Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» απόλαυσαν οι φίλοι του Ιωνικού Συνδέσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου «Στράτος Μελεμενής», ο Ιωνικός Σύνδεσμος παρουσίασε το έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Αναφέροντας λίγα λόγια για το έργο, «το 1956 ο Γιάννης Ρίτσος γράφει την πρώτη -και ίσως ωραιότερη- εκτενή ποιητική σύνθεση από τις πιο μακρές συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης, που αναδείχθηκε σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, για την οποία και έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης.

Βασίστηκε στο έργο «Σονάτα του Σεληνόφωτος» ή σονάτα με τον υπότιτλο «Quasi una fantasia» (Με τον τρόπο της Φαντασίας) του Μπετόβεν. Στο έργο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται ο έρωτας του συνθέτη για την Τζουλιέττα Γκουιτσάρντι.

Ο τίτλος της ευρύτερης συλλογής, στην οποία εντάσσεται η σονάτα του σεληνόφωτος: «Τέταρτη Διάσταση», αναφέρεται σαφώς στην έννοια του χρόνου∙ έννοια κεντρική για τις περισσότερες ποιητικές συνθέσεις της συλλογής, καθώς το πέρασμα του χρόνου είναι αυτό που στενεύει τα εναπομείναντα περιθώρια ζωής, φέρνει τη φθορά, και εν τέλει υποτάσσει και τους πλέον υψηλόφρονες ανθρώπους.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από ροή παραστάσεων και συμβόλων».

Οι θεατές απόλαυσαν την εκπληκτική ερμηνεία της Σοφίας Μάνεση με τη συνοδεία του Δημήτρη Αλιφραγκή και της Ελένης Μπάρλα στο πιάνο.

Προηγήθηκε ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα για το φεγγάρι με τη φωνή της Έλενας Μαθιουδάκη.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα για την Νέα Ιωνία και μέλος του Δ.Σ. του Ιωνικού Συνδέσμου, Χρήστος Κανλής, η Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξή Δημιουργία-Αλληλεγγύη και Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Νέας Ιωνίας, Αναστασία Κλάρα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ¨Τάκης Σινόπουλος¨ Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, Ξάνθος Μαϊντάς, πλήθος κόσμου και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ