Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Η Νέα Ιωνία “κλείνει” τα 97 της χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η πόλη συμπληρώνει 97 χρόνια από την ιστορική εκείνη Κυριακή της 9ης Δεκεμβρίου 1923, όταν ιδρύονταν η προσφυγούπολη «Ιωνία».

Η Δήμαρχος της πόλης, κα Δέσποινα Θωμαΐδου προχώρησε σε μια εξιστόρηση της γέννησης της Νέας Ιωνίας: “Ο συνοικισμός των Ποδαράδων είχε ντυθεί στα γιορτινά του, αφού είχαν ανεγερθεί τα πρώτα 400 δωμάτια. Τα πρώτα δωμάτια που θα στέγαζαν τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και τους πρώτους οικιστές της πόλης. Σημαίες Ελληνικές και Αμερικανικές κυματίζουν στο κέντρο του συνοικισμού. Το κλίμα εορταστικό. Κάτι καινούργιο γεννιέται. Η πόλη μας. Η ΙΩΝΙΑ.
Προφανώς έχει αποφασιστεί νωρίτερα ο συνοικισμός, να ονομαστεί ΙΩΝΙΑ, (στην πέτρα της θεμελίωσης στις 30 Ιουνίου αναγράφονταν Ν. Πισιδία, όπως μας λέει ο Παπαϊωακείμ) αφού σε αυτήν είχαν ήδη εγκατασταθεί πρόσφυγες όχι μόνο από την Σπάρτη, αλλά από όλη την Ιωνική γη.
Την επομένη μέρα η εφημερίδα «Προσφυγικός Κόσμος» έγραψε για τον συνοικισμό της Νέας Ιωνίας. Κάτι παραπάνω θα ήξερε. Αφού η πόλη την επόμενη χρονιά φέρει το όνομα Νέα Ιωνία.
Παρόντες ήταν: O Αρχηγός της «Επανάστασης 1922» Νικ. Πλαστήρας, ο Υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως Απόστ. Δοξιάδης, ο Υπουργός Στρατιωτικών Κων. Μανέτας, ο δήμαρχοςΑθηναίων Σπ. Πάτσης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Π. Χένρυ Μοργκεντάου, ο αντιπρόεδρος Τζών Κάμπελ, το μέλος του Δ. Σ. Περ. Αργυρόπουλος, στελέχη της Ε.Α.Π. κ.α. Τον αγιασμό τέλεσε ο «Μωϋσής» των Πισιδών, Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου.
Η Νέα Ιωνία, μέχρι το 1934 θα αποτελέσει συνοικισμό του δήμου Αθηναίων και το 1934 θα γίνει αυτόνομος δήμος. Με σφραγίδα και έμβλημα την κεφαλή του Όμηρου, για να θυμίζει Ιωνία.
Η ιστορία μας δύναμη, το μέλλον μας πυξίδα!!
Χρόνια πολλά αγαπημένη μας πόλη!!
Χρόνια πολλά ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ!!”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ