Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δήμος Νέας Ιωνίας: Όλες οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις


Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά και την ενεργοποίηση της πολιτείας για την υιοθέτηση αποτελεσματικότερων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας παρουσίασε όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην πόλης ως εξής:
“Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει, από την πρώτη στιγμή τα θέματα περιβάλλοντος σε ύψιστη προτεραιότητα και έχουμε υιοθετήσει πρωτοπόρες και συγκεκριμένες δράσεις, έχοντας βασικό στόχο η Νέα Ιωνία να γίνει μια φιλική πόλη προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Δήμο μας υλοποιούνται τα εξής:
  •  Τοποθετήσαμε κόκκινους κάδους σε διάφορα σημεία της Νέας Ιωνίας, προκειμένου οι κάτοικοι να ανακυκλώνουν μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματα.
  • Θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη των καφέ κάδων στις γειτονιές της πόλης μας για την χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων.
  • Συμμετέχουμε με μεγάλη επιτυχία στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «The Green City» της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
  • Αναπτύσσουμε ένα κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, ενθαρρύνοντας τις βιώσιμες μετακινήσεις και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη μας
  • Πρωτοπορούμε με την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ελαστικών σε συνεργασία με την εταιρεία Ecoelastika Α.Ε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το έτος 2020, συλλέχθηκαν 18.370 ελαστικά οχημάτων τέλους κύκλου ζωής από τα οποία το 32,5% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 67,5% για ανακύκλωση.
  • Συνεχίζουμε το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), σε συνεργασία με την εταιρεία «ΟΙΚΟ-ΚΥΚΛΙΟΣ ΑΒΕΕ», η οποία έχει αναλάβει την κατ΄ οίκον περισυλλογή των κατεστραμμένων ή μη λειτουργικών ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τη μεταφορά τους σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.
  • Καταγράφουμε και περισυλλέγουμε εγκαταλελειμμένα οχήματα από διάφορα σημεία της πόλης, βελτιώνοντας το αστικό περιβάλλον και απελευθερώνοντας θέσεις στάθμευσης.
  • Διευρύνουμε το δίκτυο των γεωτρήσεων με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους εξοικονομώντας υδάτινους πόρους και περιορίζοντας τα έξοδά του δήμου μας.
  • Για τα αδεσποτάκια της πόλης μας, υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης το οποίο περιλαμβάνει κτηνιατρικές υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων, φιλοξενία, πρόγραμμα σίτισης με τη συνδρομή εθελοντών και πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων.
  • Διοργανώνουμε τακτικά εθελοντικές δράσεις καθαρισμού στο άλσος Βεΐκου και σε άλλους πράσινους «πνεύμονες» της πόλης μας, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Νέας Ιωνίας.

 

 

Όλοι μαζί, Δήμος, φορείς και πολίτες, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να βρούμε τους τρόπους και τις διαδικασίες, ώστε να επιλυθούν οι δυσκολίες. Για εμάς ο ρόλος της σχολικής κοινότητας εφεξής θα αναβαθμιστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με φορείς εγνωσμένου κύρους.
Όλοι μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε τη Νέα Ιωνία μας καθαρή και όμορφη και πράσινη!
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας!”
Οι φωτογραφίες είναι από τις ζωγραφιές των μαθητών του 1ου Λυκείου που κοσμούν τον πεζόδρομο της Κιρκίνης, σε μια περιβαλλοντική δράση που υλοποίησε το σχολείο σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Ιωνίας.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ