Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Το μήνυμα της Δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινας Θωμαΐδου για τους 22 εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Δημοσιεύθηκε

στις

“Το 2021 τιμούμε τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και τα 77 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας. Μια πορεία του Ελληνισμού μαρτυρική, θυσίας, προσφοράς και συνάμα ηρωϊκή και ανεπανάληπτη.
Ο Ελληνισμός διαχρονικά μοχλεύει και μοχλεύεται από το πάθος για ζωή. Γι αυτό όταν του τη στερούν, δεν διστάζει να διαλέξει το θάνατο. Γιατί πεθαίνοντας Ζει! Η ελευθερία και η δικαιοσύνη παραμένουν αιτήματα και ταυτόχρονα δικαιώματα κάθε γενιάς.
Στο μνημείο που αναδεικνύει την γενναία αντιστασιακή πράξη 22 νέων παιδιών να σταθούν αγέρωχα απέναντι στην ναζιστική και εν γένει φασιστική βία και τον ολοκληρωτισμό στεκόμαστε σιωπηλοί, με σεβασμό και επιτρέψτε μου να πώ ελπίδα.
Ελπίδα γιατί δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας αλλά και τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Που αγωνίζεται για ελευθερίες και δικαιώματα, που οραματίζεται έναν κόσμο ο οποίος αντιστρατεύεται τη βία απ όπου και αν προέρχεται, που παλεύει για Παιδεία και Ζωή.
Τούτη την ώρα, ως Δήμαρχος της πόλης μας, στο νου μου έρχονται οι στίχοι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Του αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη» . Η νιότη της πόλης μας ας ξέρει ότι βαδίζει σε βήματα αντρειωμένων και των αντρειωμένων ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται. Ας είναι αιωνία η μνήμη των 22 παλικαριών.
Θέλω να πιστεύω ότι όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ο Δήμος θα μπορέσει να τιμήσει τη μνήμη τους όπως πρέπει, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου:
Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια
Το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και σε όσους θα έρθουν.
Αιωνία η μνήμη τους.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ