Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Ηρώον «Πολυτεχνείου» στον Ταύρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδήλωση στη μνήμη της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που ζητούν δικαίωση, διοργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων ΣΕΡΡΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 7.15 μ.μ. στο Ηρώον «Πολυτεχνείου», στην πλατεία Αγίας Σοφίας στον Ταύρο.

Η εκδήλωσή μας εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τίτλο «Η Φλόγα της Μνήμης» με τη συμμετοχή του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες και σε συνεννόηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου δήλωσε:

«Σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Τετάρτη 18 Μαΐου. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων στην περίοδο 1914-1923.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο. Η Ποντιακή γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από πολλά κράτη όπως επίσης, από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) και από αρκετές διεθνείς οργανώσεις και φορείς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Συλλόγους της περιοχής μας, το Σύλλογο Ποντίων Ταύρου και το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων ΣΕΡΡΑ που συνδιοργανώνουμε αυτή τη λιτή της εκδήλωσης και σας καλούμε να παρευρεθείτε.

Η εκδήλωση μνήμης αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στις χιλιάδες των Ελλήνων του Πόντου».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ