Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Άναψαν τα αίματα στο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

13 ώρες χρειάστηκε το Δ.Σ. Νέας Ιωνίας για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση-μαραθώνιο που πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης, για θέματα που σχετίζονται κυρίως με την επιδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, καθώς λόγω διενέξεων, διαπληκτισμών αλλά και συστηματικής κατάχρησης του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης και του κλίματος που επικρατούσε στη συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι την Τρίτη έπειτα από επτά συναπτές ώρες είχαν συζητηθεί μόλις πέντε από τα συνολικά 15 θέματα της ημερήσιας διάταξης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το συμβούλιο σε αναβολή.

Ενημέρωση της δημάρχου για τις ενέργειες του δήμου εν μέσω πανδημίας 

Αρχικά η δήμαρχος κα Θωμαΐδου προέβη σε μία αναλυτική ενημέρωση για όλα τα πεπραγμένα του δήμου, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη περιοχή. Στην ομιλία της αναφέρθηκε τόσο στα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων όσο και στην κοινωνική στήριξη που παρέχεται καθημερινά στους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά και στα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που έχει λάβει ο δήμος για τις τοπικές επιχειρήσεις (απαλλαγή δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης).

Στην συνέχεια δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων που είχαν να κάνουν με την γενικότερη εικόνα του Δήμου Νέας Ιωνίας εν μέσω της πανδημίας, ώστε να γίνει αντιληπτό πόσο τελικά επηρέασε τη περιοχή συνολικά αλλά και πώς αντιμετωπίστηκε από την δημοτική αρχή. Παράλληλα, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι κατηγόρησαν τη διοίκηση για ελλειπή ενημέρωση όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, λέγοντας ότι η μόνη ενημέρωση που υπήρξε ήταν μέσω κάποιων αποσπασματικών δελτίων τύπου, ενώ η διοίκηση βρέθηκε στο στόχαστρο και για τη μη ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών πέραν αυτών που έχει ορίσει η κεντρική διοίκηση.

Παν. Μανούρης: “Η δήμαρχος χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για να απομακρύνει το δημοτικό συμβούλιο”

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» Παν. Μανούρης σε τοποθέτηση του κατηγόρησε τη δήμαρχο για την στάση της απέναντι στο Δ.Σ. τόσο στο θέμα του έχει προκύψει με τον κορωνοϊό όσο και γενικότερα, λέγοντας ότι «η δήμαρχος επιδεικνύει μία συνεχή απαξίωση στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που είναι οφθαλμοφανές πλέον, ακόμα και για πολύ μικρά ζητήματα. Πολλά από αυτά που κάνει η κα δήμαρχος δεν είναι θεσμικά. Ακόμα και το μείζον θέμα του κορωνοϊού το εκμεταλλεύεται με τον τρόπο που το χρησιμοποιεί για να νομιμοποιήσει την απομάκρυνση του δημοτικού συμβουλίου από το πολιτικό γίγνεσθαι του δήμου, δηλαδή της δημοτικής αρχής γιατί από τον κόσμο δεν μπορεί να μας απομακρύνει. Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας, όπως και οι άλλες παρατάξεις, αλλά δεν παίρνουμε καμία απάντηση». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι αν και υπάρχουν πολλοί γιατροί στη δική του παράταξη, όπως και στις υπόλοιπες, ουδέποτε η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό για τη δημιουργία μίας διαπαρατιαξιακής επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουν τη γνώμη τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ηρ. Γκότσης «Υπάρχει πλήρης απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου»

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος κ. Γκότσης συμφώνησε με τον κ. Μανούρη ότι η δήμαρχος ακολουθεί μία εξωθεσμική τακτική, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «έχετε υποβαθμίσει πλήρως το δημοτικό συμβούλιο. Ήρθαμε τώρα μετά από ένα μήνα για να σπαταλήσουμε τόσες ώρες για την ενημέρωση της δημάρχου. Αυτό είναι αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Παντού βλέπετε κακοπροαίρετους ανθρώπους. Δεν είναι έτσι. Όλοι αγαπάμε τον δήμο και ο καθένας προσεγγίζει το πρόβλημα από διαφορετική πλευρά. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφορετική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή είναι μακριά από την πραγματικότητα του δήμου. Η δήμαρχος πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι εκπροσωπεί όλο το δημοτικό συμβούλιο.»

Δ. Θωμαΐδου: “Είναι κρίμα να κάνετε τέτοια σπέκουλα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία”

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η απάντηση της δημάρχου, η οποία ανέφερε: «Λυπάμαι για την φθηνή πολιτική που κάνετε. Παρά το γεγονός ότι περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τον δήμο μας, κάποιοι ασχολούνται ακόμα και με τι χρώμα μάσκα φοράω. Προσπάθησα πάρα πολλές φορές να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας όλο αυτό το διάστημα αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Εσείς δημιουργείτε αυτό το κλίμα με αλλεπάλληλα δελτία τύπου που ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει ότι μπορούμε για να προσφέρουμε έργο στη πόλη μας. Είναι κρίμα να κάνετε τέτοια σπέκουλα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία και να χτυπάτε με αυτό τον τρόπο τους ίδιους τους εργαζόμενους τους δήμου.»

Στην συνέχεια τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα ανάμεσα στον κ. Μανούρη και τη κα Θωμαΐδου και ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, με τους ψυχραιμότερους να επεμβαίνουν και να εκτονώνεται η κατάσταση.

Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Στο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, συζητήθηκε και το θέμα απαλλαγής των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους από τα ανταποδοτικά τέλη, καθαριότητας και φωτισμού και τέλη κοινόχρηστων χώρων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν τις απόψεις τους, με τους περισσότερους να εστιάζουν στο τι θα γίνει μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων που προβλέπει η ΠΝΠ και αν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σοβαρά από το κλείσιμο των καταστημάτων, συγκεκριμένα από τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χατζησαββίδης ανέφερε σχετικά «Οι υπηρεσίες σήμερα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα ώστε να γνωρίζουν το ακριβές κόστος που θα χρειαστεί. Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε αποφάσεις ακόμα που να είναι δεσμευτικές, αφού δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Είμαστε ανοικτοί να αξιολογήσουμε το μέγεθος του κόστους αυτού, τις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός του δήμου και στη συνέχεια να αυξήσουμε και να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες, πάντα στο μέτρο που έχει δυνατότητα ο δήμος.»

Ο πρώην δήμαρχος κ. Γκότσης στην σχετική τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτά τα πρώτα μέτρα έχουν ληφθεί από την κεντρική διοίκηση συνολικά, ωστόσο, το μείζον θέμα είναι τι θα κάνει ο ίδιος ο Δήμος Νέας Ιωνίας για τις τοπικές επιχειρήσεις. «Θεωρώ ότι ο δήμος Νέας Ιωνίας επειδή έχει πολλές επιχειρήσεις πρέπει να προσπαθήσει να απαλύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τα βάρος που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι μετά» πρόσθεσε και στη συνέχεια ανέφερε την δική του πρόταση, λέγοντας «η πρόταση μου είναι να αναθέσουμε μία ειδική μελέτη σε μία ειδική ομάδα η οποία καταρχήν θα κοστολογήσει τα πρώτα μέτρα στήριξης και θα μας προτείνει και κάποια άλλα μέτρα για να δούμε τι μπορούμε να ικανοποιήσουμε και βέβαια κάποια μέτρα που θα έχουν ένα βάθος χρόνου εφαρμογής, τα οποία θα είναι πάντα προς την κατεύθυνση να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους

Η πρόταση του κ. Γκότση έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και αποφασίστηκε να συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Χατζησαββίδη και εκπροσώπους των παρατάξεων ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο δήμος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και παράλληλα να διεκδικήσει χρήματα από άλλους φορείς και την κυβέρνηση για περαιτέρω ενίσχυση τους.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. a.davos

    24 Απριλίου 2020 at 12:04 μμ

    iste anikanoi se afti tin katastasi oyte ena potistiri gia apolimansi den rixate eshos ke ntropi se oloys sas afisteta ke figete.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ