Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Απαλλαγή των χώρων εστίασης από τα δημοτικά τέλη – Σφοδρή αντιπαράθεση για τα μέσα επικοινωνίας του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Απόφαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (9/11) για απαλλαγή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα δημοτικά τέλη – Σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαχείριση των μέσων επικοινωνίας του Δήμου.

Με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τέθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε ομόφωνα η απαλλαγή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ν. Ιωνίας από τα δημοτικά τέλη (τραπεζοκαθίσματα κ.α.), για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα και έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους. 

Η συγκεκριμένη εισήγηση βρήκε σύμφωνο όλο το σώμα, αναγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι χώροι εστίασης έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα, όπως τόνισαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν, ενώ έχουν παρατηρηθεί και αρκετές αστοχίες που έχουν θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση πρότεινε να “ανοίξει” το ψήφισμα τόσο προς το εύρος των επιχειρήσεων όσο και για την χρονική διάρκεια της απαλλαγής τους. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη να αναφέρει σχετικά: “Για να βοηθήσουμε την πόλη και τους επαγγελματίες πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος, να έχει δυνάμεις και αποτελέσματα, να έχει υπόλοιπα, ώστε να μπορεί να βοηθήσει. Χωρίς να έχουμε συζητήσει ακόμα για τα Ανταποδοτικά και τον Προϋπολογισμό κάποιοι θέλουν να δεσμεύσουν τον Δήμο για να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη συνέχεια. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο”.

Τελικά η εισήγηση παρέμεινε ως είχε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 32 παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους.

Σφοδρή κριτική για τη διαχείριση των μέσων επικοινωνίας του Δήμου

Με αφορμή ένα ελλιπές δελτίο τύπου για τη γιορτή της 28ης  Οκτωβρίου ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που επιλέγει να λειτουργεί τα μέσα επικοινωνίας του Δήμου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική λειτουργία τους προς όφελος της Δημάρχου.

Π. Μανούρης: “Ζητάμε να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες στο κομμάτι της επικοινωνίας του Δήμου”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και εισηγητής του θέματος, κ. Παναγιώτης Μανούρης, άσκησε δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή, κάνοντας λόγο για κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν το Δήμο ως σύνολο, με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωπικής προβολής της Δημάρχου και της παράταξής της. Παράλληλα, ο κ. Μανούρης στην εισήγηση του ξεκαθάρισε πως η πρόταση του για δημιουργία «Διαπαραταξιακής Επιτροπής ελέγχου λειτουργίας της Επικοινωνίας του Δήμου και της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των απόψεων» δεν στοχεύει στο να τεθεί υπό εποπτεία η Δήμαρχος, αλλά προκύπτει από την μεροληπτική διαχείριση που γίνεται όλο αυτό το διάστημα στον επίσημο ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό από την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου όπου το δελτίο τύπου του Δήμου ανέφερε λανθασμένα ότι έδωσαν το παρών μόνο μέλη της Δημοτικής Αρχής, καταλήγοντας στο ότι “το δελτίο τύπου είναι του Δήμου, δεν είναι της παράταξης της κας Δημάρχου και δεν μπορεί να τροποποιεί το πρωτόκολλο, υπάρχει σωρεία από αντίστοιχες παραβιάσεις. Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να θεσπιστούν κάποιοι κανόνες για να υπάρξει δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των απόψεων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να μπουν κανόνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η χρήση των πόρων του δήμου προς όφελος της κας Θωμαΐδου. Στη δημοκρατία λειτουργούμε με κανόνες όταν χειριζόμαστε δημόσιους πόρους. Λυπάμαι που έφερα αυτό το θέμα, αλλά από την άλλη μεριά είναι μονόδρομος και δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν βασικά, άλυτα, ζητήματα στον Δήμο που δεν είναι μόνο ζητήματα επικοινωνίας αλλά και θέματα δημοκρατίας”.

Η. Γκότσης: “Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η λειτουργία του Δήμου”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” κ. Ηρακλής Γκότσης, παρουσιάστηκε θετικός στην πρόταση του κ. Μανούρη για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Η διαχείριση του Δήμου στον τομέα της Επικοινωνίας είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική. Καλά κάνει η Δήμαρχος και προβάλει τις δραστηριότητες της, δεν θέλουμε να περιορίσουμε την προβολή της, αλλά θα πρέπει να υπάρχει χώρος και για την αντιπολίτευση. Τα μέσα του Δήμου είναι δημόσια και όχι της παράταξης της κας Θωμαΐδου. Συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Μανούρη για την διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα ελέγχει ή θα εγκρίνει κάποια δελτία τύπου και την συμμετοχή των υπόλοιπων παρατάξεων δημοκρατικά. Στον Δήμο μας υπήρχε ανέκαθεν σεβασμός των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, στοιχείο που έχει καταργηθεί και όχι μόνο σε θέματα επικοινωνίας αλλά και σε σοβαρές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Παρατηρείται ένα έλλειμα δημοκρατίας”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κώστας Κατιμερτζόγλου που με την σειρά του κατέκρινε την τακτική της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο κομμάτι. «Βλέποντας τα δελτία τύπου και την προβολή της δημοτικής αρχής, μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, παρατηρείται ένα έλλειμμα δημοκρατίας. Υπάρχουν πράγματα που προβάλλονται τα οποία μάλιστα πολλές φορές είναι επουσιώδη και άλλες φορές πράγματα τα οποία είναι ουσιώδη αποσιωπούνται ή γίνεται συστηματική παραπληροφόρηση από πλευράς Δήμου. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει και ο κατάλληλος έλεγχος του τι γράφεται και τι προβάλλεται προς τα έξω ώστε να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση». 

Δ. Θωμαΐδου: «Προσπαθείτε να καταργήσετε την διοίκηση και τις δομές του Δήμου»

Στην τοποθέτηση της η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, χαρακτήρισε ατυχές γεγονός το συγκεκριμένο δελτίο τύπου της 28ης Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι διορθώθηκε άμεσα και ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει ξανασυμβεί. Στην συνέχεια απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “η αντιπολίτευση ασχολείται συστηματικά με μη ζητήματα ουσίας. Δεν σβήνουμε κανένα σχόλιο στο διαδίκτυο όπως λέτε, κάποια σχόλια είναι υβριστικά, δεν ασχολούμαστε καθόλου, αν καταπιανόμασταν με αυτά δεν θα κάναμε έργο. Όσοι ασχολούνται με αυτά προφανώς δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Είμαστε μία Δημοτική Αρχή που πραγματικά προσπαθεί και αυτό φαίνεται και πρέπει να αναγνωρίζεται από όλους. Προσπαθείτε να καταργήσετε την διοίκηση και τις δομές του Δήμου. Πουθενά δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Αν πραγματικά σέβεστε και αγαπάτε τον τόπο σας θα βοηθήσετε όλοι μαζί».

Σύσταση άτυπης διαπαραταξιακής επιτροπής

Κατόπιν αλλεπάλληλων αντιπαραθέσεων και διενέξεων μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία (9 αποχή, 7 λευκά, 19 υπέρ) και να δημιουργηθεί μία άτυπη διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συζητάει θέματα λειτουργίας και δημοκρατίας του Δ.Σ. και παράλληλα θα παρακολουθεί γενικότερα το κομμάτι της επικοινωνίας του Δήμου (εκδηλώσεις, site κ.α.). Στη συγκεκριμένη επιτροπή από πλευράς “Δημιουργίας Αλληλεγγύης” ορίστηκε ο κ. Αναμουρλόγλου και ο κ. Χατζηκωνσταντίνου από την “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία”, ενώ οι άλλες παρατάξεις δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω εγχείρημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ