Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Μήνυμα Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη για την 25η Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μήνυμα Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη

Την 25η Μαρτίου τιμάμε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Την έναρξη της Επανάστασης του 21.

Όλοι οι  Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης υποκλίνονται στους προγόνους τους που όρθωσαν το ανάστημα τους στην τυραννία και έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Διπλή γιορτή σήμερα. Γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που δίνει το έναυσμα της εκκίνησης για το δρόμο της προσωπικής σωτηρίας του καθενός μας.

25η Μαρτίου 1821

Ἡ αποτίναξη τού τουρκικού ζυγού ήταν ένα εγχείρημα πού φαινόταν ακατόρθωτο. Η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων, ἡ μακρόχρονη υποτέλεια, αλλά και η αρνητική  στάση των μεγάλων δυνάμεων  δεν ανέκοψαν το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων οι οποίοι επαναστάτησαν και αγωνίστηκαν πεισματικά και νικηφόρα.

Το 1821 το θεωρεί ο αλησμόνητος Γ. Σεφέρης ένα συμπυκνωμένο μήνυμα.

– Αποτελεί την πεμπτουσία και το πολυτιμότερο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας

– Τα ακατάλυτα όπλα της αυταπάρνησης και της θυσίας είναι επίκαιρη πηγή έμπνευσης για τους νέους και πρέπει να κατανοήσουν  ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο όταν υπάρχει ελευθερία.

Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν. Αυτήν οφείλουμε να τιμήσουμε με ενότητα, σύμπνοια και αλτρουισμό, με γνώμονα το κοινό καλό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η επιτυχία του οποίου δεν κτίζεται με μικρότητες, εμπάθειες, ατομικά συμφέροντα και φυγοπονία.

Ας πορευτούμε με σύνεση και θάρρος, γιατί:

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Ζήτω η Ελλάδα μας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ