Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δημιουργία Εργαστηρίου Μελέτης Προφορικής Ιστορίας από την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος τόσο στο χώρο της ιστορίας όσο και στο χώρο των κοινωνικών επιστημών προς τη μελέτη της μνήμης και της βιωμένης εμπειρίας των ανθρώπων.
Η μελέτη αυτή στοχεύει στην ανάδειξη νέων ιστορικών υποκειμένων καθώς και του ρόλου τους στην ιστορική μεταβολή. Η διεπιστημονική σύγκλιση διαμόρφωσε ένα νέο επιστημονικό πεδίο, αυτό της Προφορικής Ιστορίας, Ιστορίας που δομείται γύρω από τους ανθρώπους.
Βασική επιδίωξή της δεν αποτελεί η κατάκτηση της ιστορικής αλήθειας, αλλά η ανάδειξη της υποκειμενικής βίωσης του γεγονότος, η δημιουργία όχι μόνο μιας πλουσιότερης, αλλά μιας ιστορίας η οποία αναδεικνύει και δίνει κεντρική θέση στους καθημερινούς ανθρώπους, στο λόγο και στα βιώματά τους. Αναδεικνύει ήρωες και από το ανώνυμο πλήθος, τονώνει την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση των λιγότερο προνομιούχων ατόμων και ομάδων και ιδιαίτερα των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας. Τους δίνει θέση στην κοινότητα, ακούγεται η φωνή τους, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή και κοινωνία μας, στην οποία δεν έχουν τη θέση που είχαν σε άλλες εποχές. Προάγει την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών γενεών, συμβάλλει στην κατανόηση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων.
Με βάση τα παραπάνω και με το σκεπτικό ότι καθίσταται αναγκαία και επείγουσα η προσπάθεια διάσωσης και διαφύλαξης της πρόσφατης ιστορικής κληρονομιάς, μέσω της οργάνωσης τοπικών αρχείων, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη να πλαισιώσει το εγχείρημα αυτό του Συλλόγου μας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχής: 698 9699 383 (what’s up), email: [email protected], f/c Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ