Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Αριστείδης Χατζησαββίδης: Τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικός διάλογος

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέλω να εκφράσω την χαρά μου, που ο αγαπητός Χρήστος Κανλής πήρε θέση για την παρακμιακή κατάσταση που οδηγεί την πόλη μας και όχι τον θεσμό της Τ.Α., η αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής με την Αντιπολίτευση, σε συνάρτηση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής που για πρώτη φορά ψήφισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Διαφορετική βέβαια απλή αναλογική από αυτή, στις εθνικές εκλογές και καθόλου αναλογική σε κοινωνικούς φορείς όπως είναι οι αθλητικές οργανώσεις κ.α.

Αυτή η έναρξη διαλόγου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά μαζί με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς, όσους ασχολούνται με τα κοινά, να διατυπώσουν τις θέσεις τους, και να βοηθήσουν δημοκρατικά με επιχειρήματα, στην ανάπτυξη του θεσμού της Τ.Α και όχι στη παρακμή όπως διαπιστώνει ο φίλος Χρήστος Κανλής, που την περιορίζει στην πόλη μας. Αγαπητέ Χρήστο πρέπει να απαντήσεις σε μερικά ερωτήματα.  Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ περιόρισε το Δημαρχοκεντρικό σύστημα; Προέβλεψε το πρόβλημα του διοικείν; Τηρείται ο νόμος όσον αφορά τις διαδικασίες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, της τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας όπως προσδιορίστηκε και από τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ; Τηρείται ο χρόνος ερωτήσεων απαντήσεων; Τηρείται ο σεβασμός προς τον συνομιλητή δημοτικό σύμβουλο να εκφράσει ελεύθερα μέσα στο χρόνο που δικαιούται τις απόψεις του; Αναβλήθηκαν- διακόπηκαν  δημοτικά συμβούλια λόγω μεθοδευμένων διαδικασιών που παραβίαζαν και παραβιάζουν τον νόμο και τον Κανονισμό λειτουργίας; Δεχθήκαμε μαζί με τον κ. Αποστολόπουλο απειλές και τραμπουκισμούς από τη Λαϊκή Συσπείρωση μέσα στο Δ.Σ; Δέχθηκα συκοφαντικές επιθέσεις από τον καταδικασθέντα πρωτόδικα κ. Γκότση και πρόσφατα από τον κ. Χριστοδούλου, που παρόλο που αποδείχθηκε η συκοφαντία δεν είχε το θάρρος, την εντιμότητα ως δημόσιο πρόσωπο να ζητήσει συγνώμη; Αν αγαπητέ φίλε Χρήστο αυτά δεν καταρρακώνουν, δεν ευτελίζουν  και δεν εμποδίζουν  το δημοτικό συμβούλιο να πάρει αποφάσεις, άσε να το κρίνουν οι συμπολίτες μας που δεν είναι ιθαγενείς.

Εμείς τότε πριν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος, με τον κ. Τσοπανίδη είχαμε επισημάνει πολλές αδυναμίες και κάναμε προτάσεις, για την απλή άδολη αναλογική, ακόμη και εκλογής του Δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς δεύτερες Κυριακές.

Αναφέρεσαι σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που έκανα, ίδιους με αυτούς που έκανε ο κ. Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρώην πρωθυπουργός στον σημερινό πρωθυπουργό και σαφώς δεν κατακρίνεις τον κ. Τσίπρα. Θα τεκμηριώσω σε άλλο άρθρο τον όρο του πολιτικού απατεώνα για λόγους οικονομίας του άρθρου. Είναι λάθος να χρεώνεις τις επιλογές των δημοτικών συμβούλων-αντιδημάρχων στη Δήμαρχο ή τους επικεφαλής των παρατάξεων γιατί και νομικά καθορίζεται η ελευθερία της προσωπικότητας του δημοτικού συμβούλου και είναι υπόλογος για ότι λέει και ότι κάνει.

Χαίρομαι επίσης που καθυστερημένα ζητάς την απ’ ευθείας δυνατότητα προβολής και παρακολούθησης των δημοτικών συμβουλίων, (πάτα εδώ) όταν γνωρίζεις άριστα πως μαζί με τον Γιώργο Τσοπανίδη  καταθέσαμε πρόταση και την απορρίψατε εσείς ως δημοτική αρχή. Ότι δεν κάνατε εσείς τόσα χρόνια, το ζητάτε να το κάνουμε εμείς και μάλιστα άμεσα!!! Προεκλογική μας δέσμευση είναι και θα γίνει. Αγαπητέ Χρήστο γνωριζόμαστε πολύ καλά και έχεις το δικαίωμα όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας να μας κρίνουν, γιατί κάναμε την επιλογή μας, να είμαστε δημόσια πρόσωπα. Μπορείς επομένως ονομαστικά να με κρίνεις. Το ότι εσύ είσαι ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανούρης δικομματικής αποδοχής και εγώ ανεξάρτητος σήμερα και παλαιότερα στέλεχος του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, μας επιτρέπει  πολιτισμένα να κάνουμε πολιτικές κρίσεις. Επειδή είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η παράταξη σας με τον επικεφαλής σας κ. Γκότση, που έχει όπως λες ευρύτερη αποδοχή την στιγμή που πήρε 20% ενώ την ίδια στιγμή, στη διπλανή κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ 28% για την Ευρωβουλή, δεν επιτρέπεται να κάνεις τέτοια λάθη και να αυτοακυρώνεσαι εφ’ όσον φιλοδοξείς να γίνεις ο μελλοντικός αρχηγός της παράταξης σας. Ξέχασες πόσους συντρόφους σου έστειλε στο σπίτι τους ο κ. Γκότσης; Ξέχασες πόσες δεκάδες αποχώρησαν από την παράταξή σας; Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι αυτή η διαδικασία σε διευκόλυνε.

Όσον αφορά τις παρασκηνιακές αναφορές από όλους εσάς και τον κ. Μανούρη  δεν θα ασχοληθώ, γιατί ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων του προσκηνίου. Απαραίτητο είναι να προσεγγίσω το παρόν και το μέλλον. Αναμφισβήτητο δεδομένο είναι  ότι ο, η Δήμαρχος εκτός απροόπτου εξαντλεί την τετραετία. Δεδομένο είναι ότι κάθε δημοτική αρχή κρίνεται από το έργο της. Οι ψήφοι που καταγράφηκαν το 2019 δεν είναι εξασφαλισμένοι για τις ίδιες παρατάξεις και το 2023. Ούτε καν οι ίδιοι υποψήφιοι που μετακινούνται ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Επομένως δεν κρίνεται μόνο η δημοτική αρχή αλλά και οι παρατάξεις και τα πρόσωπα.  Οι προεκλογικές υποσχέσεις μέσω προγραμμάτων, δεν είναι μόνο εκάστου επικεφαλής αλλά όλης της παράταξης. Εμείς ως ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που δεν στηριχθήκαμε την πρώτη Κυριακή από κανένα κόμμα, δεν νομίζω ότι αμφισβητείται. Το τι έγινε την δεύτερη Κυριακή ο καθένας το αναλύει όπως νομίζει. Προσωπικά δημοσιοποίησα τις εκτιμήσεις μου (εδώ).  Η προσφώνηση μου αγαπητέ φίλε Χρήστο είναι ειλικρινής. Στη τοποθέτησή σου για το ψήφισμα που συνυπογράφεις εσύ και οι σύντροφοί σου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαχωρίζεις την θέση σου, ενώ ήσουν παρών, για τις πολλές αυθαιρεσίες του κ. Τσουκαλά που μεταξύ άλλων, δεν άφηνε να μιλήσει τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο μας. Να σημειώσω κάτι πασίγνωστο. Ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος Νίκος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε την στάση σας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο επί του θέματος που την παραμονή των Θεοφανίων ζητήσατε δύο παρατάξεις με κρυφή σύμμαχο την Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε ότι αφορά το πρόσωπο μου αγαπητέ Χρήστο και αγαπητοί συμπολίτες-ισες, όσοι με διαβάζετε και είστε πάρα πολλοί, ασχολούμαι με το Δήμο, γιατί θέλω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, μόνο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και επαγγελματίες αυτής της πόλης. Όσοι είμαστε σε τούτη την λογική συμπορευόμαστε. Ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του πως είναι ο καλύτερος, αλλά όλοι μας κρινόμαστε από τα αποτελέσματά μας.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ
Νέα Ιωνία 17/1/2021
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ