Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της εκποίησης του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρωί της Πέμπτης 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία συμβολική και ιστορική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ με ένα και μοναδικό σύνθημα: ΟΧΙ στην εκποίηση του ακινήτου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, ΝΑΙ στην παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Στη συγκέντρωση με επικεφαλής το Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής και συμπολίτες μας. Συμπαραστάθηκαν με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση οι βουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» Γιάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χριστίδου και Θεανώ Φωτίου, η βουλευτής του «Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ», Τόνια Αντωνίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Στέλλα Βαλαβάνη , ο Παναγιώτης Μελαχρινός, εκ μέρους του βουλευτή του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», Νίκου Παππά και ο εκπρόσωπος της Σοφίας Σακοράφα, βουλευτή του ΜεΡΑ25.

Διεκδικούμε την ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο και στους πολίτες.

 

 

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου μεταξύ των άλλων δήλωσε:

«Η διεκδίκηση του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Η πάγια θέση μας είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920. Τον Ιούλιο του 2021 συμβάλαμε αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ όπου χαρακτηρίζει ως νεότερο μνημείο το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ «…που αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη».

Το πολυσήμαντο αυτό κτίριο σηματοδοτεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιστορική συνέχεια από το 1922 μέχρι σήμερα, την δική μας εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το κτίριο με κάθε τρόπο ώστε να παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί από το Δήμο μας καθώς αποτελεί μνημείο ιστορικής μνήμης για την περιοχή.

«… Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αναλυτικά το σχέδιό μας για την αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού κτιρίου. Στην επεξεργασμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει για τις νέες χρήσεις του κτιρίου συμπεριλαμβάνουμε τη δημιουργία ενός οργανισμού με τίτλο «Impact Hub Tavros» με τη δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Δικτύων υποστήριξης, τη διαμόρφωση συνεργατικών χώρων για νέους καλλιτέχνες, τη φιλοξενία νέων επιστημόνων σε Κυψέλες Επιχειρηματικότητας και τη λειτουργία ενός media Room lamp. Επίσης, τη στέγαση καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου μας σε όλα τα πεδία του πολιτισμού και την εγκατάσταση του «Ψηφιακού Μουσείου Τοπικής Ιστορίας» για το οποίο έχουμε, ήδη, εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τη δημιουργία Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Δομών Απασχόλησης και Συνεργασιών σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, το οποίο στεγάζει τμήματά του στην πόλη μας, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο στρατηγικός μας στόχος υπηρετείται από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τα κόμματα και τους βουλευτές που στήριξαν και στηρίζουν την σημαντική διεκδίκησή μας και τους καλώ να συνεχίσουν τη στήριξή τους μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αξιόπιστη και ιστορικά η ενδεδειγμένη».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ