Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Νέας Ιωνίας: Μπλόκο της αντιπολίτευσης στη μεταφορά των εργαζομένων του ΟΠΑΝ στον Δήμο [Εικόνες] 

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας (3/8) συζητήθηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ “Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας” και η ένταξη του υπηρετούντος προσωπικού στο Δήμο Νέας Ιωνίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την διάλυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “ΟΠΑΝ”, με στόχο την απορρόφηση των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση των εργαζομένων στον Δήμο Νέας Ιωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΟΠΑΝ προέκυψε αρκετά χρόνια πριν από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ν.Ιωνίας, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ν.Ιωνίας και Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας Δήμου Ν.Ιωνίας (ΔΟΝΝΙΑ).

Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα έπρεπε να εγκριθεί από τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων, το οποίο είναι και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας μεταφοράς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στον Δήμο, εν συνεχεία να υπάρξει έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έπειτα σε έξι μήνες να οριστούν στον Δήμο οι θέσεις και η μορφή με την οποία θα ενταχθεί, στην προκειμένη περίπτωση μέσω κάποια αντιδημαρχίας.

Η Δημοτική Αρχή επανέφερε το συγκεκριμένο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση πριν την θερινή διακοπή, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, η οποία μεσοβδόμαδα με επιστολή της είχε ζητήσει να μεταφερθεί η συζήτηση του θέματος για τον Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη συζήτηση του και την αναλυτική ενημέρωση του Σώματος, πρόταση  που δεν έγινε δεκτή από την διοίκηση.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου, Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε όλα τα προβλήματα και την ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝ τα τελευταία χρόνια, όπως και την δυσλειτουργία που παρατηρείται στο σωματείο αλλά και τα διάφορα τεχνικής φύσεως ζητήματα που αντιμετωπίζει, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “για το Σωματείο μας είναι θέμα αρχής, πρόκειται για κάτι που μας έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μία από τις βασικές μας θέσεις, την οποία την έχουμε προβάλει διαχρονικά σε όλες τις δημοτικές αρχές. Πριν από χρόνια αλλά και φέτος υπήρχε σκέψη κατάργησης των Νομικών Προσώπων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί να ήταν ευάλωτοι σε ότι αφορά τη σχέση εργασίας τους. Αυτά τα σενάρια επανέρχονται και σήμερα με τις επιλογές της κυβέρνησης και καλό είναι πριν αιφνιδιάσουμε να έχουμε με δικούς μας όρους και προϋποθέσεις προχωρήσει στην ένταξη του Νομικού Προσώπου στον Δήμο. Ίδια είναι η θέση μας και για το “ΚΕΒΡΕΦΟ”. Εκτιμούμε ότι οι αποκεντρωμένες λειτουργίες δεν βοηθούν πλέον σε τίποτα πέρα από την ανασφάλεια των εργαζομένων. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από το κράτος προς τα Νομικά Πρόσωπα αφενός και αφετέρου δεν υπάρχουν προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που υπάρχουν εκεί να είναι στο ελάχιστο δυνατό όριο. Έχοντας σαν βασική αρχή την διασφάλιση των συναδέλφων και την εξέλιξη τους, η οποία δεν υπάρχει εντός του Νομικού Προσώπου, ζητάμε την ένταξη τους στον Δήμο”.

Το μπαλάκι στην αντιπολίτευση πέταξε η Δήμαρχος 

Η Δήμαρχος, κα Θωμαΐδου, στην τοποθέτηση της ανέλυσε τα δεδομένα που οδήγησαν στην συγκεκριμένη κατεύθυνση και προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να συμβάλουν και αυτοί ώστε ο Δήμος να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά βοηθώντας τους εργαζομένους και παράλληλα την ομαλή λειτουργία του Δήμου συνολικά. “Το θέμα δεν το φέραμε απλά για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δεν είναι κάτι εύκολο για εμάς σαν Δημοτική Αρχή να καταργούμε ένα Νομικό Πρόσωπο, όμως διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία του ΟΠΑΝ και αυτό διότι οι υπάλληλοι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν περάσει τα υπηρεσιακά τους ζητήματα. Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αυτή την ομαλή μετάβαση στα εργασιακά και υπηρεσιακά τους αξιώματα χρειάζεται αυτή η κατάργηση. Για εμάς, τα Σωματεία έχουν και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις με όλες τις παρατάξεις, όλοι οι επικεφαλής γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν και είχαν συζητηθεί και προεκλογικά. Έφτασε ο χρόνος που ο ΟΠΑΝ ολοκλήρωσε την αποστολή του και δεν είναι πλέον εύκολο να συνεχίσει την λειτουργία του. Το θέμα αυτό είναι είναι μία ευκαιρία να αποδείξετε σήμερα ότι θέλετε να στηρίξετε το έργο της δημοτικής αρχής όπως έχετε πει στο παρελθόν, κάτι που δεν έχετε πράξει μέχρι σήμερα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στους υπαλλήλους και οφείλουμε να κάνουμε την μετάβαση αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέραμε το συγκεκριμένο θέμα τώρα ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο και από τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες. Σίγουρα δεν είναι εύκολο έργο, ωστόσο, ο Δήμος είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την μετάβαση αυτή. Ζητώ από εσάς ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο αίτημα των εργαζομένων που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει πάρα πολλά, ενώ πιστεύω ότι υπό την σκέπη του Δήμου και τον καλύτερο προγραμματισμό των τμημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην προαγωγή της αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου μας” σημείωσε η Δήμαρχος.

Π. Μανούρης: “Κανένας ουσιαστικός λόγος να διαλυθεί ο ΟΠΑΝ”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Μανούρης αρχικά στάθηκε στην εισήγηση του θέματος την οποία χαρακτήρισε ελλιπή και χωρίς τεκμηρίωση, λέγοντας παράλληλα ότι η Δήμαρχος με την κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δείξει ότι η αντιπολίτευση ή κάποιοι εξ αυτών είναι κατά των εργαζομένων.“Χωρίς κανένα επιχείρημα και με λόγια του αέρα έρχεται ενοποίηση Νομικού Προσώπου, με αιτιολογία ότι είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Η Δήμαρχος δεν παίρνει καμία ευθύνη να εισηγηθεί το γιατί καταργεί το Νομικό Πρόσωπο. Όλη η συμπεριφορά του τελευταίου χρόνου και ο τρόπος που ήρθε το θέμα κάνουν ξεκάθαρο πλέον ότι εδώ πρόκειται για μια ακόμη μικροπολιτική, πρόκειται για ένα παιχνίδι ψήφων και για την εικόνα προς τα έξω, γι’ αυτό άλλωστε και η δήμαρχος δεν δέχτηκε την αναβολή. Θέλει να δείξει ότι η αντιπολίτευση ή κάποιοι εξ αυτών είναι κατά των εργαζομένων. Σε τι θα διευκολύνει αυτός ο συγκεντρωτισμός στα χέρια της Δημάρχου; Ουσιαστικά κλείνουμε την εκπροσώπηση των φορέων σε θεσμικά όργανα. Εμείς δεν βρίσκουμε κανένα ουσιαστικό λόγο να διαλυθεί το ιστορικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να ενταχθεί στις υπηρεσίες του δήμου” ανέφερε σχετικά.

Στη συνέχεια αντέκρουσε τα επιχειρήματα τόσο των εργαζομένων όσο και της Δημάρχου τονίζοντας ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο οι θέσεις τους, καταλήγοντας στο ότι “εμείς αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια αν θα είναι κέρδος ή κόστος, αλλά επειδή είναι θέμα αρχής δεν έχουμε πεισθεί, ενώ η μεθόδευση από την δημοτική αρχή ήταν τέτοια που εξασθένησε ακόμα περισσότερο την πρωτοβουλία μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους και παράλληλα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι εργαζόμενοι φυσικά και πρέπει να έχουν την βοήθεια μας αλλά επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, κάτι που δεν φαίνεται να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς θα ψηφίσουμε κατά της απορρόφησης του ΟΠΑΝ από τον Δήμο, διότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε είναι αφενός ελλιπέστατος όσον αφορά την επιχειρηματολογία αφετέρου τα αντεπιχειρήματα τα οποία έχουν τεθεί είναι τουλάχιστον πολύ περισσότερα.” 

Η. Γκότσης: “Απαραίτητο να υπάρχουν τα Νομικά Πρόσωπα στον Δήμο” 

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία”, Ηρακλής Γκότσης, αφού τόνισε ότι σαν παράταξη δεν έχουν εξαντλήσει την ουσία του ζητήματος, λόγω του ότι υπήρχε η πεποίθηση ότι το θέμα θα αναβληθεί, επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της παράταξης για το συγκεκριμένο θέμα και ταυτόχρονα παρουσιάστηκε αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Θα συμφωνήσω με τον κ. Μανούρη ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος, σχετικά με την οργάνωση και την ανάπτυξη του Δήμου. Το βασικό ζήτημα που τέθηκε είναι ότι πρέπει να λυθούν κάποια εργασιακά ζητήματα, όπως και διάφορα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, προβλήματα που προϋπήρχαν και ίσως οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικό όμως πρόβλημα δεν υπάρχει. Στο ερώτημα που έβαλε η Δήμαρχος αν το βήμα αυτό θα είναι προς τα μπροστά ή όχι, η προσωπική μου άποψη είναι πως θα είναι προς τα πίσω. Συζητάμε την διάλυση ενός Νομικού Προσώπου που έγινε πριν 35 χρόνια, το οποίο κατά γενική ομολογία, παρά τις δυσκολίες, έχει εκτελέσει ένα πολύ σοβαρό έργο και έχει κάνει μεγάλες τομές και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου δεν θα μπορούν να γίνονται όλα αυτά που έχουν γίνει από τον ΟΠΑΝ ή το ΚΕΒΡΕΦΟ. Το βασικό ζήτημα όμως είναι ότι η δημιουργία τέτοιων οργανισμών, οι οποίοι λειτουργούν δίπλα στον Δήμο, δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουν αρκετοί δημότες και να αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο Δήμος και επιπλέον οι υποχρεώσεις και οι “εξουσίες” του Δήμου να μοιράζονται σε αρκετές δεκάδες άτομα, το οποίο είναι πολύ βασικό ζήτημα για την αποκέντρωση και τη δημοκρατία. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα Νομικά Πρόσωπα παρά τις όποιες αδυναμίες. Επίσης δεν υπάρχει κανένας φόβος για τους υπαλλήλους. Η θέση μας είναι να παραμείνει ως έχει” σχολίασε ο πρώην Δήμαρχος.

Υπέρ της κατάργησης του ΟΠΑΝ η Λαϊκή Συσπείρωση 

Από πλευράς Λαϊκή Συσπείρωσης ο επικεφαλής κ. Κατιμερτζόγλου τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης εισήγησης της δημοτικής αρχής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “Σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν είμαστε υπέρ της σύνθεσης και λειτουργίας διαφόρων οργανισμών και Νομικών Προσώπων όπως υπάρχουν σήμερα αλλά είμαστε υπέρ της ένταξης των εργαζομένων σε υπηρεσίες του δήμου. Ουσιαστικά το θέμα που μπαίνει σήμερα είναι η εξασφάλιση ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν την δουλειά τους και θα ενταχθούν στις υπηρεσίες του δήμου με μόνιμη σταθερή εργασία που είναι και το ζητούμενο”.

Χωρίστηκε στη μέση το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας

Κατόπιν σωρεία τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από 4 ώρες, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπέρ της διάλυσης του ΟΠΑΝ και της ένταξης των εργαζομένων του στον Δήμο τάχθηκαν οι παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Εκτός Σχεδίου” και “Νέα Ιωνία – Νέα Άποψη 21ος Αιώνας”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία της δημοτικής παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”, καθώς αρκετά μέλη της τάχθηκαν υπέρ της ένταξης του ΟΠΑΝ στον Δήμο Ν. Ιωνίας, σε αντίθεση με τον επικεφαλής κ.Γκότση που παρουσιάστηκε στην τοποθέτηση του απόλυτα αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι Χ. Κανλής, Φ. Αθυμαρίτου και Ο. Ακιανίδου ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Τελικά με 17 υπέρ και 17 κατά δεν πέρασε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, αφού για να μπορέσει να προχωρήσει η εν λόγω διαδικασία χρειαζόταν την θετική ψήφο τουλάχιστον 28 δημοτικών συμβούλων (2/3).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ