Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

“Δυτικά της Ιθάκης – Τερατογονίες”: Ένα ζωγραφικό ταξίδι στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις πόρτες της άνοιξε μετά από σχεδόν δύο χρόνια λόγω πανδημίας η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου στη Νέα Ιωνία.

Φίλοι της τέχνης που λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν, προσήλθαν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στο μοντέρνο κτίριο πλησίον του Αγάλματος της Μητέρας προκειμένου να γνωρίσουν τη δουλειά του ζωγράφου Χ. Κατσατσίδη μέσα από τα εγκαίνια της έκθεσης “Δυτικά της Ιθάκης – Τερατογονίες” σε επιμέλεια Μ. Στεφανίδη.

Έκρηξη χρωμάτων, φιγούρες που ξεπηδούν εκεί που δεν το περιμένεις και πρωτότυπες ιδέες είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά της έκθεσης η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ ψηφιακά στο site της πινακοθήκης υπάρχει ο κατάλογος όπου ο καθένας μπορεί να διαβάσει τα κείμενα και να δει και τα έργα.

Ο κ. Γ. Βογιατζόγλου γέννημα θρέμμα Ιωνιώτης και ιδρυτής της Πινακοθήκης που του χρόνου κλείνει 10 χρόνια μας μίλησε για αυτό το “μικρό μουσείο” όπως το χαρακτήρισε καθώς δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, αποκαλύπτοντας ότι ο λόγος που ίδρυσε αυτό τον χώρο ήταν για να τιμήσει τη γενέτειρά του και στους συντοπίτες του. Σχετικά με την έκθεση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Με τον καλλιτέχνη Χ. Κατσατσίδη συνεργαστήκαμε για να κάνουμε μια ατομική του έκθεση. Είναι μια αναδρομική 30 ετών και τα έργα του έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φαίνονται και οι επιρροές του και τα έργα ανάλογα με τη χρονιά που τα έχει ζωγραφίσει. Αλλού είναι επιθετικά, αλλού πιο ήρεμα, αλλού πιο τρυφερά. Τα έργα του επίσης χρειάζονται πολλές ματιές. Ο λόγος που είναι τόσο πυκνά τα έργα είναι επειδή δεν το ζωγραφίζει μια φορά, αλλά επανέρχεται διαρκώς. Είναι η μακροβιότερη έκθεση που έχω κάνει στην πινακοθήκη. Είναι στημένη από το Φεβρουάριο του 2020, λόγω του ιού κλείσαμε και σήμερα είναι τα τρίτα (!) εγκαίνια.”

 

Στο κέντρο ο κ. Βογιατζόγλου και δεξιά ο κ. Κατσατσίδης

 

Χ. Κατσατσίδης: “Τα έργα ενώνει η ίδια η ζωγραφική”

Ο “πρωταγωνιστής” της έκθεσης, ο ζωγράφος κ. Χ. Κατσατσίδης μίλησε για την ιστορία που διηγούνται τα έργα τα οποία είναι όλα φτιαγμένα με λάδι σε καμβά: “ Υπάρχουν νότες μικρές, αλλά στο σύνολό της η έκθεσηείναι μια διαδρομή 30 ετών. Υπάρχουν έργα από το 93-94 μέχρι πριν δυο χρόνια, δηλαδή 2018-2019. Είναι μια ιστορία του Οδυσσέα μες τη ζωγραφική. Ονομάστηκε “Δυτικά της Ιθάκης” γιατί υπάρχει η Αινιάδα του Βριγήλιου που με έχει εμπνεύσει, ο οποίος κλείνοντας την Οδύσσειά του βάζει τον Οδυσσέα να κάθεται στην Ιθάκη ένα διάστημα και μετά να ξεκινάει ξανά με τους συντρόφους του – όσους έχουν μείνει γιατί οι περισσότεροι έχουν πεθάνει – ένα ταξίδι, αλλά αυτή τη φορά δυτικά της Ιθάκης πέρα από τις στήλες του Ηρακλέους. Όλα τα έργα τα ενώνει η ίδια η ζωγραφική. Όποιος δει όλα τα έργα στην έκθεση θα δει πως με τα χρόνια τα σχέδια και οι πινελιές έχουν αλλάξει. Οι γραμμές γίνονται πιο ρευστές και πιο χαλαρές με το χρόνο. Αυτό είναι το νήμα που ενώνει ζωγραφικά όλη αυτή την ιστορία που είναι μια δική μου προσέγγιση της ζωγραφικής. Εγώ είδα και βλέπω τη σύγχρονη ζωγραφική με αυτόν τον τρόπο.”

Δείτε εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης

Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-19:00
Σάββατο 11:00-15:00

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έκθεση εδώ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ