Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Στη Νέα Ιωνία έχουμε αποδείξει ότι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε», της Δέσποινας Θωμαΐδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Δημάρχου Νέας Ιωνίας, Δέσποινας Θωμαΐδου στο Χ-τύπο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, με κατοχύρωση τόσο σε συνταγματικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και στην πράξη.

Με αφορμή αυτή την ημέρα θα ήθελα επικεντρωθώ στον σημαντικό ρόλο που οι γυναίκες παίζουν στην κοινωνία μας. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ένα ζωτικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είναι μητέρες, σύζυγοι, κόρες, αδελφές και φίλες, καθώς και επαγγελματίες, επιστήμονες, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες. Οι γυναίκες συνεισφέρουν στην κοινωνία μας με τον τρόπο τους και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης πολλά εμπόδια και προκλήσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα των φύλων και να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που είναι ισότιμη για όλους. Πρέπει να δώσουμε στις γυναίκες τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους άνδρες, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν το δυναμικό τους και να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν.

Από την προσωπική μου εμπειρία ως πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας, μπορώ να σας πω ότι ουκ ολίγες φορές έχω πέσει θύμα σεξισμού στο δημοτικό συμβούλιο από ορισμένους συναδέλφους. Και με τον όρο σεξισμό δεν εννοούμε σχόλια περί της εμφάνισης αλλά κυρίως την υποτίμηση των ικανοτήτων μας, καθώς και της προσωπικότητάς μας.

Δυστυχώς, ορισμένοι δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι οι γυναίκες πλέον έχουν μάθει να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να είναι δυναμικές, ξεπερνώντας πολλές φορές τους συναδέλφους ή και τους αντιπάλους. Πολλοί εργαλειοποιούν τη θεσμική λειτουργία του Δήμου, βωμολοχούν, θίγουν προσωπικότητες, αλλοιώνουν απροκάλυπτα τα γεγονότα και επικαλούνται τη νομιμότητα.

Ως γυναίκα ενεργή στα κοινά, εργάζομαι καθημερινά προκειμένου να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα και να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε στο σχήμα μας, στο Δήμο Νέας Ιωνίας, κυριαρχεί το γυναικείο φύλλο σε θέσεις «κλειδιά», έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Καλώ τούτη τη μέρα, να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, αλλά και να παροτρύνω ακόμη περισσότερες, νέες γυναίκες, να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε με την ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας. Ό,τι πιο δυνατό έχει η πόλη θα ενταχθεί στην επιτροπή αυτή. Πρωτοστατούμε σε ένα δίκτυο των γυναικών δημάρχων της Ελλάδας για τα θέματα του σεξισμού στην πολιτική. Εκπονούμε πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης στην εκπαίδευση για τα θέματα αυτά και έπονται και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν θα αντιμετωπίζουν διακρίσεις και θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ζωή πλήρης ελευθερίας, ισότητας και αξιοπρέπειας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ