Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

«Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»: Εικόνες από την… Μικρασιάτισσα Νέα Ιωνία σε γραμματόσημα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια επετειακή σειρά γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» πρόκειται να εκδοθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρουν σχετικά οι δήμαρχοι Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης και Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου: “Με χαρά ανακοινώνουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάνοντας δεκτή σχετική μας πρόταση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποφάσισαν να εκδώσουν επετειακή σειρά γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας: Βύρωνα, Καισαριανής, Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας. Ως πρώτη ημέρα έκδοσης της σειράς ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου 2022.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας και για την επιμέλεια του θέματος των γραμματοσήμων.

 

Ο συνοικισμός ΙΩΝΙΑ από το βιβλίο “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1922”

Ο Δημ. Γεωργόπουλος ήταν ο μηχανικός που βοήθησε στην ανοικοδόμηση του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ και που χάρη στη φωτογραφική του μηχανή έχουμε σπάνιες φωτογραφίες από την πόλη μας. (Αρχείο των ΑΝΩΝΥΜΩΝ)

Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σ’ ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.”

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου δήλωσε τα εξής: “Ευτυχώς ελπίζω να το ζήσουμε και αυτό και να αποδώσουμε μαζί με άλλες εκδηλώσεις, τις δέουσες τιμές στους προγόνους μας. Γι’ αυτό το ονομάσαμε ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!

 

Οι παράγκες του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ μέσα από τον φακό του Πέτρου Πουλίδη.

 

Μέσα από τις στάχτες και την κάπνα όσοι επέζησαν ήρθαν και εδώ στην Αττική και εγκαταστάθηκαν στους 4 πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς που ίδρυσε το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων(Τ.Π.Π.) και στη συνέχεια με συμβολαιογραφική πράξη αποδόθηκαν στην Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π).

ΒΥΡΩΝΑΣ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΚΟΚΚΙΝΙΑ (ΝΙΚΑΙΑ) – ΠΟΔΡΑΔΕΣ (ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ)
Θα ταξιδέψουμε και τη Νέα Ιωνία της καρδιάς μας στα μήκη και τα πλάτη όλου του κόσμου! Η συγκίνησή μου ……..”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ