Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερούπολης, τελέστηκαν Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου προέστει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης.

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου από τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου, τις Δημοτικές παρατάξεις, τα Προσφυγικά και Πολιτιστικά Σωματεία της πόλης.

 

 

Λίγο αργότερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου με θέμα: «Η καταστροφή της Σμύρνης. Μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα».

 

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί τον Αύγουστο του 1922, τον ρόλο των «Συμμάχων μας», αλλά και τις μαρτυρίες αυτών που έζησαν τα γεγονότα ή των ανταποκριτών που τα κατέγραψαν στα Μ.Μ.Ε. εκείνης της εποχής, περιγράφοντας την Καταστροφή της Σμύρνης και ανέλυσε ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την πυρπόλησή της. Όλο το υλικό της ομιλίας του στηρίχθηκε σε ξένες ειδησεογραφικές πηγές, εφημερίδες, ανταποκρίσεις και μαρτυρίες ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη βιβλιογραφία ξένων συγγραφέων.

 

 

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκτός των προαναφερθέντων: Ο πρώην Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Πέτρος Μπουρδούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής Ν. Κεχρής, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «Δημιουργία-Αλληλεγγύη», Παναγ. Μανούρης και «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρ. Κανλής, οι Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακκαλόγλου, Αριστείδης Χατζησαββίδης, Αντώνης Καρβουνιάρης, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Αγγελακοπούλου, Χρήστος Χατζηϊωάννου και Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. συλλόγων και Σωματείων της πόλης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ