Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Γυναίκες δυνατές μαζί, στην πρώτη γραμμή!”, της Δέσποινας Θωμαΐδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Δ. Θωμαΐδου, Δημάρχου Νέας Ιωνίας

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ήρθε η ώρα να δαμάσουμε τους φόβους μας, να αγαπήσουμε τη ζωή και τον εαυτό μας, να σπάσουμε τη σιωπή μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σεβασμού, ισότητας και ενεργής συμμετοχής στην αγορά εργασίας και τα κοινά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία παγκοσμίων οργανισμών η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, έφεραν στην επιφάνεια βίαιες συμπεριφορές ανδρών κατά των γυναικών, που ανάγκασαν πολλές από αυτές να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Η σημαντική ημέρα αυτή, σε μια κρίσιμη συγκυρία, μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες είναι πρόσωπα και όχι αντικείμενα. Είναι ανθρώπινα όντα, που η ζωή τους έχει αξία ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και η προσφορά τους στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη από την πληθώρα ρόλων που αναλαμβάνουν: μάνες, εργαζόμενες, σύντροφοι, φίλες, αδερφές, κόρες.

Η αντρική κυριαρχία δυστυχώς εκφράζεται με την οικονομική διάστασή της, διότι οι γυναίκες δεν ασκούν τα ίδια επαγγέλματα με τους άντρες, δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες ακόμη και αν έχουν κοινό επάγγελμα και δεν ανεβαίνουν τόσο εύκολα στην ιεραρχική κλίμακα. Επιπλέον εκφράζεται με την πολιτική διάστασή της καθώς παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες καλύπτουν παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας δεν υπάρχει σημαντική παρουσία τους στην πολιτική σκηνή, η οποία κυριαρχείται από άντρες.

Γυναίκες και συμμετοχή στα κοινά

Ως η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας και με ένα διοικητικό σχήμα που απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από γυναίκες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα καταφέρνουμε εξαιρετικά παρά τις όποιες αμφισβητήσεις, τα στερεότυπα και τις κατά καιρούς σεξιστικές συμπεριφορές.

Η Νέα Ιωνία στέλνει το μήνυμα ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, δυναμώνει τη φωνή μας, σηκώνει το ανάστημά μας και αντιμετωπίζονται ως ισότιμα και ισχυρά μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, ο Δήμος μας μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας υλοποιεί την εφαρμογή προγραμμάτων και μέτρων που αφορούν την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοινωνικών στερεοτύπων με βάση το φύλο, έχει αναπτύξει ειδικά προγράμματα για ευπαθείς ομάδες γυναικών, καθώς και συμμετέχει στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και στέκεται αμέριστα στο πλευρό των γυναικών που γίνονται αποδέκτες βίας στο περιβάλλον τους.

Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά είτε προς τις γυναίκες, είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου.

Θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη βία και η ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες της χώρας μας.

Η συμμετοχή των γυναικών είναι αναγκαιότητα, είναι πολιτικός πολιτισμός και η ενεργητική μας παρουσία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της πολιτικής, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά!

Εύχομαι σε όλες μας από οποιαδήποτε θέση κι αν βρισκόμαστε, να εμπνεύσουμε και να παροτρύνουμε περισσότερες γυναίκες να παίξουν ενεργό ρόλο σε αξιώματα και κέντρα λήψης αποφάσεων που θα αποφασίζουν για εμάς, με εμάς!

Γυναίκες δυνατές μαζί, στην πρώτη γραμμή!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ