Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Ο Ευστάθιος Νουβέλογλου στον Χ-Τύπο: “Με αυτές τις πρακτικές είναι αδύνατον να αντέξουν οι μικρές επιχειρήσεις”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας, κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου, μίλησε στον Χ-Τύπο για όσα συμβαίνουν στον χώρο του λιανεμπορίου εν καιρώ πανδημίας και παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν ισχύσουν τα μέτρα που ακούγονται για την επαναλειτουργία του εμπορίου θα είναι η χαριστική βολή σε ένα κλάδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away

“Διαφωνούμε με τη λογική του click away. Εγώ εκφράζω τις μικρές επιχειρήσεις. Αγωνίζομαι για αυτόν που έχει μία μικρή επιχείρηση και δουλεύει 12- 15 ώρες να βγάλει μεροκάματο να ζήσει αυτός και τα παιδιά του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί και ούτε μπορούν να λειτουργήσουν με click away. Δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τόσο μεγάλη ακτινοβολία οι επιχειρήσεις τους για να μπορούν να πείσουν τον πελάτη να έρθει να πάρει το προϊόν από εκεί. Είναι μικρά μαγαζάκια που έχουν 5-10 πελάτες την ημέρα. Το click away δεν μπορεί να γίνει. Τί έννοια μπορεί να έχει. Τη λογική του σουβλατζίδικου; Θεωρώ ότι είναι λάθος σκέψη. Καλύτερα ο κ. Γεωργιάδης να κρατήσει τις σκέψεις του για τον εαυτό του. Ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται την φυσική παρουσία του πελάτη για να λειτουργήσει.”

Σχετικά με το lockdown “ακορντεόν” και τις συνέπειες του

Το δεύτερο lockdown έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Διότι
αφενός μεν η αγορά δεν κινήθηκε και αφετέρου δεν πρόκειται να κινηθεί με το ανοίγω-κλείνω, διότι ο κόσμος δεν βγαίνει και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Κανείς δεν μπορεί να μην πληρώσει τη ΔΕΗ, να μην πληρώσει τον ΟΤΕ και τα τρέχοντα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι μας έχουν καβαλήσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων χωρίς να βάλουμε στην εξίσωση και τους προμηθευτές και το κράτος το οποίο μας έστειλε και το φόρο εισοδήματος και τους φόρους των εταιρειών και τον ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο υπάρχει, άσχετα αν λένε ότι θα του δώσουν παράταση. Είδατε ότι υπάρχει και σοβαρό θέμα και με το ασφαλιστικό, διότι πολλοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις του ασφαλιστικού και περιμένουμε καινούργια ρύθμιση, με την οποία θα γίνει πάλι επανασύσταση των χαμένων δόσεων. Θέλω να σας πω ότι από την μία δεν υπάρχει δουλειά και από την άλλη αυτό το σε ανοίγω σε κλείνω δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα λειτουργικά. Οπότε υπάρχει αδυναμία να ανταπεξέλθουν οι μικροί στα λειτουργικά κόστη. Πώς θα καλύψεις τις υποχρεώσεις σου όταν δεν λειτουργεί η επιχείρησή σου και πώς θα τις καλύψεις όταν ανοίξεις για πέντε ημέρες και ξαφνικά κλείσεις για άλλες δέκα ημέρες; Με αυτή τη λογική είναι αδύνατο να αντέξουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Σίγουρα το lockdown “ακορντεόν” είναι το χειρότερο σενάριο. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό, δεν έχουν πρόσβαση στην οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Όλες οι μικρές επιχειρήσεις είναι κόκκινες, επειδή χρωστάνε δάνεια, εφορίες και δεν παίρνουν κανένα δάνειο από αυτά τα οποία τάζει η κυβέρνηση στήριξης. Όλοι στηρίζονται στο εργαλείο επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι πάλι ένα δάνειο, το οποίο στο μόνο που σε γλιτώνει είναι ότι δεν δίνεις εγγυητικά, στα δίνει η εφορία και θα στα ζητήσει μετά από ένα χρόνο που σημαίνει ότι είσαι και χρεωμένος. Δηλαδή συν του ότι δεν μπορείς να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου, χρεώνεσαι και στο ελληνικό δημόσιο. Πώς θα ξαναπάρεις έναν υπάλληλο όταν δεν έχεις διασφαλίσει ότι θα έχεις δουλεία σαν επιχείρηση; Ζούμε ένα πρόβλημα μειώσεις του τζίρου. Όταν το κράτος λέει ότι η ύφεση είναι διψήφιο νούμερο και μάλιστα μεγάλο διψήφιο νούμερο, αυτό έχει απευθείας επιρροή στη βάση, στον απλό πολίτη. Εμείς δεν είμαστε συνταξιούχοι είμαστε επιχειρηματίες. Δηλαδή εάν δεν λειτουργήσουμε πώς θα βγει το ενοίκιο, τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα του σπιτιού μας; Πρέπει να υπάρχει διαφορετική λύση του ακορντεόν. Ίσως να υπάρχουν δύο ταχύτητες στα μαγαζιά ή πιο αυστηρά μέτρα με τα τετραγωνικά. Δεν πρέπει η αγορά να ανοιγοκλείνει. Είναι λάθος. Τουλάχιστον στις μικρές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν πολύ λίγους ανθρώπους την ημέρα”.

Η εκτίμηση του για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 

“Τα Χριστούγεννα, ψεύτης να βγω, θα είναι μια αποτυχία. Είναι περιορισμένος ο χρόνος. Όταν λέγαμε πέρσι Χριστούγεννα εννοούσαμε ένα μήνα, όλο το Δεκέμβριο. Όταν λέμε φέτος Χριστούγεννα θα μιλάμε για 10-15 ημέρες; Έχουμε και το περίεργο στη χώρα μας ότι την Παρασκευή βγαίνουμε και λέμε δεν θα κάνουμε lock down και μετά λέμε ότι θα κάνουμε και έχουμε πάντα μία αιτιολογία, όπως αύξηση κρουσμάτων, περιορισμένες ΜΕΘ κλπ. Αυτή η ανασφάλεια δεν βοηθάει. Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, πρέπει όλοι να ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε και πότε θα κλείσουμε. Πρέπει και οι προμηθευτές μας να γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα λεφτά τους. Δεν μπορεί να λειτουργεί μία χώρα με τη λογική του “θα δούμε πώς θα πάνε τα κρούσματα”. Πρέπει να δώσει ο επιχειρηματίας το 60% και το υπόλοιπο θα το πάρει από το κράτος. Πού θα βρει ο επιχειρηματίας το 60%; Ο καταναλωτής που θα βρει τα λεφτά; Η οικονομία καταστρέφεται. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν μπορούμε να παίξουμε με την υγεία από την μία και από την άλλη να κάνουμε επανάσταση και να ανοίγουμε. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να λειτουργήσουμε, να ζήσουμε. Προφανώς διαφωνώ με τη λογική ότι ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται με ξόρκια.”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ