Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημαιρεσίες στον Δήμο Νέας Ιωνίας: Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Χρήστος Αναμουρλόγλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Χθες, 4 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας οι δημαιρεσίες με την εκλογή του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Η διαδικασία είχε ως εξής:

Ο χαιρετισμός του νέου Δημάρχου και της απερχόμενης Δ. Θωμαΐδου

Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Μανούρης, απηύθυνε χαιρετισμό ευχόμενος καλή χρονιά καθώς και δημιουργική πενταετία. Ανέφερε πως η περίοδος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου ήταν ήπια, σε αντίθεση με τις αντιπαραθέσεις που επικρατούσαν την προεκλογική περίοδο. Ως σημεία που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε τη συχνή σύγκληση του Δ.Σ., τις άμεσες έγγραφες απαντήσεις  σε όλα τα ερωτήματα που θα προκύπτουν, τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και εισηγήσεις κ.ά. Εξέφρασε την ανάγκη για συγκροτημένη συζήτηση και προέτρεψε την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα και η συμπολίτευση να απαντάει σ’ αυτά.

Στη συνέχεια, η απερχόμενη Δήμαρχος, Δέσποινα Θωμαΐδου, υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της προέκυψαν διάφορα ζητήματα ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. Συνέχισε λέγοντας πως το διοικητικό σχήμα 2019-2023 κατάφερε πολλά πράγματα και έτσι έθεσε μια σταθερή βάση για τους νεοκλεγέντες. Τόνισε πως κύριο μέλημά της παράταξής της είναι να βοηθήσει τη Νέα Ιωνία.

Δηλώσεις της αντιπολίτευσης

Ο Βασίλης Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της παράταξης ”Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία”, ανέφερε πως οι διαφορές ανάμεσα στις παρατάξεις είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά, τόνισε πως ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βάλουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πόλης και όχι το προσωπικό του καθενός. Τέλος, δήλωσε πως πρέπει να λύνονται πολιτισμένα οι διαφορές και να καταπατηθεί η όποια διχόνοια αναπτύσσεται μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Αλέπης της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε πως με τη στάση της η παράταξή του θα συμβάλλει στο να αναδεικνύονται οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι αγωνίες του λαού και της νεολαίας, κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, ο Χρήστος Κανλής της ”Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” ανέφερε πως οι συγκλήσεις ανάμεσα στις παρατάξεις είναι πάρα πολλές και οι διαφορές πολύ λιγότερες. Το κύριο μέλημά του είναι η στήριξη των αδύναμων στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Η εκλογή του Προεδρείου και της εννιαμελούς Δημοτικής Επιτροπής

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο Δήμαρχος πρότεινε ως Πρόεδρο τον Χρήστο Αναμουρλόγλου. Οι παρόντες/ούσες δημοτικοί/ές σύμβουλοι ήταν 33 (απαρτία). Με την ψήφο τους, τα μέλη της “Δημιουργίας-Αλληλεγγύης” και της “Ενότητας” ανέδειξαν Πρόεδρο τον Αναμουρλόγλου με 23 ψήφους υπέρ του. Ως αντιπρόεδρος εκλέχθη ο Θανάσης Αποστολόπουλος με 32 ψήφους υπέρ του και δύο λευκά από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ως Γενικός Γραμματέας ο Κώστας Εξαδάκτυλος με 32 ψήφους υπέρ του και 2 λευκά.

 

Στη Δημοτική Επιτροπή ως τακτικά μέλη αναδείχθηκαν η Βέτα Γεωργιάδου, ο Γιώργος Καρακώστας, ο Στέργιος Κοντοστέργιος, ο Σωτήρης Σκευοφύλαξ, η Μαρίλλη Κουλουριώτη, ο Βασίλης Χριστοδούλου, η Κέλλυ Σακκάλογλου και ο Βασίλης Σπηλιωτόπουλος.  Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν ο Φώτης Τσομπάνογλου, ο Γιώργος Στέφας, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Σοφία Ναϊσίδου, ο Αλέξανδρος Τερζάκης, ο Ρεζάρτ Πούτσης, ο Πέτρος Αλέπης και ο Κώστας Κατιμερτζόγλου.

Στην ερώτηση του “Χτύπου” στον Χρήστο Αναμουρλόγλου για το πώς σκοπεύει να συντονίζει το συμβούλιο και να αποφεύγει τις εντάσεις, εκείνος απάντησε πως θα το χειριστεί με βάση την εμπειρία του από τα προηγούμενα χρόνια (ως Πρόεδρος του Δ.Σ.) και κυρίως βάσει του κανονισμού που έχει ψηφιστεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος ορίζει συγκεκριμένους χρόνους για τη διαδικασία.

Συζήτηση για το δικαίωμα συμμετοχής στην Επιτροπή

Η παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” δεν έβαλε υποψήφιο, ωστόσο ο Χρήστος Κανλής ανέφερε πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή ακόμα και αν δεν έχει συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Ο Θεόδωρος Χαμαλίδης και η κ. Αθυμαρίτου αποκρίθηκαν σε αυτό λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα παράκαμψης κανενός που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του και πως όλες οι παρατάξεις μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, με δικαίωμα λόγου κι όχι απαραίτητα ψήφου.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης τόνισε με τη σειρά του πως είναι σημαντικό να εκπροσωπούνται και όσοι δεν ψηφίζουν.

Τέλος, ως Σύμβουλοι που θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συνεδρίαση με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου ανέλαβαν η Λίλιαν Αθυμαρίτου και ο Πέτρος Αλέπης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ