Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

“Η Βόρεια Αθήνα συζητά”: Όσα έγιναν στην τηλεδιάσκεψη Καιρίδη με Θωμαΐδου, Μπάμπαλο και Μανιατογιάννη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε η 4η διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Η Βόρεια Αθήνα συζητά” για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση την εποχή της πανδημίας με συντονιστική τον Δημήτρη Καιρίδη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι: Δέσποινα Θωμαΐδου (Νέας Ιωνίας), Ξένος Μανιατογιάννης (Βριλησσίων) και Νίκος Μπάμπαλος (Ηρακλείου Αττικής), ενώ την παρακολούθησαν πάνω από 2.363 θεατές στο Facebook και το Youtube.

Στη συζήτηση, οι δήμαρχοι Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων που εκκρεμούν για εκταμίευση, μετά την καταστροφική θεομηνία της 13ης Οκτωβρίου 2020. Το επόμενο το πρωί μάλιστα, ο Δημήτρης Καιρίδης επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ζήτημα που έχει προκύψει και να του ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία έγκρισης των αποζημιώσεων που αφορούν τους τρείς δήμους και πάνω από 900 οικογένειες του Βόρειου Τομέα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση καθώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου υπέγραψε, δίνοντας τη σχετική έγκριση.

Στη συνέχεια, θα υπογράψουν οι τρεις συναρμόδιοι Υπουργοί προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση και να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Συνολικά, οι τρεις δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την πανδημία αλλά και τις ανάγκες των δήμων τους σε χρηματοδότηση, υλικά και προσωπικό. Και οι τρεις επισήμαναν ότι αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπλευσε σε αχαρτογράφητα και ταραχώδη νερά καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και κάνει συνεχώς βήματα προκειμένου να εξομαλύνει την καθημερινότητα των δημοτών.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, περιέγραψε πώς το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” εξελίχθηκε  από την αρχή της πανδημίας προκειμένου να καλύπτει ολοένα και περισσότερους πολίτες, τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος ενέτεινε την ψηφιοποίηση στο κομμάτι της τηλεργασίας αλλά και στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει και, τέλος, πώς κάλυψε μέρος των αναγκών του σε προσωπικό, μονιμοποιώντας υπαλλήλους που ασχολούνται με την καθαριότητα.

Η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, τόνισε ότι ο δήμος έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τη διαδικασία εμβολιασμού των Α.Μ.Ε.Α. και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χρησιμοποιώντας ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σχολιάζοντας τη συνεργασία δήμων και ΕΟΔΥ, η κυρία Θωμαΐδου και ο κύριος Μανιατογιάννης εξήγησαν πως, παρά τις αρχικές δυσκολίες, η συνεργασία, ο συντονισμός και η επικοινωνία βελτιώνονται συνεχώς.

Τέλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, σχολιάζοντας τον ΕΝΦΙΑ, τάχθηκε υπέρ του να αποδίδεται κατευθείαν στους δήμους. Η κρίση ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι δήμοι στις ζωές των πολιτών. Οι αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων οφείλουν να συνοδεύονται και από επιπλέον πόρους. Και η κυρία Θωμαΐδου αλλά και ο κύριος Μανιατογιάννης τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό φόρο.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το εκλογικό σύστημα στους Ο.Τ.Α., άπαντες συμφώνησαν ότι το σύστημα της απλής αναλογικής δυσχεραίνει τη λειτουργία των δήμων και δημιουργεί τριβές στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι δήμαρχοι, πρέπει να έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση του “50+1”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ