Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Οι δράσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας για την προστασία των ζώων της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Δεν είναι όμως μια γιορτή, παρά ημέρα αφύπνισης και υπενθύμισης. Η διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων δεν αποτελεί υπόθεση μιας παγκόσμιας ημέρας αλλά της καθημερινότητάς μας.

Η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια της προστασίας των ζώων που ζουν στην πόλη και τη διασφάλιση των αναγκών σίτισης και στέγασης τους.

 

Ας θυμηθούμε κάποιες βασικές υπηρεσίες/δράσεις για την προστασία των αδέσποτων ζώων που προωθούνται στο Δήμο Νέας Ιωνίας:

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας με την ενεργή συμμετοχή του και σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των ανεξάρτητων εθελοντών φιλόζωων, εφαρμόζει συστηματικά το πρόγραμμα για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους, αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων, καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Υπενθυμίζουμε ότι, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από τον Νόμο (ΦΕΚ.15/2-2-12)και οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις, κ.λπ.) τιμωρούνται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή (άρθρο 17).

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι :
• περισυλλογή
• καταγραφή
• σήμανση
• κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
• στείρωση
• εμβολιασμός
• υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων ή γατών

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με ένα διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται, μεταφέρονται στην κλινική, με την οποία ο Δήμος μας τηρεί σύμβαση παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών κι εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται (σκύλοι), στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ όσα ζώα υποβάλλονται σε στείρωση ή λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις παραμένουν για κάποιο διάστημα προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική εξέλιξή τους.

Τα τραυματισμένα ζώα που εντοπίζονται, περισυλλέγονται άμεσα και αφού τους παρασχεθεί η κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζεται, παραμένουν όσο διάστημα απαιτείται για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν, επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, ως ο Νόμος ορίζει, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη λειτουργικότητα και την απήχηση των δράσεων του προγράμματος μας, καθώς τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από τριάντα (30) υιοθεσίες σκυλιών που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ή βρέθηκαν να περιφέρονται στους δρόμους, ενώ εκατοντάδες αδέσποτα ζώα καταγράφηκαν και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip, στειρώθηκαν και δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Η προσπάθεια του Δήμου μας για την ευζωία των αδέσποτων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο, είναι επίμονη και ευελπιστούμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους μικρούς μας φίλους.

Tηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου
Διεύθυνση Περιβάλλοντος: 2102756000-2102793495

Η αγάπη για τα ζώα δεν είναι υποχρεωτική
Υποχρεωτικός είναι ο σεβασμός όλων προς αυτά
Εμείς είμαστε η μόνη φωνή τους

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ