Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα σχολεία κλείνουν – τα έργα αρχίζουν: Αναλυτική παρουσίαση των σημαντικότερων παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν και οδεύουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, στην επικαιρότητα του Δήμου Μεταμόρφωσης βρέθηκε για ακόμη μία φορά η κατάσταση που βρίσκονται οι σχολικές μονάδες της πόλης.

Ο Χ-τύπος μετά τα όσα συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και σε ερωτήματα που έθεσαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς την διοίκηση για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στα σχολεία της Μεταμόρφωσης, απευθύνθηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ώστε να καταγράψει τι ακριβώς συμβαίνει.

Αξίζει, να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η αντιπολίτευση πιέζει και για την πραγματοποίηση ενός δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα ζητήματα της Παιδείας στην πόλη της Μεταμόρφωσης και αν κρίνουμε από τα προηγούμενα αυτή η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αφού με την Απλή Αναλογική η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και μπορεί να φέρνει προς συζήτηση ένα θέμα όταν το επιθυμεί.

 

“Προσπάθεια πρωτόγνωρου μεγέθους για τα δεδομένα της Μεταμόρφωσης”

Να επιστρέψουμε όμως στο ρεπορτάζ μας και σε όσα μας είπαν από τον Δήμο Μεταμόρφωσης για τα έργα που πρόκειται να γίνουν. Συγκεκριμένα, στην έναρξη της συνέντευξης μας είπαν: “είναι δεκάδες τα έργα και οι λεπτομέρειές τους στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της Παιδείας από τον Δήμο Μεταμόρφωσης” και μας παρέπεμψαν για αυτές στις υπηρεσίες του Δήμου Μεταμόρφωσης, τόσο τις Σχολικές Επιτροπές όσο και τη Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίες κατέχουν τις λεπτομέρειες.

Όσον αφορά το πολιτικό μέρος, η δημοτική αρχή σημείωσε χαρακτηριστικά: “Γίνεται μια προσπάθεια πρωτόγνωρου μεγέθους για τα δεδομένα της πόλης μας. Μια προσπάθεια η οποία καλείται να αντιμετωπίσει -και αντιμετωπίζει- συσσωρευμένα προβλήματα ετών, τα οποία προκλήθηκαν αφενός από το πέρασμα του χρόνου και αφετέρου από την περιορισμένη χρηματοδότηση και συνακόλουθα την παραμέληση των σχολικών μας κτιρίων”.

 

Τα σημαντικότερα έργα

Και να περάσουμε στα σημαντικά. Στα έργα δηλαδή που είναι προγραμματισμένα να γίνουν στα σχολεία της Μεταμόρφωσης το επόμενο διάστημα. Αυτά είναι ενδεικτικά: “Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μέσω των προγραμμάτων Φιλόδημος Ι και ΙΙ, της Περιφέρειας και της ΚΤΥΠ, του Πράσινου Ταμείου και σύντομα του προγράμματος «Ηλέκτρα») αναβαθμίζουμε ενεργειακά σχολεία (1ο , 2ο και 3ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο και σε δεύτερη φάση 4ο Δημοτικό και 7ο Νηπιαγωγείο), δημιουργούμε νέους χώρους υγιεινής και ράμπες ΑΜΕΑ (Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, ήδη έχουν κατασκευαστεί WC και ράμπες ΑΜΕΑ, όπου υπήρχαν τα απαιτούμενα γεωμετρικά χαρακτηριστικά στα πλαίσια του έργου «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», ενώ στα πλαίσια του έργου «Επεμβάσεις σε σχολικά κτίριο του Δήμου Μεταμόρφωσης» (σε εξέλιξη) προβλέπεται η αναβάθμιση των χώρων υγιεινής του 1ου, 4ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου.), ενώ επισκευάζουμε, αναβαθμίζουμε και αδειοδοτούμε προαύλιους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Και δεν σταματούμε να ζητούμε και να εργαζόμαστε για περισσότερα. Γιατί ο στόχος μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ανακαίνιση όλων των σχολείων της Μεταμόρφωσης. Πρακτικά η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει θερμουγρομόνωση, εξωτερική θερμομόνωση, χρωματισμός, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας, βελτίωση κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με νέα υψηλής απόδοσης τύπου LED. Σχολεία στα οποία επί σειρά ετών δεν υπήρξε καμιά πρόνοια για την συντήρησή τους. Σχολεία για τα οποία υπήρχαν έτη που δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στις σχολικές επιτροπές ούτε καν για στοιχειώδεις εργασίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 10ο Νηπιαγωγείο, το οποίο όχι μόνο καταφέραμε να γίνει τετραθέσιο από μονοθέσιο (μια εκκρεμότητα από το 2008), αλλά την προηγούμενη βδομάδα πληροφορήθηκα ότι εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά στο 2ο Λύκειο σύμφωνα με τις ΚΤΥΠ, παραδίδεται τον Σεπτέμβριο και θα είναι διαθέσιμο για τη νέα σχολική χρονιά. Η πρόσφατη και τελευταία, όπως ενημερωθήκαμε, καθυστέρηση ολοκλήρωσης του προαύλιου χώρου του, οφείλεται στην άνοδο τις τιμής των υλικών και σε μια πρόσκαιρη διαφορά των ΚΤΥΠ με τον ανάδοχο”.

 

“1,5 εκατομμύριο ευρώ στις Σχολικές Επιτροπές”

Στη συνέχεια από το δήμο μας μετέφεραν τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με την ενίσχυση των δύο Σχολικών Επιτροπών αναφέροντας συγκεκριμένα: “Λάβετε μάλιστα υπόψιν ότι την τριετία 2019-2022 πάνω από 1,5 εκατομμύριο Ευρώ έχουν δοθεί ως επιχορήγηση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή. Ένα πρωτόγνωρο μέγεθος χρηματοδότησης, το οποίο επέτρεψε να γίνουν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις, όπως επιδιορθώσεις και πιστοποιήσεις αθλητικών χώρων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές (κα).

Και ο όρος «πρωτόγνωρος» προκύπτει εάν κάνουμε μια σύγκριση με το παρελθόν, όταν επιχορηγούνταν οι σχολικές επιτροπές με μικρά έως μηδενικά ποσά. Ενδεικτικά και πάλι, σας αναφέρουμε ότι από το 2011 έως και το 2014 η επιχορήγησή τους ήταν μηδενική, το 2015 215.000 ευρώ, το 2016 65.000 Ευρώ, το 2017 245.000 Ευρώ και το προεκλογικό 2018 610.000 Ευρώ. Μια έλλειψη χρηματοδοτήσεων, στην οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας.

Έκτακτες ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν (πχ η μόνωση που τοποθετήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο) λίγο πριν την έναρξη των μεγάλων έργων, τα οποία ομολογουμένως καθυστέρησαν λόγω της γραφειοκρατίας και της πανδημίας. Τα οποία όμως προχωρούν. Ανάγκες για την κάλυψη των οποίων πάντοτε μεριμνούμε και οι οποίες με την έναρξη των έργων θα αποτελέσουν παρελθόν.”

 

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Στη συνέχεια, μας είπαν χαρακτηριστικά για τη συνέχεια: “Και δεν μένουμε εδώ. Σειρά πρόσθετων παρεμβάσεων έχουν προβλεφθεί, όπως ο προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων της Μεταμόρφωσης μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Έργα (σε εξέλιξη και σε αναμονή έναρξης) τα οποία ξεπερνούν τα 7,5 εκατομμύρια Ευρώ και με τα οποία αναβαθμίζεται ριζικά και καθολικά το δίκτυο των σχολείων της Μεταμόρφωσης. Έργα για τα οποία μιλούν παντού (για παράδειγμα ΚΕΔΕ και Πράσινο Ταμείο). Και τα οποία σας ευχαριστούμε που με τις ερωτήσεις μας μας δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε.”

 

Σχολικοί φύλακες

Τελευταίο ερώτημα ήταν οι σχολικοί φύλακες, όπου μας είπαν από τον Δήμο Μεταμόρφωσης; “Όσον αφορά στους σχολικούς φύλακες, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν τις δυνατότητες που έχει ένας Δήμος για να προσλάβει προσωπικό. Αυτές -επί της παρούσης- είναι το Κοινωφελές Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα 55-67, όπου έχουμε προβλέψει συγκεκριμένες θέσεις.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ