Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

“Εκτός Σχεδίου”: Παρέμβαση για το οικόπεδο ΟΤ445

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη “Εκτός Σχεδίου” με θέμα το ΟΤ445.

Όπως αναφέρει:

“Ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ έχουμε αναφερθεί πολλές φορές τόσο στο ιστορικό της παράδοσης του ΟΤ445 στις ορέξεις της τοπικής Μητρόπολης, όσο και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε αυτή από το Κεντρικό και το Τοπικό Κράτος – Δήμος (βλ. εδώ, εδώ και εδώ).

Πολύ σύντομα μόνο να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος για πολλά χρόνια είχε δεσμευτεί ώστε (όταν απαλλοτριωνόταν) να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αθλητικών/πολιτιστικών/εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το 2017 όμως, και παρά την μεγάλη έλλειψη τέτοιων χώρων στην περιοχή μας, το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους τον παρατάξεων της «Ενότητας» (Γκότσης), «Δημιουργίας – Αλληλεγγύης» (Μανούρης) και «Δύναμη Προοπτικής» (Θωμαΐδου), αποφάσισε να άρει την δέσμευση του οικοπέδου, ώστε αυτό να μπορέσει να χαριστεί τελικά από την τράπεζα Πειραιώς στη Μητρόπολη Ν Ιωνίας-Ν Φιλαδέλφειας.

Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι η Τράπεζα που βγάζει στο σφυρί και ξεσπιτώνει (στην κυριολεξία) τον κόσμο της εργασίας για μερικές χιλιάδες ευρώ, αποφασίζει να ΧΑΡΙΣΕΙ (!!!) οικόπεδο – φιλέτο 7 στρεμμάτων στην τοπική Μητρόπολη (για ευνόητους λόγους), ώστε να επικεντρωθούμε στο κύριο επιχείρημα της τότε Δημοτικής Αρχής (αλλά και τον υποστηρικτών της) που ήταν «η οικονομική αδυναμία του Δήμου να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση για την εδαφική έκταση».

Ας δούμε λοιπόν πως εκφράζεται αυτή η οικονομική αδυναμία του κράτους (Κεντρικού και Τοπικού) και πως τελικά λεφτά υπάρχουν για τις ανάγκες ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ έργων αλλά όχι για τις ανάγκες των κατοίκων.

  • 30/05/2017 ανακαλούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου δεσμεύουν το οικόπεδο στο ΟΤ445, χαρακτηρίζοντας το σε Χώρο κοινωφελών δημοτικών χρήσεων (πολιτιστικών – εκπαιδευτικών – αθλητικών δραστηριοτήτων).
  • 30/11/2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χαρίζει, από εθνικούς πόρους, (μέσω της Περιφέρειας) 5 εκατ. € στην «φτωχή» ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. για την ανέγερση του Ιωνικού Κέντρου (ΑΔΑ: ΩΕ6Ο465ΧΙ8-Ι9Ω), αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν ήταν τα χρήματα που λείπανε, απλά έπρεπε να εξυπηρετηθεί ένα άλλο σχέδιο.
  • 23/09/2019 η κυβέρνηση της ΝΔ, πιο γαλαντόμα, αποφασίζει να χαρίσει 15,7εκατ. €, από εθνικούς πόρους και αυτή, μέσα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2020 (ΑΔΑ: ΩΥΤ8465ΧΙ8-ΘΓΤ).

Και σαν να μην έφταναν αυτά, στις 20/04/2022 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής, αποφασίζει, με μία τελείως φωτογραφική πρόσκληση (ΑΔΑ: ΨΔΠ246ΜΤΛΡ-ΥΞΕ), να χαρίσει επιπλέον 39,5εκατ. € για την ανέγερση του Ιωνικού Κέντρου (ΑΔΑ: 9ΕΞ346ΜΤΛΡ-ΙΟ9).

Το συγκεκριμένο, λοιπόν, ΙΔΙΩΤΙΚΟ έργο έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα με περίπου 55 εκατ. € κρατικό χρήμα την ίδια ώρα που:

  • Η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας από την κυβέρνηση συνεχώς μειώνεται, ενώ παράλληλα ζητά χορηγίες από τους καλούς ιδιώτες, φιλάνθρωπους και προστάτες μας για κρεβάτια και εξοπλισμό.
  • Στην περίοδο της Πανδημίας δεν λήφθηκε ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής θωράκισης του ΕΣΥ, ενώ θεωρούταν πολυτέλεια η δημιουργία νέων ΜΕΘ με εξοπλισμό και προσωπικό, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό χωρίς να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • H φοροληστεία (μέσω ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης) για εμάς αυξάνεται κατά 167 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι του κεφαλαίου παραμένουν ίδιοι στον προϋπολογισμό του 2023.
  • Οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, ενώ η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης χτυπούν κόκκινο
  • Τράπεζες και funds – φαντάσματα ξεσπιτώνουν τον κόσμο για 1.000 – 1.500 – 2.000 €.

Και αν θέλουμε να το δούμε και τοπικά, αναρωτιόμαστε με 55 εκατ. €:

  • Πόσοι χώροι θα μπορούσαν να απαλλοτριωθούν και να γίνουν Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ώστε:

α. να μην είναι δύο μεγάλες περιοχές του δήμου μας (Καλογρέζα και Αλσούπολη) χωρίς Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό;;;

β. να μην αποκλείονται παιδιά από τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς;;;

  • Για πόσα χρόνια θα μπορούσαν να καλυφθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και πόσα επιπλέον παιδιά θα μπορούσαν να δεχτούν χωρίς αντίτιμο voucher κλπ;;;
  • Πόσοι χώροι θα μπορούσαν να απαλλοτριωθούν για να δημιουργηθούν νέοι δημόσιοι, ελεύθεροι χώροι πολιτιστικών – εκπαιδευτικών – αθλητικών δραστηριοτήτων;;;
  • Πόσα υφιστάμενα κτίρια σχολείων με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής θα μπορούσαν να έχουν επισκευαστεί – αναβαθμιστεί;;;
  • Πόσοι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας θα μπορούσαν αν απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη;
  • Πόσα επιπλέον πράγματα προς όφελος των Κατοίκων θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος, όπου σημειωτέων ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι 45εκατ. €;;; (10εκατ. € λιγότερα από το έργο της Μητρόπολης στο ΟΤ445)

Πόσα τελικά εκατομμύρια θα μπορέσουν να χωρέσουνε ακόμα σε 7 στρέμματα;;;
Και πόσα ακόμα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος θα δίνονται για ΙΔΙΩΤΙΚΑ έργα;;;

Και μία μικρή σημείωση σε σχέση με την πραγματοποιούμενη δόμηση και των ελεύθερο (όχι όμως δημόσιο) χώρο που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το 2017 (με τυμπανοκρουσίες από την τότε Δημοτική Αρχή) η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα είχε επιφάνεια δόμησης περίπου 600m² και ο ελεύθερος χώρος πρασίνου περίπου 5.000m². Τελικά θα κατασκευαστεί Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας 3.300m² και ο ελεύθερος χώρος πρασίνου θα μειωθεί σε  3.500m²

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.gr, [email protected]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ