Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Νέα Ιωνία: Συζήτηση για την ακρίβεια από τον Σ. Φάμελλο και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βόρειας Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαδραστική συζήτηση σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια, τις επιπτώσεις της στη ζωή των νέων και τις νέες προκλήσεις που ανακύπτουν πραγματοποιήθηκε με το Σωκράτη Φάμελλο, πρώην αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βόρειας Αθήνας σε καφέ στη Νέα Ιωνία.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”, κ. Χ. Κανλής.

Ο κος Φάμελλος ανέπτυξε βαθιά τις παραμέτρους της ενεργειακής κρίσης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και τις προβολές που έχει στη χώρα μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι λύσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας από την κυβέρνηση πρέπει να είναι πολυδιάστατες.

Οι βασικοί άξονες πρέπει να είναι:

  1. Αύξηση των μισθών, αύξηση του κατώτατου μισθού για να ανταπεξέλθει ο μέσος μισθωτός

  2. Να χτυπηθούν οι αιτίες της ακρίβειας με σοβαρή παρέμβαση του κοινωνικού κράτους.”

 

Δείτε παρακάτω όσα είπε αναλυτικά:

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι ενεργοποιούνται για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον της κοινωνίας.

Είναι σημαντικό να μην μένουμε αδρανείς στα κοινωνικά ζητήματα.

Είναι ελπιδοφόρο να παίρνουμε θέση.

 

Σήμερα, ζούμε την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.

Μια κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. Προερχόμαστε από μια δεκαετία καταστροφικών μνημονίων που προέκυψαν από πολιτικές επιλογές και διαχείριση της εξουσίας που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του έλληνα πολίτη.

Στη συνέχεια δύο χρόνια με πανδημία, θανάτους και ισοπέδωση της εργασιακής πραγματικότητας.

Παράλληλα, κυβερνητικές αποφάσεις που αντιμεταρρύθμισαν κοινωνικές σταθερές δεκαετιών.

Τέλος, από τα μέσα προς το τέλος του 2021 ζούμε τεράστια, δυσβάσταχτη ακρίβεια με τον πόλεμο να αυξάνει τους χρονικούς ορίζοντες σταθεροποίησης.

 

Στην επίτευξη σταθεροποίησης εμφανίζεται, καταλυτικός ο ρόλος του κοινωνικού κράτους που πρέπει να δείξει αντανακλαστικά και μηχανισμούς άμυνας στην ακρίβεια.

 

Έχει ενδιαφέρον να “διαβάσουμε” τους μηχανισμούς άμυνας που ανέπτυξε το ελληνικό κράτος για την προστασία μας.

 

•ελάχιστα, νομίζω 13 ευρώ επιδότηση για τη βενζίνη

•όπου η επιδότηση αυτή αφήνει έξω κομμάτι της κοινωνίας

•προσπάθεια υποτυπώδους  βοήθειας στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Ακόμη όμως και στο ενδεχόμενο κατα το οποίο η επιδότηση της βενζίνης και της ενέργειας θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη και απευθύνονταν σε περισσότερους δικαιούχους πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας.

 

Οι χαμηλοί μισθοί  των καταναλωτών, συγκρινόμενοι με τις εκτοξευμένες τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και των προϊόντων πρώτης ανάγκης, θα εξακολουθούσαν να μη φτάνουν για να βγει ο μήνας σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

 

Οι επιδοτήσεις του κεντρικού κράτους, φαντάζουν φτωχές και τελικά καταλήγουν στα ταμεία εκείνων που κερδίζουν ή επιστρέφουν στο κράτος μέσα από την φορολόγηση και το ΦΠΑ.

 

Είναι μεθοδολογικό λάθος και ταυτόχρονα πολιτική επιλογή να αποδίδονται οι ανατιμήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος ξέσπασε στα τέλη του Φεβρουαρίου και οι ανατιμήσεις είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από το καλοκαίρι. Είναι περισσότερο από φανερό ότι οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται αλλού.

 

Επίσης οι ανατιμήσεις δεν οφείλονται αποκλειστικά στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Οι τιμές στην Ευρώπη διαμορφώνονται ανάλογα με τα μέτρα που παίρνουν ή που δεν παίρνουν οι κυβερνήσεις.

 

Η κυβέρνηση μας δεν παίρνει αποτελεσματικά μέτρα για τις ανατιμήσεις που θα δώσουν ουσιαστική ανάσα στα νοικοκυριά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες με το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη βενζίνη.

 

–Η Κύπρος, η οποία αγοράζει βενζίνη από την Ελλάδα, την διαθέτει σε πολύ φθηνότερη τιμή από εμάς.

 

–Η Βουλγαρία, που και αυτή εξαρτάται από το Ρωσικό φυσικό αέριο, όπως και η Ελλάδα, το διαθέτει σε φθηνότερη τιμή από εμάς.

 

–Η Γαλλία έχοντας επιβάλει πλαφόν 4% στις ανατιμήσεις της ενέργειας, έχει καταφέρει να έχει τιμή ρεύματος αρκετά χαμηλότερο από εμάς.

 

–Οι 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., έχοντας μειώσεις τους υψηλούς φόρους, έχουν επιτύχει να ελέγξουν τις ανατιμήσεις στις εσωτερικές τους αγορές.

 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας επιτυγχάνεται με την επέμβαση στις αιτίες που τη διαμορφώνουν αλλά και από την πολιτική βούληση, τη διάθεση και τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ  ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Πολλοί Δήμοι της χώρας δυσκολεύονται, πλέον,  να ανταπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

 

Να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι Δήμοι λειτουργούν αρδεύσεις, κολυμβητήρια, σχολικά κτίρια, τον οδοφωτισμό αλλά και καύσιμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το κόστος έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Ευτυχώς στη Νέα Ιωνία κατά τη διοίκηση μας, πριν από τις εκλογές του 2019, είχαμε προχωρήσει σε αντικατάσταση του συστήματος οδοφωτισμού σε νέο, με λάμπες led με σαφώς μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη απόδοση, κάτι το οποίο είναι ορατό το βράδυ.

 

Ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις, αλλά και οι νέες αρμοδιότητες στους δήμους, δε συνοδεύονται από ανάλογα αυξημένη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. .

 

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που οδηγούνται σε χωματερές και όχι σε ανακύκλωση τότε οδηγούμαστε σε αύξηση των δημοτικών τελών το οποίο και πάλι καταλήγει να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

 

Ένα ακόμη πρόβλημα της ακρίβειας είναι η αύξηση των υλικών που οδηγεί σε στάση εργασιών των δημοτικών έργων καθώς κάποιοι εργολάβοι εμφανίζονται αν μην  μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα δημοτικά έργα να κολλάνε. Πάντως σας διαβεβαιώ πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη πάγωμα των έργων για το υπόγειο parking στο Ο.Τ. 150. Εκεί οι αιτίες είναι πολιτικές και κρύβεται η επιθυμία της Δημάρχου να ακυρώσει την υπέργεια πλατεία για να χτίσει νέο Δημαρχείο, μία εποχή όπου οι υπηρεσίες έχουν γίνει διαδικτυακές σε όλη την Ευρώπη λόγω πανδημίας covid.

 

Αντίστοιχα υπάρχουν αυξήσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να απειλεί τους  δημότες με διπλασιασμούς των λογαριασμών.

 

ΛΥΣΕΙΣ

 

Οι λύσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας από την κυβέρνηση πρέπει να είναι πολυδιάστατες.

 

Οι βασικοί άξονες πρέπει να είναι:

  1. Αύξηση των μισθών, αύξηση του κατώτατου μισθού για να ανταπεξέλθει ο μέσος μισθωτός

  2. Να χτυπηθούν οι αιτίες της ακρίβειας με σοβαρή παρέμβαση του κοινωνικού κράτους.

 

Δηλαδή,

 

–Να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ,

 

–Έλεγχος ανατιμήσεων στην αγορά των προϊόντων αλλά και της ενέργειας,

 

–Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ που λειτουργώντας σαν εταιρεία έχει μετατρέψει το ρεύμα σε αντικείμενο χρηματιστηρίου,

 

–Μείωση του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν,

 

–Μείωση στο κατώτατο του ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης.

 

–Πρόβλεψη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και κατηγορίες πολιτών με ειδικές ανάγκες.

 

–Χρηματοδότηση για ουσιαστική αναβάθμιση των δήμων οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί πολλαπλάσια από όσα μπορούν να αντέξουν και χωρίς προσωπικό.

 

Να προχωρήσει επιτέλους με πλάνο η Ανακύκλωση στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο θα συμπαρασύρει τη συνολική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκομιδή. Θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους δημότες με αντανάκλαση στα δημοτικά τέλη.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Πέρα όμως από τις τεχνοκρατικές λύσεις, σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας που θα κατασκευάσουν ένα οριζόντιο δίχτυ ασφάλειας με κεντρικό πυρήνα τις αδύναμες ομάδες και περιβαλλοντικούς όρους, το βασικό κατά τη γνώμη μου είναι γίνει κατανοητό στο λαό και στις  κυβερνήσεις η ανάγκη για ισχυρό κρατικό μηχανισμό με αποστολή να ορίσει ξανά την έννοια της ασφάλειας.

 

Ασφάλεια σημαίνει  ισχυρό κοινωνικό κράτος ικανό να υπερασπίσει την ομαλή πορεία του συνόλου ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Ασφάλεια σημαίνει δωρεάν και αξιόλογα σχολεία και πανεπιστήμια, αξιόπιστες και δωρεάν παροχές υγείας, αίσθηση και ουσία δικαιοσύνης. Σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία ξεκαθαρίστηκε σε όλους η αναγκαιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τώρα γίνεται ξεκάθαρο πως η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

 

Αυτές πρέπει να είναι οι πολιτικές σταθερές που θα οδηγήσουν τους πολιτικούς, τους τεχνοκράτες και τους επιστήμονες να καταθέσουν εξειδικευμένες προτάσεις-παρεμβάσεις για ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ