Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

“Φιλία σε κάθε Ηλικία”: Ο Δήμος Μεταμόρφωσης καλεί εθελοντές για στήριξη των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη

Δημοσιεύθηκε

στις

O Δήμος Μεταμόρφωσης έχει συνάψει συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis στο πλαίσιο του προγράμματος “Φιλία σε κάθε Ηλικία”.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας που εντείνεται την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, για την υλοποίησή του το Ινστιτούτο Prolepsis ένωσε τις δυνάμεις με το διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres.
Το πρόγραμμα “Φιλία σε κάθε Ηλικία” επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη των ηλικιωμένων για ανθρώπινη επαφή, να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση τους και να τους στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας – γειτονιάς. Οι ομάδες εθελοντών παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους μέσα από (α) τηλεφωνική επικοινωνία ή επισκέψεις κατ’ οίκον σε εβδομαδιαία βάση, και (β) διοργάνωση συλλογικών δραστηριοτήτων, όπως περίπατοι κλπ.
Λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επισκέψεις των εθελοντών στους ηλικιωμένους καθώς και οι συλλογικές δράσεις έχουν αντικατασταθεί από τακτική εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία, με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα.
Ειδικότερα, μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μεταμόρφωσης έρχονται σε επικοινωνία με ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση με σκοπό να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα και να συμμετέχουν σε αυτό.
Αυτή την περίοδο, δημιουργούνται ομάδες εθελοντών σε τοπικό επίπεδο/ γειτονιά που θα πραγματοποιούν τηλεφωνική επικοινωνία με ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 2-3 εθελοντές θα διασυνδέονται με 2-3 ηλικιωμένους, τους οποίους θα καλούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Οι συνομιλίες θα έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και θα διαρκούν από 10 έως 15 λεπτά. Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου θα παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη στους εθελοντές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τη Σοφία Μιχαλομανωλάκη, κοινωνική λειτουργό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεταμόρφωσης στο 2102852211, 2102853624.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ