Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Ομόφωνο ψήφισμα-καταδίκη για τη προσαγωγή Κουλούρη [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας καταδίκασε ομόφωνα την προσαγωγή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνου Κουλούρη, ο οποίος ως Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας μαζί με δύο ακόμη άτομα επιχείρησαν να αναρτήσουν συμβολικά ένα πανό διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου (16/12) για τα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (28/12) το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας καταδίκασε απερίφραστα την συγκεκριμένη υπερπαραγωγή επίδειξης δύναμης της εξουσίας, όπως τη χαρακτήρισε ο εισηγητής του θέματος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης, και με ομόφωνο ψήφισμα, παρά τις διαφωνίες και τους διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που εκπροσωπούν οι παρατάξεις του Δήμου, αφενός στήριξε έμπρακτα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και αφετέρου έστειλε σαφές μήνυμα προς τους αρμόδιους φορείς.

Το χρονικό της προσαγωγής Κουλούρη 

Το πρωί της Τετάρτης(16/12) τρεις συνδικαλιστές, ένας εκ των οποίων ο κ. Κουλούρης,  τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασία προέβησαν σε μια συμβολική διαμαρτυρία στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνοντας ένα πανό με μια κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω του διαρκούς lockdown. Η αστυνομία παρά τις προφυλάξεις που είχαν λάβει οι τρείς συνδικαλιστές προχώρησε στη προσαγωγή του, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από πλήθος φορέων που καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια.

Οι τρεις συνδικαλιστές ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου, μαζί με τον γενικό γραμματέα κ.Παναγιώτη Κούκο και τον γενικό γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, καθώς και πρόεδρο του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, κ. Κώστα Κουλούρη.

Κ. Κουλούρης: “Eπιβεβαιώσαμε ότι η πανδημία είναι πρόσχημα τελικά για τη κυβέρνηση”

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Κουλούρης μίλησε στον Χ-Τύπο για το συγκεκριμένο ατυχές περιστατικό αλλά και για το ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης από το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. “Βρήκαμε έναν έξυπνο τρόπο να αποδημήσουμε το επιχείρημα της κυβέρνησης που λέει ότι είμαστε παράνομοι, καθώς είχαμε τα χαρτιά και οι τρεις παρευρισκόμενοι, το πανό μας ήταν πάνω από 4 μέτρα ώστε να τηρούμε την απαραίτητη απόσταση μεταξύ μας, δεν υπήρχε δηλαδή κάποιος λόγος να μας συλλάβουν, ωστόσο το έκαναν καθαρά εκδικητικά. Το όλο εγχείρημα έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τους δώσουμε κανένα επιχείρημα και επιβεβαιώσαμε ότι όντως η πανδημία είναι πρόσχημα τελικά για τη κυβέρνηση” και σχολιάζοντας το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε: “Το δημοτικό συμβούλιο ήταν από τις ελάχιστες φορές που μπόρεσε να συνεννοηθεί, φυσικά συμβάλλαμε όλοι οι συνάδελφοι ώστε να υπάρξει μία σχετική ομοφωνία. Εγώ από την θέση μου προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζομαι, πράγμα βέβαια που είναι αρκετά δύσκολο όπως όλοι γνωρίζουμε.” 

Π. Μανούρης: “Καρικατούρα της κυβερνητικής εκπροσώπησης η προσαγωγή των τριών συνδικαλιστών”

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης εξέφρασε την αγανάκτηση του για τη συγκεκριμένη ενέργεια των αρχών, ζητώντας ταυτόχρονα η εισήγηση του να ψηφισθεί ομόφωνα προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα προς την κεντρική εξουσία. “Το ψήφισμα ήρθε με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι βέβαιο ότι η ιστορία εξελίχθηκε ως καρικατούρα της κυβερνητικής εκπροσώπησης, μέσα προφανώς από τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη και έχουν να κάνουν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι αστείο το γεγονός ότι συνελήφθησαν εκπρόσωποι και μάλιστα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα που κατέβηκαν με ειρηνικό τρόπο να πουν την άποψη τους, την οποία και εξέθεσαν με έναν πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, λέγοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που πλήττονται σε βαθμό που πραγματικά να πεινάνε οι οικογένειες τους. Το σύστημα ενεργοποιήθηκε πέραν του δέοντος και συνέλαβε τους ανθρώπους, μέσα σε αυτούς και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουλούρη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα σε τέτοιους είδους συμπεριφορές που δείχνουν αυταρχισμό. Θεωρούμε ότι, άσχετα με το τι ψηφίζει ο καθένας, οφείλουμε μια καταδίκη στο συγκεκριμένο γεγονός. Δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε κρατητήρια και να απολογούνται, για την πραγματικά αστεία συμπεριφορά αυτών που τους συνέλαβαν. Ζητούμε ομόφωνα αυτό το γεγονός να καταγγελθεί.”

Δ. Θωμαΐδου: “Είμαστε ενάντια σε κάθε κρατική πολιτική αυταρχισμού και καταστολής”

Ξεκάθαρη ήταν και η στήριξη της Δημάρχου κας Θωμαΐδου προς τον κ. Κουλούρη, η οποία στη σύντομη τοποθέτησή της ανέφερε: “Τρεις συνδικαλιστές πήγαν και ανάρτησαν ένα πανό στο Μαξίμου. Δεν υπήρχε κανένα θέμα συγχρωτισμού, η πολιτική μας θέση ποτέ δεν είναι αντίθετη με το να αγωνιζόμαστε και να προασπίζουμε και εμείς τα δικαιώματα μας. Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφίσουμε ομόφωνα σαν Δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο ψήφισμα”. Μάλιστα, προ ημερών, σε ανακοίνωσή της η “Δύναμη Προοπτικής” ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είμαστε ενάντια σε κάθε κρατική πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, που με πρόσχημα τον κορωνοϊό, προσπαθεί να φιμώσει και να κάμψει κάθε φωνή διεκδίκησης και αγώνα. Είναι βαθύ πλήγμα για τη δημοκρατία μας μία ειρηνική διαμαρτυρία τριών ατόμων να καταλήγει σε 2ωρη κράτηση και βάναυση ταλαιπωρία για συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του εργατικού κινήματος.”

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Η κυβέρνηση συνεχίζει να να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα που περιορίζουν και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα”

Ο κ. Κώστας Κατιμερτζόγλου, επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., σημείωσε ότι η παράταξη του καταδικάζει τα όσα συνέβησαν, τονίζοντας παράλληλα ότι “η κυβέρνηση από την προηγούμενη φάση της πανδημίας και μέχρι τώρα έχει φτάσει στο σημείο να παίρνει απανωτά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που περιορίζουν και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με τελευταίο παράδειγμα το νόμο του κ. Βρούτση που με όσα περιλαμβάνει τέτοιου είδους κινητοποιήσεις μπαίνουν στον γύψο. Συμφωνούμε με  το συγκεκριμένο ψήφισμα καταδίκης αλλά διαφωνούμε με κάποια κομμάτια που αναφέρει ο εισηγητής κ. Μανούρης.”

Χ. Κανλής: “Ανάγκη για ένα ομόφωνο ψήφισμα που θα εκφράζει τη πολιτική κουλτούρα της Ν. Ιωνίας”

Εκ μέρους της “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κανλής που με τη σειρά του καταδίκασε το γεγονός, ασκώντας παράλληλα δριμύτατη κριτική για την γενικότερη στάση της κυβέρνησης. “Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το στημένο επεισόδιο έχει ένα πολύ βαθύ πολιτικό υπόβαθρο. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει αδυναμίες διακυβέρνησης στο να χειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα βρίσκει την ευκαιρία, μέσα σε αυτές τις έντονες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία, να περνάει όλα τα αντεργατικά μέτρα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να έχουμε ένα δυνατό και ομόφωνο ψήφισμα που θα δείχνει την πολιτική κατεύθυνση και την πολιτική κουλτούρα της Ν. Ιωνίας.” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κανλής.
Τελικά, κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων και προσθαφαιρέσεων στο κείμενο του ψηφίσματος, τα πολιτικά χάσματα γεφυρώθηκαν χάριν του κοινού στόχου για ένα ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη κίνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ