην παράδοση των κτιρίων.”

 

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ