Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

«200 χρόνια μετά»: Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου γιορτάζει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται δύο σημαντικές εκδηλώσεις από το Δήμο:

  • Εγκαινιάζει τη θεματική ενότητα- αφιέρωμα με θέμα «1821 : Η Εθνεγερσία μέσα από τις εικαστικές τέχνες». Η θεματική ενότητα θα εμπλουτίζεται σε όλη τη διάρκεια του εορταστικού έτους 2021. Το πρώτο αφιέρωμα επιμελήθηκε η συνεργάτης του Δήμου, αρχαιολόγος Δρ. Ασπασία Γκιόκα και ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, στη διεύθυνση: https://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/anakoinoseis/1821-i-ethnegersia-mesa-apo-tis-eikastikes/
  • Ανήμερα 25ης Μαρτίου θα υπάρξει μία ηχητική και βιντεοσκοπική εγκατάσταση από τις 7μ.μ.- 9μ.μ. στα Σφαγεία επί της οδού Πειραιώς και στην πλατεία Μεταμορφώσεως με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια μετά». Η προβολή αποτελεί αφιέρωμα στην ελληνική επανάσταση αξιοποιώντας γνωστές εικαστικές απεικονίσεις με ηχητική επένδυση.
    Τέλος, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα καταθέσει στεφάνι σε Μοσχάτο και Ταύρο μόνο ο Δήμαρχος ενώ στη Δοξολογία θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής ή εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, ένας Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου δήλωσε: «Διπλή εορτή η 25η Μαρτίου: ο ξεσηκωμός των Ελλήνων το 1821 συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η 25η Μαρτίου 1821 μας δίνει τη δυνατότητα να αναλογιστούμε, από που ήρθαμε και που φτάσαμε. Ένα μικρό έθνος με μόνο όπλο την ιστορία του, την κοινωνική του συνείδηση και το πάθος του για ελευθερία, κατάφερε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο την εποχή εκείνη: Να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την ελευθερία του. Σήμερα 200 χρόνια μετά από αυτές τις ιστορικές στιγμές στην ιστορία του ελληνισμού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις.

H σημαντική πρόκληση αυτή την περίοδο είναι η δύσκολη μάχη με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με συνέπεια και αυταπάρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας χωρίς ξεχνάμε και τις μεγάλες στιγμές όπως ήταν η Ελληνική επανάσταση του 1821. Οι δύο συμβολικές ενέργειες που ο Δήμος μας υλοποιεί είναι το πρωτότυπο αφιέρωμα για το 1821 μέσα από τη ματιά σημαντικών ζωγράφων και η προβολή που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σε Μοσχάτο και Ταύρο. Τέλος, έχει αποσταλεί στην Επιτροπή “Ελλάδα 1821” ένα πλαίσιο με πρωτότυπες προτάσεις και περιμένουμε την επίσημη απάντηση ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ