Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μ. Καναβός: “Η μάθηση στην αίθουσα είναι αναντικατάστατη – Πρέπει να δοθεί βάρος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο διευθυντής στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”  κ. Μιλτιάδης Καναβός, μίλησε στον Χ-Τύπο για την επιστροφή των μαθητών και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι μαθητές στα σχολεία.

Αρχικά ο κ. Καναβός αναφέρθηκε γενικότερα στη σταδιακή επάνοδο των μαθητών στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους μαθητές της Γ’ Λυκείου: “Το βέβαιο είναι ότι η πανδημία είναι εδώ, όπως επίσης είναι βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία. Αρχικά θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, θα ανοίξουν την Παρασκευή με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με στόχο στις 18/1 να επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και εν συνεχεία στις 25 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν οι άλλες 2 τάξεις του Λυκείου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το κλειδί για τη φετινή χρονιά είναι η Γ’ Λυκείου, σε αυτή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος καθώς δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο και θα εφαρμοστούν φέτος για πρώτη φορά και απαιτείται περισσότερη προσοχή.” 
Για τη μείωση της ύλης σε Γυμνάσια και Λύκεια: “Εγώ συμφωνώ ώστε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν φέτος. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αλλαγή στη βάση υπολογισμού εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλά και στο συντελεστή βαρύτητας κάποιων μαθημάτων, καταλαβαίνετε συνεπώς πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα παιδιά και είναι κάτι που θα τα βοηθήσει πάρα πολύ.” 
Σχετικά με την εικόνα που έχει για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: “Με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν φαίνεται ότι καθυστέρησαν οι καθηγητές στη παράδοση, φαίνεται ότι προχωράει η ύλη, ωστόσο, στη πράξη δεν φαίνεται να ισχύει αυτό, καθώς μπορεί οι καθηγητές να προχωρούν αλλά το θέμα είναι τι καταλαβαίνουν και οι μαθητές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει ορθή εμπέδωση της ύλης. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν βάλει πλάτη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για ορισμένους μαθητές είναι καλός αυτός ο τρόπος διδασκαλίας καθώς παρακολουθούν, συμμετέχουν και αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνονται, αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό όμως, θα μπορούσε να προσδιοριστεί στο 30% των μαθητών. Ένα άλλο ποσοστό περίπου 30-40% δεν ανταποκρίνεται στον ίδιο βαθμό και βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό που είναι τελείως αδιάφορο ή δεν αξιοποιεί καθόλου της εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μάθηση στην αίθουσα είναι αναντικατάστατη.”
Πώς βλέπουν οι καθηγητές την επανέναρξης των μαθημάτων: “Οι καθηγητές πάντα λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Βέβαια είναι σίγουρο ότι πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως καθαριότητα και απολυμάνσεις στα σχολεία, αλλά και ορθή χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το Υπουργείο πρέπει να δει τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορα σχολεία με μικρές αίθουσες, πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας και θεωρώ πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται συνεχώς τεστ στους μαθητές, ιδίως στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθώς είναι εκείνοι που συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως φυσικά και στους καθηγητές και κυρίως να προγραμματιστεί άμεσα ο απαραίτητος εμβολιασμός. Απ’ όσο γνωρίζω στόχος του Υπουργείου είναι οι εκπαιδευτικοί να εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό.” 
Για τη κατάσταση των σχολείων της Ν. Ιωνίας ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων:Στη Ν. Ιωνία έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, με πίεση που έχουμε ασκήσει προσπαθούμε να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό καθαριστριών. Στο θέμα των μασκών πριν κλείσουμε για τις γιορτές μας ήρθαν δύο μάσκες για κάθε μαθητή, απ’ όσο γνωρίζω ο Δήμος προγραμματίζει να στείλει και αντισηπτικά αυτές τις μέρες. Τα σχολεία της Ν. Ιωνίας δεν είναι σε τραγική κατάσταση αλλά δεν υποστηρίχθηκαν κυρίως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς σίγουρα δεν έχει βοηθήσει  το Υπουργείο Παιδείας αλλά ούτε και ο Δήμος στην εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού. Δεν βοήθησαν στη χορήγηση tablet ή laptop στα παιδιά, κάποιες οικογένειες δεν έχουν ίντερνετ ακόμα, ενώ θεωρώ ότι υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες και θα μπορούσαν να το κάνει. Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι χειρότερη από όταν ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο στο κομμάτι της προστασίας αλλά χρειάζεται να έχουμε όλοι μας τη προσοχή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Ένα είναι σίγουρο ότι πρέπει το συντομότερο να γυρίσουμε στα σχολεία, γιατί τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να έρθουν στο σχολείο μόνο γιατί είναι καλύτερο το μάθημα αλλά και για ψυχοκοινωνικούς λόγους. Θεωρώ ότι, αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, τα σχολεία είναι πιο ασφαλή από την υπόλοιπη μέρα που τα παιδιά είναι στα σπίτια τους ή συναντιούνται με άλλους τρόπους.”   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ