Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση της προσφυγικής πολυκατοικίας στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου, παρουσία του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, και της Αντιδημάρχου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού & Κλιματικής Αλλαγής, Μαρίας Τσέλιου, συνάντηση στελεχών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της GREENPEACE με τους κατοίκους της πολυκατοικίας της οδού Καραϊσκάκη 1.

Στη συνάντηση, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για την ολοκλήρωση των μελετών ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας σύμφωνα με το πρότυπο παθητικού κτιρίου, για τις εργασίες που θα γίνουν στο κτίριο και για την έναρξη της εκστρατείας εξεύρεσης χρηματοδότησης υλοποίησης του έργου.

Όπως είναι γνωστό, το κτίριο αποτελεί πιλότο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 RINNO και τόσο οι μελέτες όσο και οι μετρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από αυτό.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν στελέχη του ΕΚΕΤΑ που υποστηρίζουν τις μελέτες σε συνεργασία με το ΕΙΠΑΚ και στελέχη της Greenpeace Greece που υποστηρίζουν επικοινωνιακά το έργο και την καμπάνια χρηματοδότησης.

Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα του έργου από εδώ και πέρα, το οποίο προβλέπει έναρξη των εργασιών αναβάθμισης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μετά την αναβάθμισή του, το κτίριο θα καταστεί ένα ενεργειακά αυτάρκες (μέσω ενεργειακού συμψηφισμού) παθητικό κτίριο, η πρώτη πολυκατοικία από ανακαίνιση στην Ελλάδα.

Τέλος πέρα από την πιστοποίηση Passive House, οι εταίροι του έργου σκοπεύουν να μελετήσουν συστηματικά τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά αποτελέσματα της ενεργειακής αναβάθμισης. Το κτίριο θα παρακολουθείται μέσω online συστήματος μετρήσεων για έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αναβάθμισή του, ενώ παράλληλα το ΕΙΠΑΚ και η Greenpeace θα μελετήσουν το πώς αυτή η αναβάθμιση θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την έξοδο τους από την ενεργειακή φτώχεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ